Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 2ης ημέρας της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η Συνδιάσκεψη ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή, όπου θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα και το κείμενο των προγραμματικών θέσεων.

Τοποθετήσεις μερικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χθες:

Μωραίτης Θάνος 

Κορυφαία διαδικασία συνολικά, γόνιμη συζήτηση και ουσιαστική. Ο Σύριζα ΠΣ πετυχαίνει ένα μεγάλο δημοκρατικό άλμα. Καταφέραμε με ηλεκτρονικές διαδικασίες να εκλέξουμε όργανα, να έχουμε 17.000 νομαρχιακός αντιπροσώπους και ολοκλήρωνεται η διαδικασία με την Συνδιάσκεψη. 

Διεύρυνση, ανασυγκρότηση, μετασχηματισμός είναι τρίπτυχο κυρίαρχο όσο ποτέ. Δεν έχουμε την πολυτέιελα όλοι και από κοινού να μην δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Να έχουμε στραμμένα τα μάτια μας στον αντίπαλο μας είπε ο Αλ. Τσίπρας, να έχουμε τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία θα πρόσθετα. 

Το ζητούμενο είναι η πολιτική αλλαγή, η νίκη στην αλλαγή, η προοδευτική κυβέρνηση. Για να το πετύχουμε αυτό υπάρχει η προϋπόθεση δημιουργίας πλατιάς πλειοψηφίας κοινωνικής και πολιτικής που θα είναι το όχημα να ξεδιπλώσουμε το ιδεολογικά και πολιτικό οπλοστάσιο θέσεων και λύσεων. Το κοινωνικό συμβόλαιο είναι το πρώτο και το δεύτερο αυτό που ζητάει η κοινωνία, η οικονομία η μικροεμεσαϊα επχειρηματικότητα είναι το παραγωγικό σχέδιο ανασυγκρότηση για την χώρα. 

Το κρίσιμο δεν είναι αν θα πάμε πιο αριστερά, στο κέντρο ή στον μεσαϊο χώρο. Το ζητούμενο είναι αν θα έχουμε λύσεις, προτάσεις σχέδιο, να απαντήσουμε στα αδιέξοδα που βιώνει και ζεί σήμερα η κοινωνία. Μεγάλο στοίχημα ο χώρος της οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. 

Ενότητα, εξωστρέφεια και αγώνας για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά να βγούμε από την εσωστρέφεια να πάμε σε αυτοδιοίκηση, συνδικάτα και νεολαία να βάλουμε στόχο να είμαστε πρώτη και κυρίαρχη δύναμη. 

Πέτη Πέρκα

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στην κοινωνία, στους μιρκοεμσαίους, στους εργαζόμενους στη νεολαία. Γιατί δεν εισπράττουμε δημοσκοπικά τη φθορά της ΝΔ; Λείπει η δημογραφική προσέγγιση από τις αναλύσεις μας. Μεγάλο κομμάτι της νεολαίας επιλέγει την αποχή. Χρειάζεται καθαρός λόγος και πολιτική για να προσεγγίσουμε τη νεολαία. 

Παράδειγμα μη καθαρού λόγου η στάση μας στην πράσινη μετάβαση. Συνομολογουμε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και η κατάσταση είναι κατεπείγουσα. Εγκαίρως η Ευρωπαϊκή Αριστερά υποστήριξαν το 65% μείωσης των ρύπων έως το 2050. Το ζήτημα αν θα συνεχίσουμε με τους λιγνίτες είναι συζήτηση που θα έπρεπε να είχε κλείσει. Όταν όλος ο πλανήτης μιλά για την κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση ως τηγ μεγαλύτερη πρόκληση; Και με τις εξορύξεις και την πράσινη μετάβαση; Και την γκρέτα κει τον Λιγνίτη; Εκλέγομαι στην Φλώρινα και δεν χαιδεψα αυτιά, απαράδεκτο να πολθτευομαστε με κριτήριο ένα πρόσκαιρη πολιτικό όφελος. Να μιλήσουμε για απανθρακοποίηση και όχι απολιγνιτοποίηση. Να στηρίξουμε πρωτοβουλίες για καινοτόμες μορφές ΑΠΕ και αποθήκευση, αλλά τι θα γίνει με τις ανεμογεννήτριες; Αν δεχόμαστε τους στόχους της πράσινης μετάβασης είμαστε με τις ΑΠΕ με όρους κλπ. Οι ΑΠΕ πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα με περιορισμούς και όρους, όχι σε περιοχές Νατουρα, να επαναφυτεύονται δέντρα κλπ. Να δείτε στην Δυτική Μακεδονία χωριά που έσβησαν με τους λιγνίτες τόσα χρόνια για να έχουν τα νησιά τουρισμό και ρεύμα, χρειάζεται ισοτιμία και δικαιοσύνη.  

