Οπισθοχώρηση Τσακλόγλου στις περικοπές των αναπηρικών συντάξεων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Όπισθεν ολοταχώς, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, και κάτω από την κοινωνική κατακραυγή αναγκάζεται να κάνει η κυβέρνηση στο θέμα των απαράδεκτων περικοπών στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας – Η τροποποιημένη εγκύκλιος Τσακλόγλου διαμορφώνει συνταξιούχους δύο ταχυτήτων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, η επίμαχη εγκύκλιος που οδηγούσε σε μειώσεις συντάξεων και αφορούσε σχεδόν 300.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν π.χ  σύνταξη αναπηρίας και ταυτόχρονα ήταν δικαιούχοι σύνταξης χηρείας δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Θα ισχύσει όμως από το 2022 και θα αφορά τους νέους δικαιούχους, διαμορφώνοντας έτσι συνταξιούχους δύο ταχυτήτων.

Οι γνώστες κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι και η τροποποιημένη εγκύκλιος θα καταπέσει δικαστικά.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3, ο Π. Τσακλόγλου τόνισε ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις, προσθέτοντας ότι η εν λόγω εγκύκλιος αφορά μόνο όσους ασφαλισμένους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, επομένως δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη, που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Όπως έχει διευκρινιστεί, έρχεται ως εφαρμογή σχετικής πρόβλεψης τόσο στον νόμο 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) όσο και στον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι, με τον νόμο Κατρούγκαλου, κάθε συνταξιούχος λαμβάνει την εθνική σύνταξη, η οποία χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ανταποδοτική σύνταξη, η οποία προκύπτει από τις εισφορές των ασφαλισμένων. «Η εθνική σύνταξη, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, ορίζεται στα 384 ευρώ, για έναν ασφαλισμένο με 20 χρόνια ασφάλισης. Είναι σαφής ο νόμος ότι λαμβάνεις μια μόνο εθνική σύνταξη» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση