Οι Άθλιοι και τα golden boys

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η ηλικιωμένη γυναίκα στο Ίλιον, που ως άλλος Γιάννης Αγιάννης συνελήφθη με λίγο κρέας που δεν μπορούσε να πληρώσει, συμπυκνώνει σε επίπεδο συμβολισμού την ταχεία πορεία μιας κοινωνίας προς τη φτωχοποίηση.

Σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες διαβιοί στο όριο της φτώχειας, ενώ τα νοικοκυριά βλέπουν το μηνιαίο τους εισόδημα να εξανεμίζεται στο πρώτο δεκαπενθήμερο. Η κίνηση στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές έχει μειωθεί, ενώ οι καταναλωτές κόβουν ακόμα και από τα βασικά είδη διατροφής. Οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι.  Όλο και περισσότερες οικογένειες στο τέλος του μήνα καλούνται να επιλέξουν τι θα θυσιάσουν για να πληρώσουν το ρεύμα.

Η αγορά στενάζει, οι μικρομεσαίοι φτωχοποιούνται. Έως και 50% είδαν μείωση του τζίρου τους οι επιχειρηματίες στο λιανεμπόριο, ακόμα και σε περίοδο εκπτώσεων, στη φάση μάλιστα που άνοιξε επί της ουσίας η αγορά από τους σκληρούς περιορισμούς της Covid. Κι αν οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη διαβεβαίωναν ότι η ακρίβεια θα είναι παροδικό φαινόμενο, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Η ίδια η Κομισιόν προβλέπει ότι ο πληθωρισμός του 2022 θα είναι πενταπλάσιος του αντίστοιχου του 2021.

Οι αγρότες δεν μπορούν πια να καλλιεργήσουν τη γη τους, αδυνατούν να καλύψουν τις υπέρογκες ανάγκες στην ενέργεια, στο πετρέλαιο, στις ζωοτροφές. Η ύπαιθρος βρίσκεται ενώπιον της απειλής νέας εγκατάλειψης.

Υπάρχει όμως και μια άλλη Ελλάδα. Αυτή των γαλάζιων golden boys με τους μισθούς των 360 χιλιάδων ευρώ. Είναι η Ελλάδα των φίλων του συστήματος Μαξίμου, που έλαβαν 5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις. Των χορηγών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ελίτ που βλέπει τα κέρδη της να αυξάνονται.

Η χώρα μας βαδίζει ξανά σε βαθιά κοινωνική κρίση. Μια κρίση που δρα σωρευτικά πάνω στα αποκαΐδια της καταστροφής που έφεραν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας.  Η συνταγή της Δεξιάς είναι γνωστή και η κατάληξη προδιαγεγραμμένη: Μια κοινωνία “Αθλίων”. Όμως ο λαός έχει και τη γνώση και την πείρα ώστε να την αποτρέψει.

*Το κύριο άρθρο στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ” της Κυριακής

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Την ώρα που σε αρκετά...

Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Πού θα κυμανθεί το...

Ο Μητσοτάκης αγοράζει ακριβότερα τα F-35 που είναι και αχρείαστα – Περίεργη η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας αγοράζει τα ακριβότερα κι...

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...
Διαφήμιση