Παύλος Πολάκης

Καλύφθηκα πλήρως από την τοποθέτηση του Αλέξη. Η ομιλία του στο Κατράκειο ήταν σάλπισμα αντεπίθεσης που είχε ανάγκη ο λαός. Υπάρχει ένα δίλημμα στην αντιπολιτευτική μας τακτική τον τελευταίο 1.5 χρόνο. Η μία αντίληψη λέει ότι χάσαμε τις εκλογές επειδή μας γύρισε την πλάτη μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων, των αυτοαπασχολούμενων και του κεντρογενούς χώρου άρα πρέπει να ακολουθήσουμε μετριοπαθή αντιπολίτευση που προβάλλει το ηθικό πλεονέκτημα, να μην κάνει σκανδαλολογία, μην τρομάξουμε τους κεντρώους ώστε να τους πάρουμε μαζί στις εκλογές που σαν ώριμο φρούτο θα πέσει ο Μητσοτάκης. Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη.

Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση όταν διατυπώσει πρόγραμμα με λαϊκά και κατανοητά σημεία, κοινωνικά αναγκαία που θα χτυπάνε στην καρδιά της διαπλοκής. Όπως το 800 ευρώ μισθός και 35 ώρες δουλειά, το 2000 ευρώ εισαγωγικός μισθός στους γιατρούς, μια τράπεζα στα χέρια του δημοσίου κλπ. Όταν εκπέμψει ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα ξανασυνεγείρει τους 500.000 που δεν ήρθαν στην κάλπη το 2019 αλλά είχαν έρθει το 2015, που θα φέρουν κόσμο που στήριζε Βαρουφάκη ακόμα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μεγάλος κορμός είναι όσοι δεν ψήφισαν,.Τότε θα δημιουργήσουμε κλίμα και ρεύμα επανόδου, τότε θα έρθουν και οι κεντρώοι. Εκτός από τη δύναμη της ηθικής υπάρχει και η ηθική της δύναμης που προκύπτει από στόχους που προτείνεις και προβάλλεις. Όταν έχεις να κάνεις με απατεώνες και γκάνγκστερ δεν μπορείς να τους ραντίζεις με τον βασιλικό του ηθικού πλεονεκτήματος.

Ο Παύλος Πολάκης πρότεινε ακόμα να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα για την υγεία στοιχεία που ανέφερε στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, πόσα χρήματα και με ποια κατανομή κλπ.

Σε σχέση με το κράτος, τόνισε ότι αυτός ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να υπηρετήσει ένα αριστερό πολιτικό σχέδιο για το χτύπημα στην διαπλοκή. Υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουμε τολμηροί και να πούμε ότι μεγάλο μέρος αρμοδιοτήτων πρέπει να περάσουν στους δήμους και στις περιφέρειες. Να αντιστρέψουμε το μοντέλο του προληπτικού ελέγχου του κρατικού μηχανισμού σε ετήσιο έλεγχο των αποκεντρωμένων δομών, υπηρεσίων, δήμων και περιφερειών. Ως προς την δικαιοσύνη εισηγήθηκε την ίδρυση δεύτερης σχολής δικαστών με ταχύρρυθμο πρόγραμμα 1000 δικηγόρων που θέλω να γίνουν δικαστές ώστε να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης. Τέλος τόνισε πως οποιαδήποτε υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος δεν θα πρέπει να παίρνει αναβολές πάνω από 2 μήνες. Έτσι θα δείξουμε την πρόθεση ότι θα τιμωρήσουμε αυτούς που τα έφαγαν, είπε χαρακτηριστικά.

