Ουκρανία: Εντείνεται το πολεμικό κλίμα – Εκρήξεις και απομάκρυνση αμάχων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί» χαρακτηρίζεται η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία, εν μέσω συνεχών αλληλοκατηγοριών για νέα κλιμάκωση. 

Κρότοι εκρήξεων οβίδων του πυροβολικού ακούγονται νωρίς σήμερα σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διαπίστωσε ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS επιτόπου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, χρησιμοποιούνται βαριά πυροβόλα εναντίον της πόλης και η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα, οι αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών έκαναν λόγο για πυρά ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού εναντίον αρκετών κοινοτήτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία πήρε τροπή προς το χειρότερο αυτή την εβδομάδα. Οι αρχές στις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάντσκ έκαναν λόγο για τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς του ουκρανικού πυροβολικού εδώ και μήνες και για μεγάλες ζημιές σε πολιτικές υποδομές.

Προχθές Παρασκευή οι φιλορώσοι ηγέτες των δύο περιοχών, αντίστοιχα ο Λέονιντ Πάσετσνικ και ο Ντένις Πουσίλιν, έκαναν γνωστό πως αρχίζουν να μεταφέρουν τους αμάχους στο έδαφος της Ρωσίας, εξαιτίας της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Χθες Σάββατο, και οι δύο ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν «γενική κινητοποίηση», καλώντας όλους όσοι μπορούν να φέρουν όπλα να παρουσιαστούν σε στρατολογικά γραφεία.

Ζελένσκι: «Δεν θα απαντήσει» στις προκλήσεις της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι «δεν θα απαντήσει» στις προκλήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και ότι παραμένει έτοιμος για «διάλογο» με τη Μόσχα.

«Εξέφρασε τη βούλησή του να μην απαντήσει στις προκλήσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής» ανέφερε το Ελιζέ, κάνοντας λόγο για «τις τελευταίες προσπάθειες» προκειμένου «να αποφευχθεί μια μείζονα σύρραξη στην Ουκρανία».

Ο Μακρόν θα έχει αύριο το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δύο στρατιώτες νεκροί από τους βομβαρδισμούς

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς σήμερα. Τουλάχιστον ένας από αυτούς, ένας 35χρονος λοχίας, πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκε κοντά στο Νοβολουγκάνσκε νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». Ως αποτέλεσμα, δύο Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν θανάσιμα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.

Η Ουκρανική Επιχείρηση Ενωμένες Δυνάμεις στο Ντονμπάς διαβεβαίωσε ότι «ελέγχει την κατάσταση και απαντά καταλλήλως στις πιθανές απειλές του εχθρού».

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές του Λουγκάντσκ, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν 31 φορές την εκεχειρία και βομβάρδισαν 16 οικισμούς.

Με πληροφορίες από AFP, Sputnik, TASS

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση