Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Δεν συναινούμε σε μια λάθος στρατηγική, σε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών που θυμίζει άλλες εποχές, σε μια συμφωνία με δύο εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε ότι αυτή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι συγκυριακή και μικροκομματική, αλλά στάση ευθύνης βαθιά πατριωτική και απέναντι στις αμυντικές ανάγκες της χώρας και απέναντι στους κόπους του ελληνικού λαού. Δεσμεύτηκε ταυτόχρονα ότι πολύ σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση θα διορθώσει τη συμφωνία και θα επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας εκεί που διαχρονικά ανήκει.

Ανεβάζοντας τους τόνους από την αρχή της τοποθέτησής του ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε με νόημα ποιος μιλάει για ανευθυνότητα και μικροκομματικές παρωπίδες στα εθνικά; «Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο όταν λύσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Αυτός που έλεγε ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις, δύο χρόνια τώρα παρά τη μεταστροφή του για τις Πρέσπες, αρνείται να φέρει προς κύρωση τρία μνημόνια συνεργασίας, μεταξύ αυτών και αυτό που προβλέπει επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος από ελληνικά μαχητικά; Μιλάτε εσείς για ανευθυνότητα που υπό το φόβο του Μπογδάνου και άλλων βουλευτών σας στερείτε επιχειρησιακό χώρο από τις Ένοπλες δυνάμεις μας;» υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια διαπραγμάτευση για φρεγάτες με τη Γαλλία και στρατηγική εταιρική σχέση, μια διαπραγμάτευση στη βάση εισηγήσεων των στρατιωτικών μας επιτελείων που είχε στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών και λάμβανε υπόψη την οικονομική δυνατότητα της χώρας. «Όταν διαπραγματευόμασταν είχαμε στο μυαλό μας και την ανάγκη για άμυνα αλλά και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου. Να ενισχύσουμε την άμυνα της χώρας χωρίς να βάλουμε τη χώρα σε νέες οικονομικές περιπέτειες» σημείωσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης γελάει, γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειας του και πάει και ψωνίζει φρεγάτες και Rafale σαν να ψωνίζει σε πολυκατάστημα γραβάτες» κατήγγειλε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σε λιγότερο από 1 χρόνο φούσκωσε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισ. ευρώ, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τα χάλια τους

Υποκλοπές, επαναπροωθήσεις, καταγγελίες, αναρίθμητα ρεπορτάζ και στοιχεία. Κι όμως...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...

Μια ιδιωτική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα της Ι.Χ. εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του...

Αλέξης Χαρίτσης: Στοίχημα παραγωγής πραγματικής πολιτικής και όχι θεάματος

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Στο πρόσωπο του Αλέξη Χαρίτση κρίνεται...
Διαφήμιση