Νίκος Βούτσης

Μια νέα αριστερή, προοδευτική, ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας στον αντίποδα του διάχυτου φόβου που γεννά συντηρητισμό, του φόβου που προκύπτει από τη στρατηγική αξιοποίησης της πανδημίας και την κυβερνητική στρατηγική χειραγώγησης και διαχείρισης της εύλογης αβεβαιότητας και του καθεστώτος επιτήρησης της κοινωνίας και του δημόσιου χώρου», είναι η απάντηση κατά τον Νίκο Βούτση στο «πώς  θα καταστεί ενεργό και αποτελεσματικό το κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα που σήμερα εν δυνάμει συγκροτείται, ιδιαίτερα πάνω στις ανάγκες και τις ανισότητες που αναδεικνύει η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη».  Τόνισε ότι «η  αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας σε αυτό το επίπεδο θα δώσει περιεχόμενο στη δύναμη της βούλησης που αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του κόμματος. Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όλα τα στοιχεία ενός συνεχώς εμπλουτιζόμενου πολιτικού σχεδίου που θα κάνει αποτελεσματική την επιδίωξη για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με ραχοκοκκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ανέφερε ότι «επειδή όλοι συνομολογούμε την ιδιαίτερη συνθήκη της σύγκρουσης πλέον με ένα καθεστώς όχι απλά με μια πολιτική δύναμη και την άρνηση μας στο συναινετικό συστημικό δικομματισμό και την πολιτική του ώριμου φρούτου στη διεκδίκηση της διακυβέρνησης,  θα πρέπει να διαμορφώσουμε και να υπηρετήσουμε ακόμα πιο συστηματικά το κατάλληλο πολιτικό σχέδιο που θα μετουσιώσει τις λαϊκές ανάγκες σε ένα νικηφόρο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα». Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα με τις προγραμματικές θέσεις μας και την ασκούμενη υπεύθυνη αντιπολίτευση μας,  αυτό το πολιτικό σχέδιο θα αναμετριέται με την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων, όπως οι συνεργασίες, η επικοινωνία, η διαμορφούμενη σχέση με βασικούς αρμούς του κράτους και της ευρύτερης θεσμικής συγκρότησης και της κοινωνίας.  

Αναφορικά με τη στρατηγική για τις κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες. Επ’ αυτού, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι μετράει πολύ στην έμπνευση και την ενεργοποίηση του κόσμου της αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης η σαφής και δεσμευτική αναφορά μας από τώρα για το εύρος των πολιτικών δυνάμεων μέσα και έξω από τη Βουλή όλου του αριστερού δημοκρατικού και οικολογικού φάσματος». Υποστήριξε ότι έτσι μόνο δημιουργούμε θετικό κλίμα στη δημόσια συζήτηση και ευνοούμε ανασυνθέσεις στο πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα από τη στάση των ηγεσιών». Πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες για συνεργασίες σε κοινά μέτωπα ωριμάζουν την ιδέα, αλλά και η συμπόρευση με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης, θα ενθαρρυνθούν και  πολίτες για να ξαναέρθουν στην κάλπη, θα πάρει κουράγιο η νεολαία για ενωτικές δράσεις και για μια νέα σχέση της με την πολιτική και τις εκλογές». Ο Νίκος Βούτσης είπε ότι δεν είναι ανάγκη να ρίξουμε νερό στο κρασί μας όταν μιλάμε για το σωφρονισμό και τα δικαιώματα των κρατουμένων, για το μεταναστευτικό, για το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, για τις έμφυλες ταυτότητες, για τη σύγκορυση με το ρατσισμό την πατριαρχία, την άρνηση στις μεταφυσικές δοξασίες αλλά και την καταγγελία αυταρχικών κρατικών πρακτικών ή και για την ενεργητική ειρηνική επίλυση των διαφορών μας χωρίς την καταφυγή σε επιζήμια κούρσα εξοπλισμών. Είπε ότι χαιρετίζει το σχέδιο της πολιτικής απόφασης που αναφέρεται σε αυτά τα ζητήματα. 

Μίλησε για τη σύγκρουση με το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο «που συν τω χρόνω διαμορφώνεται σε καθεστωτική πολιτική οντότητα ενώ εκφράζει και ευρύτερο μπλοκ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων». Ανέφερε ότι «αυτοί μιλάνε ευθέως δημοσίως και διεθνών για μαύρη παρένθεση της αριστερής διακυβέρνησης και νοικάρηδες της εξουσίας, επιχειρούν να αμαυρώσουν τα δικά μας 4,5 χρόνιας διακυβέρνησης, να αποσείσουν τις βαρύτατες ιστορικές ευθύνες τους που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και εμφανίζονται σήμερα ως σωτήρες μαζί με τον κ. Μητσοτάκη». Πρόσθεσε ότι οξύνουν την ιδεολογική σύγκρουση για να τεκμηριώσουν τις αντιμεταρρυθμιστικές θεσμικές τομές που επιχειρούν. Σημείωσε ότι «πέραν της μαχητικής, υπεύθυνης και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης, για να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση σε θεσμικό επίπεδο σε όλα τα πεδία πρέπει ανυποχώρητα να υπερασπίζουμε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς που διαχέεται σε όλες τις παραδόσεις, τις πολιτικές και τις σχέσεις της αριστεράς με την κοινωνία». Υπογράμμισε ότι «δεν επιδέχεται ούτε διαπραγμάτευση ούτε συμβιβασμούς με τις δικές τους παραδόσεις και πρακτικές. Δεν ήμασταν ούτε είμαστε ίδιοι».  

