Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη «Λίστα Πέτσα»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Παρέμβαση στη Βουλή πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την “λίστα Πέτσα”.

Ανελέητο σφυροκόπημα στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, στην παρέμβασή του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις. «Δεν σας απασχολεί πώς θα τα βγάλει πέρα ο κόσμος, αλλά πώς θα ενημερώνεται. Το έχετε τερματίσει με τη διαφθορά, το ψέμα και την προπαγάνδα. Έχετε πέσει στο κομπόδεμα του λαού, εσείς και οι κρατικοδίαιτοι κηφήνες σας» ήταν μερικές από τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την παρέμβασή του με το ζήτημα της αποπομπής του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανού από την κυβέρνηση. «Ο κ. Λιβανός απεπέμφθη για τις σακούλες με τα κατοστάευρα στην Ηλεία, όχι γιατί οι αγρότες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα» σχολίασε. «Αν είναι εποποιΐα τα διχίλιαρα, τότε τι είναι τα 5 δισ. απευθείας αναθέσεις; Οι χαριστικές ρυθμίσεις σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ; Οι απευθείας αναθέσεις με το τσουβάλι σε δημοσκοπικές εταιρείες που αρνούνται να δώσουν τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους και προστατεύονται;» διερωτήθηκε.

«Το έπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς από τη μεταπολίτευση. Η φαυλότητα, η προπαγάνδα, η διαφθορά, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος πάντα ήταν στο DNA της παράταξής σας, αλλά σήμερα δεν έχουν προηγούμενο» υπογράμμισε. 

Δεν ντρέπεστε να λέτε στους πολίτες που κρυώνουν ότι θα εκτραπούμε δημοσιονομικά;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην πρωτοφανή κρίση ακρίβειας στη χώρα μας. «Το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας σαρώνει το εισόδημα, τα νοικοκυριά δεν έχουν να βγάλουν το μήνα και εσείς έχετε στήσει πάρτι με το δημόσιο χρήμα» τόνισε. «Τα δεκάδες εκατομμύρια που δώσατε στα ΜΜΕ χωρίς κριτήρια για να κάνουν προπαγάνδα ωχριούν μπροστά στα πέντε δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις. Μοιράσατε με απόλυτη αδιαφάνεια τόσο δημόσιο χρήμα και έχετε το θράσος να λέτε στους πολίτες που κρυώνουν και που βλέπουν τους λογαριασμούς να υπερβαίνουν τις συντάξεις τους και τους μισθούς τους, ότι θα εκτραπούμε δημοσιονομικά. Δεν ντρέπεστε;» σχολίασε κατασχειροκροτούμενες από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Δυόμισι χρόνια τι κάνατε που τρώγατε από τα έτοιμα, της στρωμένης οικονομίας που σας αφήσαμε και από το μαξιλάρι; Σας αφήσαμε στρωμένη την οικονομία και ρυθμισμένο το χρέος, πεπραγμένα που διασφάλιζαν χαμηλά επιτόκια και εσείς μιλούσατε για το Μητσοτάκης effect. Πού πήγε τώρα το Μητσοτάκης effect, που ανεβαίνουν τα επιτόκια και διπλασιάστηκαν τα spreads. Πού πήγαν τα λεφτά των απευθείας αναθέσεων; Σε επιχειρήσεις αμορτισέρ, σε μπακάλικα, σε «κουμπάρους»; Σε «κολλητούς»; Σε εταιρείες που δημιουργήθηκαν εικοσιτετράωρα πριν πάρουν τη δουλειά. Σε ένα πρωτοφανές πάρτι διασπάθισης του δημοσίου χρήματος» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Κι ύστερα σας πρόσβαλε τάχα η παραδοχή του Λιβανού για το 2007. Ίδια πρακτική είναι. Είτε τα κρύβεις σε σακούλες, είτε τα μεταφέρεις σε εμβάσματα, είτε τα αφήνεις ορφανά έξω από τα πόθεν έσχες σου, είτε τα μοιράζεις αφειδώς στο όνομα της πανδημίας. Είτε τα μοιράζουν Μαυρογυαλούροι του ‘60, είτε τα μοιράζουν οι γιάπηδες του 2022 η ουσία παραμένει η ίδια. Έτσι θέλετε την Ελλάδα, έτσι έχετε μάθει να την κυβερνάτε. Η διαφθορά, η εξαγορά ανθρώπων και συνειδήσεων, το ψέμα, η προπαγάνδα, αυτή είναι η παρακαταθήκη σας, αλλά το έχετε τερματίσει» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε και πάλι «ρεσάλτο στις θυσίες και τους κόπους ενός ολόκληρου λαού που βγήκε από μια επίπονη πολυετή κρίση και με τη δική μας υπεύθυνη στάση, κατάφερε με πολλές θυσίες να έχει ένα κομπόδεμα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης». «Σε αυτό το κομπόδεμα έχετε επιπέσει εσείς και οι κρατικοδίαιτοι κηφήνες που κουβαλάτε μαζί σας εδώ και δεκαετίες. Και όχι μόνο τρώτε από τα έτοιμα, αλλά ροκανίζετε τα εφόδια που είναι τώρα απαραίτητα για να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού μας» τόνισε.

Χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό, αλλά δίνει «8.134 ευρώ το μήνα για golden boys της ΝΔ» αναφερόμενος στην υπόθεση του διοικητή του ΕΦΚΑ και άλλων στελεχών του οργανισμού. «Είστε βουτηγμένοι στη λογική του νεποτισμού, του πελατειασμού και της αναξιοκρατίας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτά τα χρήματα που τώρα μοιράζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι χρήματα που στερήθηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δούλευαν με απλήρωτες υπερωρίες, οι οικογένειες των ανθρώπων που έψαχναν ένα κρεβάτι ΜΕΘ, που στερήθηκε το ΕΣΥ σε υποδομές, αναλώσιμα και προσωπικό. «Και ακριβώς επειδή τα στερήθηκε το ΕΣΥ είμαστε χειρότεροι στην Ευρώπη σε θανάτους» τόνισε.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι όσο η κυβέρνηση μοιράζει λεφτά στους εκλεκτούς της ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,5%, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε 45%. «Αλλά η έγνοια σας ήταν η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Και των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Αφαιρώντας από το κράτος τη δυνατότητα να ασκήσει εθνική ενεργειακή πολιτική για να κρατηθούν χαμηλά τα τιμολόγια» επισήμανε.

«Λέγατε ότι δεν πάει καλά η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο επί των ημερών μας, αλλά πήγαινε καλά η τσέπη των πολιτών. Επί ΣΥΡΙΖΑ για 4,5 χρόνια δεν είδαν τα νοικοκυριά αύξηση ούτε ένα ευρώ. Και είχαμε και μνημόνια» υπογράμμισε.

Επίσης αναφέρθηκε στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής της βενζίνης. «Η Ελλάδα προ φόρων είναι 17η στην τιμή της βενζίνης αλλά μετά φόρων είμαστε στην 5η θέση της Ευρώπης με την ακριβότερη βενζίνη» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ακριβότεροι στο ρεύμα, ακριβότεροι στη βενζίνη, ακριβότεροι στα τρόφιμα αλλά χειρότεροι στον κατώτατο μισθό. Προαναγγέλλετε αύξηση για το Μάιο, πότε; Τώρα ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Πήγατε να μετατρέψετε την εξεταστική σε νεκροταφείο της αλήθειας

«Το μόνο που σας απασχολεί είναι πώς θα ενημερώνονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, όχι πώς θα επιβιώσουν» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, επικεντρώνοντας την ομιλία του στο πόρισμα της εξεταστικής για τις λίστες Πέτσα. 

