Ουκρανία: Απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης – Σφυροκόπημα στο Αζοφστάλ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Χωρίς αποτέλεσμα ακόμη μια προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων ενώ οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν εκ νέου τα αεροπορικά πλήγματα και επιχειρούν επίθεση εναντίον του εργοστασίου χάλυβα.Η εισβολή στην Ουκρανία είναι μόνο «η αρχή», προειδοποιεί ο Ζελένσκι. Πύραυλοι έπληξαν υποδομές στην Οδησσό. Πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες.

Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση για τους αμάχους της Μαριούπολης, της στρατηγικής σημασίας πόλης στις ακτές της αζοφικής θάλασσας. Η σχεδιαζόμενη εκκένωση έπεσε εκ νέου στο κενό σύμφωνα με έναν βοηθό του δημάρχου της πολιορκημένης πόλης.

Η προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, ένα μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, είχε σχεδιαστεί να γίνει σήμερα (23/04) δήλωσε νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος κατηγόρησε τη Ρωσία για την αποτυχία της νέας αυτής προσπάθειας λέγοντας ότι ενώ 200 κάτοικοι της Μαριούπολης είχαν συγκεντρωθεί για να αποχωρήσουν από την πόλη ο ρωσικός στρατός τους είπε να διαλυθούν και προειδοποίησε παράλληλα για πιθανούς βομβαρδισμούς που θα ακολουθούσαν.

Αζοφστάλ

Στο άλλο μέτωπο στην περιοχή που απασχολεί εδώ και αρκετές ημέρες την επικαιρότητα, στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν εκ νέου τα αεροπορικά πλήγματα και επιχειρούν νέα επίθεση προκειμένου οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις (μέλη του ναζιστικού τάγματος Αζόφ) να παραδοθούν.

«Ο εχθρός επιχειρεί να καταπνίξει την τελευταία αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης στην περιοχή του Αζοφστάλ, είπε ο  Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, Ολέξι Αρεστόβιτς, στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το μήνυμα Ζελένσκι

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μόνο η αρχή και τα σχόλια ενός ανώτερου Ρώσου διοικητή την Παρασκευή δείχνουν ότι η Μόσχα θα επιτεθεί και σε άλλες χώρες, προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθιερωμένο μεταμεσονύχτιο διάγγελμά του.

«Αυτό επιβεβαιώνει μόνο αυτό που έχω πει πολλές φορές: η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προοριζόταν μόνο ως αρχή, μετά θέλουν να καταλάβουν άλλες χώρες» είπε μετά την παραδοχή του ρωσικού στρατού πως στόχος είναι αποκτήσει τον έλεγχο της νότιας Ουκρανίας, δίνοντάς της πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, μια φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας.

Στη Μολδαβία, σημείωσε ο Ζελένσκι, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι τα δικαιώματα των Ρωσόφωνων έχουν παραβιαστεί.

Η Μολδαβία εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» μετά τα σχόλια του Ρώσου υποδιοικητή Μινεκάγιεφ για τις βλέψεις του ρωσικού στρατού και κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις.

Στο πεδίο των μαχών

Μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν καταλάβει διάφορες θέσεις και οχυρώνονται σε αυτές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, ενώ απέκτησαν έρεισμα στη Λοζόβα, μικρή πόλη αλλά σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο στην περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατηγούς.

Στη Σελένα Νταλίνα στην περιφέρεια Ντονέτσκ και στην Κριμαία, στην περιοχή Λουγκάνσκ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά, που κυρίευσαν πριν από μερικές ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν τις θέσεις τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πιθανόν απέκτησαν επίσης έρεισμα στη Στέπνε, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να απωθήσουν επιθέσεις στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ –το 80% της οποίας φέρεται να έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων–, στη Ρουμπίσνε και στο χωριό Νοβοτόσκιβσκε.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

*Πληροφορίες από την “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Είναι επικίνδυνο η Ελλάδα να εμπλακεί στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...

Θεσσαλονίκη – Fly Over: Τώρα (και) οσμή σκανδάλου για ένα αχρείαστο έργο

*Του Γιάννη Μυλόπουλου - Αυτά που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος...

Κασσελάκης: Από Μαξίμου η εντολή στα site που ελέγχει για τα περί «έντονης κριτικής στον Κασσελάκη»

Σκληρή απάντηση στα δημοσιεύματα περί έντονης κριτικής στο πρόσωπό του κατά...
Διαφήμιση