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

 Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την αρχή της αναγκαίας ανατροπής. Για την επίτευξη του κοινού στόχου της νίκης στις επόμενες εκλογές, χρειάζεται: Ο πλούτος των προγραμματικών θέσεων να μπορέσει να γίνει και κτήμα της κοινωνίας. Πρέπει να είναι προτεραιότητα μας να σπάσουμε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Απαιτείται σοβαρή, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη, αγωνιστική αντιπολίτευση και αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Χρειάζεται επιμονή στη διεύρυνση, οργανωτική ανασυγκρότηση και μετασχηματισμός. Πρέπει να εστιαστούν οι κοινωνικές συμμαχίες παντού, στην εργασία, στην Αυτοδιοίκηση. Για τις πολιτικές συμμαχίες επισήμανε ότι πιστεύει την απλή αναλογική και πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία εφόσον είμαστε πρώτοι. Χρειάζεται εξωστρέφεια κι όχι εσωστρέφεια, χρειάζεται να ασχολούμαστε με τον αντίπαλο, να φτιάξουμε όλοι μαζί το κόμμα της σύγχρονης αριστεράς και να απευθυνθούμε σε όλον τον κόσμο, να μη χαρίσουμε τον προοδευτικό κέντρο στον κ. Μητσοτάκη.

Γιάννης Μπουρνούς

Απουσιάζει εκκωφαντικά η συζήτηση με τίτλο Ελλάδα Ευρώπη και ο Κόσμος. Δεν συζητάμε για την  εξωτερική πολιτική και γεωπολιτικές εξελίξεις την ώρα που οι εξελίξεις τρέχουν ραγδάια. Γιατί; 

Το κείμενο για το προσφυγικό δεν εστιάζει όσο πρέπει στον επαίσχυντο ρόλο της ΕΕ που μεγεθύνει και μονιμοποιεί τον τρόπο διαχείρισης.  Δεν ασχολείται καθόλου με τις επιδράσεις 6 χρόνων προσφυγικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν οδηγήσει σε ιδεολογική και πολιτισμική ηγεμονία της ακροδεξιάς. 

Γιατί δεν συζητήσαμε την αυτοδιοίκηση αν και κάνουμε πολύ καλή ανάλυση στο πρόγραμμα μας; Το 2023 είναι πάρα πολύ κοντά και εμείς ακόμη ως κόμμα που διεκδικεί να ξανακυβερνήσει τον τόπο δεν έχουμε εκκινήσει συντεταγμένα διαδικασίες για συγκρότηση αυτόοδιοικητικών σχημάτων νίκης. Θα καταφέρουμε να ξαναφέρουμε στο πλάι μας κόσμο του δημοκρατικού κέντρου και από την τεράστια δεξαμενή της αποχής; Θα παράξουμε κυβερνητικό πρόγραμμα πολιτικές πρωτοβουλίες και επικοινωνία στρατηγική που θα ενοποιεί πολίτες ακόμα και με συγκρουόμενα πολιτικά χαρακτηριστικά;

Να απαντήσουμε θετικά στην δύσκολη και μεγάλη πρόκληση. Να έχουμε στο νου μας τα κόμματα ανοιχτά μέτωπα της κυβερνώσας αριστεράς στην Λ. Αμερική που το πέτυχαν, κυβέρνησαν, ηττήθηκαν και όταν ηττήθηκαν το ξαναπέτυχαν. 

Πρόγραμμα, πολιτικές πρωτοβουλίες, επικοινωνία στρατηγική.  Δεν χρειάζεται κανένας φόβος και αναστολή στο άνοιγμα συζητώντας με κόσμο που δεν είναι στις τάξεις μας, από το πολιτικό κέντρο και νέους ανθρώπους που είναι απογοητευμένοι και νευραλγικό κομμάτι της κρίσης αντιπροσώπευσης. 

Ράνια Σβίγκου

Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις απέναντι σε ένα συλλογικό δεινό και σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι ασφαλής αν δεν είναι όλες ασφαλείς. Αποδείχθηκαν τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού. Το μεγάλο διακύβευμα είναι αν η Ευρώπη έχει μάθει από τα όσα δίδαξε η πανδημία, αν εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχιστούν και μετά την πανδημία ή θα επιστρέψουμε στην εποχή της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας. Εξέφρασε επιφυλάξεις γι’ αυτό μιλώντας για συντηρητική αναδίπλωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προσπάθεια συντηρητικών δυνάμεων να κυριαρχήσουν και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Η απάντηση μας θα πρέπει να είναι σε επίπεδο ΕΕ  στο πλαίσιο ενός κοινού πανευρωπαϊκού μετώπου των προοδευτικών δυνάμενων, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη ενάντια στις πολικές ανισότητας και φτώχειας, εθνικισμό, σεξισμό ρατσισμό και την κλιματική κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες όπως η προοδευτική συμμαχία στο Ευρωκοινοιβουλιο κ.α. Είναι καιρός να συσπειρωθούμε στη βάση μιας εναλλακτική πλατφόρμας όπως για: κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας, θεσμοθέτηση ταμείου ανάκαμψης, πράσινη συμφωνία.   

Στέφανος Τζουμάκας

Νίκη και εναλλακτική λύση. Παραγωγικό σχέδιο για τη χώρα και ένα κοινωνικό συμβόλαιο.

Να γίνει ο Σύριζα πολιτικό κόμμα σε κάθε τόπο, όχι οργάνωση. Χρειαζόμαστε πολιτική τοπικά, εθνικά και περιφερειακά.

Νίκος Παππάς

Κάνουμε ποιοτικό άλμα, μπορούμε να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας  λειτουργία. Το πολιτικό μας πρόταγμα γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο. Ανασυγκρότηση,  διεύρυνση μετά σχηματισμός σε ένα κόμμα που θα γίνει κορμός της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Με ραγδαίο τρόπο ο Μητσοτάκης απογοητεύει μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού.

Δεν είναι αυτονόητος ο δρόμος στην επιτυχία.

 

Υπάρχουν Οργανωτικές προϋποθέσεις όπως ο περιορισμός της κινητικότητας λόγω κορωνοϊού αφού η αριστερά αναπνέει εκεί που παρεμβαίνουν οι μάζες. Υπάρχουν και εγγενείς αδυναμίες. Να εφαρμόσουμε τις ομόφωνες αποφάσεις, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, να αξιοποιήσουμε κάθε ικμάδα διαθεσιμότητας και όρεξης για δουλειά όλων των μελών. 

Πρέπει επίσης να προχωρήσουμε στην περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περιφερειακά συνέδρια που κάναμε είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Να δυναμώσουν ποιοτικά οι οργανώσεις, να υλοποιήσουμε την προοδευτική συμμαχία, παντού: αυτοδιοίκηση, συνδικάτα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη νεολαία. Να αξιοποιήσουμε το ψηφιακό άλμα που κάναμε με τις καινούριες νομαρχιακές.

Το ερώτημα είναι τι κόμμα έχει ανάγκη η κοινωνία να φτιάξουμε όχι τι κόμμα θέλουμε εμείς. Να απαντήσουμε στην κοινωνική ανάγκη για μεγάλη προοδευτική παράταξη για πρόγραμμα ενάντια στις ανισότητες, στην κλιματική κρίση και την κρίση δημοκρατίας

 Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, μην ξεχνάμε ότι έχουμε περάσει από θέσεις διακυβέρνησης.

Να αξιοποιήσουμε επεξεργασίες όπως η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική εθνικό σχέδιο μεταφορών και υποδομών, εθνική ω ψηφιακή πολιτική

Πρέπει να βάλουμε σοβαρό συμπαγή πολιτική στόχο. Πρωτιά στις εκλογές και συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής. Βήμα για κόμμα ανοιχτό και όχι φοβικό, που λειτουργεί για λογαριασμό της κοινωνίας και όχι του εαυτού του.

Πηγή: Εφημερίδα ”Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκλεισμός των “Σπαρτιατών” με ένα σκεπτικό που οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες

Καλώς αποκλείστηκαν οι “Σπαρτιάτες” από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές;...

Αλέξης στο Βερολίνο, Αλέξης στην Κωνσταντινούπολη, Αλέξης και στα… Βαλκάνια, που καίνε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Σε κορυφαίο πολιτικό γεγονός...

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...
Διαφήμιση