Ουκρανία: Έκρυθμη η κατάσταση με εκρήξεις και εκκενώσεις περιοχών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία καθώς σημειώνονται βομβαρδισμοί από βαρύ ουκρανικό πυροβολικό στις αυτόνομες περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ.

Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές αντάρτες του Ντονιέτσκ ανακοίνωσαν την Παρασκευή εκκένωση των αποσχισθέντων περιοχών από αμάχους, τη στιγμή που η Δύση κατηγορεί η Ρωσία ότι σχεδιάζει εισβολή στη χώρα και τους αυτονομιστές να κατηγορούν το Ουκρανικό κράτος ότι σχεδιάσει εισβολή στις περιοχές τους.

Μια διπλωματική πηγή περιέγραψε τους βομβαρδισμούς το πρωί της Παρασκευής ως τους πιο έντονους από το 2015. Σχεδόν 600 εκρήξεις καταγράφηκαν το πρωί της Παρασκευής, 100 περισσότερες από την Πέμπτη, μερικές από τις οποίες αφορούσαν πυροβολικό των 152 χιλιοστών και 122 χιλιοστών και μεγάλους όλμους. Ενώ τουλάχιστον τέσσερις βολές είχαν εκτοξευθεί από άρματα μάχης.

Μετά τη ανακοίνωση της εκκένωσης ήχησαν προειδοποιητικές σειρήνες στο Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα μιας από τις δύο περιοχές των ανταρτών. Ο επικεφαλής της περιφέρειας Ντένις Πούσιλιν ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Ρωσία συμφώνησε να στεγάσει όσους διέφυγαν, με τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να απομακρύνονται πρώτα. Η άλλη αυτοανακηρυχθείσα περιφέρεια, το Λουχάνσκ, έκανε παρόμοια ανακοίνωση.

Εκατομμύρια άμαχοι πιστεύεται ότι ζουν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Οι περισσότεροι είναι ρωσόφωνοι και σε πολλούς έχει ήδη χορηγηθεί η ρωσική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax τα πρώτα λεωφορεία θα αναχωρούσαν μεταφέροντας τους αμάχους στη Ρωσία στις 8 μ.μ. το βράδυ, τοπική ώρα, μόλις τέσσερις ώρες μετά τη σειρήνα. Το Interfax ανέφερε αργότερα ότι τα παιδιά είχαν ήδη συγκεντρωθεί σε ένα ορφανοτροφείο για να σταλούν στη Ρωσία.

Η ανακοίνωση για εκκένωση ήρθε μετά τον πιο έντονο βομβαρδισμό πυροβολικού εδώ και χρόνια, όπως τον χαρακτήρισαν ορισμένες πηγές σύμφωνα με το Reuters, στην περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας την Παρασκευή, με την κυβέρνηση του Κιέβου και τους αυτονομιστές να ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Δυτικές χώρες δήλωσαν ότι θεωρούν ότι οι βομβαρδισμοί, που άρχισαν την Πέμπτη και εντάθηκαν τη δεύτερη σήμερα, αποτελούν μέρος ενός προσχήματος που δημιούργησε η Ρωσία για να δικαιολογήσει μια εισβολή. Με τις ΗΠΑ να αναφέρουν ότι η Ρωσία – η οποία λέει ότι άρχισε να μειώνει τα στρατεύματά της κοντά στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα – έκανε το αντίθετο: αύξησε τη δύναμη που απειλεί τον γείτονά της σε 169.000 έως 190.000 στρατιώτες, από 100.000 στα τέλη Ιανουαρίου.

«Πρόκειται για την πιο σημαντική στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάικλ Κάρπεντερ σε συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Βιέννη.

Η Ουκρανία με τη σειρά της κατηγόρησε τη Ρωσία σχεδίαζε σκηνοθετημένες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ψεύτικου βίντεο επίθεσης σε χημικό εργοστάσιο, και την κατηγορούσε ψευδώς ότι σχεδίαζε επίθεση στις αυτονομιστικές περιοχές.

Ισχυρή έκρηξη αυτοκινήτου σε κυβερνητικό κτίριο του Ντονέτσκ

Οι αυτονομιστικές αρχές της «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε ένα κυβερνητικό κτίριο στην ομώνυμη πόλη.  Ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου Sputnik μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το κτίριο. Ξέσπασε πυρκαγιά, αλλά τα γειτονικά κτίρια δεν υπέστησαν ζημιές.

Από επίσημες πηγές δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ωστόσο το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.

Στην περιοχή του Ροστόφ οι πρόσφυγες της ανατολικής Ουκρανίας

Η περιοχή του Ροστόφ θα υποδεχθεί τους πρόσφυγες από τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, «θα τους εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο TASS ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) για υποθέσεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, ευρασιατικής ολοκλήρωση και σχέσεων με τους ομογενείς Βίκτορ Βοντολάτσκι.

*Πληροφορίες από avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...

Στη Βουλγαρία τα πυρηνικά, αλλά στην Ελλάδα η απειλή

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας εμφανίστηκε...

Βουλή: Αμετανόητος και θρασύτατος ο Καραμανλής, δήλωσε άμοιρος του αίματος των Τεμπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Με περισσή αλαζονεία και χωρίς ίχνος ντροπής παρουσιάστηκε για ακόμα μια φορά στη...
Διαφήμιση