«Πήγατε να μετατρέψετε την εξεταστική επιτροπή σε νεκροταφείο της αλήθειας, αποκρύπτοντας έγγραφα, αρνούμενοι να καλέσετε τους εμπλεκόμενους Υπουργούς. Φτάσαμε στο σημείο στην εξεταστική για τη λίστα Πέτσα, να κρύψετε τον ίδιο τον κο Πέτσα. Φοβάστε την αλήθεια» κατηγόρησε την κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει λίστα Πέτσα, Σκέρτσου, Δημητριάδη, Κικίλια. Υπάρχει μόνο λίστα Μητσοτάκη. Γεμάτη χορηγούς, φίλους, κουμπάρους, γαλάζια παιδιά, ημέτερους και αεριτζήδες που καταναλώνει αχόρταγα την περιουσία του ελληνικού λαού, χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία συστολή» ξεκαθάρισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι μάρτυρες της εξεταστικής επιτροπής κατέθεσαν ότι δεν γνωρίζουν τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν τα χρήματα της λίστας. Μάλιστα, ανέφερε ότι ακόμη και ο ίδιος ο επικεφαλής της εταιρείας INITIATIVE δεν είχε απάντηση για τα κριτήρια και αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι στο γραφείο του κ. Πέτσα αποφασιζόταν ποια ΜΜΕ θα πληρωθούν και πόσο.

«Το περίφημο κριτήριο – που αναζητούσαν όλοι εναγωνίως – είναι ένα και μοναδικό: Στηρίζεις την κυβέρνηση; Πληρώνεσαι. Αποθεώνεις την κυβέρνηση; Πληρώνεσαι ακόμα καλύτερα. Η αναγνωσιμότητα, η επισκεψιμότητα, η αξιοπιστία ενός μέσου, ο αριθμός των εργαζόμενων, είναι ψιλά γράμματα» παρατήρησε.

«Αλίμονο στα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους που όχι μόνο δε στηρίζουν αλλά έχουν το θράσος να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. Για αυτούς τους θαρραλέους όχι μόνο δεν υπάρχει κρατικό χρήμα αλλά υπάρχει οικονομική ασφυξία. Και ακόμη χειρότερα. Εδώλιο του κατηγορουμένου. Και προαναγγελία της ενοχής τους από το βήμα της Βουλής διά στόματος Πρωθυπουργού» τόνισε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας.

«Αυτά είναι πρωτοφανή φαινόμενα για την Ελληνική Δημοκρατία. Είναι εξόφθαλμη απόπειρα λοβοτομής της Δημοκρατίας, απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, απόπειρα δημιουργίας καθεστώτος» υπογράμμισε.

Τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο – Να το θυμάστε γιατί έρχεται η ώρα σας

«Η Ελλάδα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι στις τελευταίες θέσεις διεθνώς στην ελευθερία του τύπου, παρέα με καθεστώτα τύπου Όρμπαν. Αλλά η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν ισχυρά αντισώματα στον αυταρχισμό, αντισώματα στη μονοφωνία, αντισώματα στη διαπλοκή, αντισώματα στις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Έχουν αντισώματα Δημοκρατίας» ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας και προειδοποίησε την κυβέρνηση: «Τα καθεστώτα, συνήθως πέφτουν απότομα και με πάταγο. Να το θυμάστε γιατί έρχεται η ώρα σας»

«Η πλειοψηφία των πολιτών έχει βγάλει το πόρισμά της: Είστε μία ανοιχτή πληγή για τον λαό» τόνισε και επανέλαβε ότι στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση είναι μία η δημοκρατική διέξοδος: Εκλογές και ανάδειξη προοδευτικής κυβέρνησης, που θα στηρίξει τους πολίτες με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ , με ρύθμιση και διαγραφή ενός μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα, με αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω ολόκληρη την αγορά ενέργειας, με κανόνες και εντατικούς ελέγχους για καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και των καρτέλ στην ενέργεια και στο εμπόριο.

«Η Ελλάδα πρέπει να πάει παρακάτω με δικαιοσύνη και ασφάλεια, με εντιμότητα και σοβαρότητα. Με στήριγμα ένα ισχυρό, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος και οδηγό μια έντιμη, σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση που θα υπηρετεί τους πολλούς και δεν τους γονατίζει στο όνομα των λίγων. Η μέρα εκείνη δεν θ’ αργήσει. Ούτε τα πεπραγμένα σας θα ξεχαστούν. Τίποτα δε θα παραμείνει στο σκοτάδι, να είστε βέβαιοι» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση