Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια για την ακρίβεια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εδώ και μήνες έχει γίνει φανερό στην αγορά και στο «καλάθι της νοικοκυράς» ότι υπήρχε μεθοδική, καταρχήν μικρή αύξηση στις τιμές που ήταν προφανές αποτέλεσμα λειτουργίας εναρμονισμένων τιμών στα όρια του καρτέλ ανάμεσα σε μεγάλους ομίλους και σε αλυσίδες σουπερμάρκετ.

  • Το φθινόπωρο και το χειμώνα είχαμε επίσης επισημάνει το κύμα ακρίβειας πλέον το οποίο εξελίσσονταν με βάση ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας και τις πολλαπλές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα και την αλυσίδα επισιτισμού.
  • Τώρα πλέον και με αφορμή και πρόσχημα τον πόλεμο, η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και αναλώνεται  σε δικαιολογίες λόγω του διεθνούς κλίματος και των επιβαρύνσεων στον τομέα της ενέργειας. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί 6 μήνες είναι η επιδότηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών.
  • Η φθορά της κυβέρνησης είναι αδιάκοπη και με αυξανόμενη τάση. Είναι σαφές ότι η κοινωνία αντιδρά, ότι πολλοί κλάδοι της οικονομίας αισθάνονται εξαπατημένοι και ότι η πλειοψηφία χρεώνει εγκληματική αμέλεια στη διαχείριση της πανδημίας και απόλυτη μεροληψία υπέρ των μεγάλων στο ζήτημα της ακρίβειας στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
  • Τίθενται ζητήματα στο μυαλό και τη συνείδηση κάθε ανθρώπου από τις πολλαπλές επιπτώσεις του πολέμου. Επανέρχονται στη δημόσια σφαίρα ερωτήματα για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας σύρραξης, ακόμα και για τη χρήση πυρηνικών.
  • Εκτιμώ ότι μέσα στο πυκνό πολιτικό χρόνο που ήδη βρισκόμαστε, η τάση για ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα γίνεται όλο και πιο σαφής, κερδίζοντας στους τομείς της αξιοπιστίας και της προγραμματικής επάρκειας ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ελπίδα ευρύτερα για την προοδευτική παράταξη με ραχοκοκαλιά τη νέα σύγχρονη Αριστερά.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Βούτση στο Dnews και τον Μάκη Σιάρκο:

1. Πόσο ανησυχείτε και τι επιπτώσεις θεωρείτε ότι έχει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πολεμική σύρραξη που εξελίσσεται;

Tίθενται ζητήματα στο μυαλό και τη συνείδηση κάθε ανθρώπου από τις πολλαπλές επιπτώσεις του πολέμου. Επανέρχονται στη δημόσια σφαίρα ερωτήματα για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας σύρραξης, ακόμα και για τη χρήση πυρηνικών και σίγουρα όλοι αντιλαμβάνονται ότι κλείνει ο κύκλος που χαρακτηριζόταν από την φάση της συνεχούς διεύρυνσης της παγκοσμιοποίησης και της εύθραυστης και εν πολλοίς υποκριτικής σταθερότητας που είχε διαμορφωθεί ως συνείδηση στο σύγχρονο κόσμο, με ισχυρό πλέον το ενδεχόμενο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Οι συνέπειες στην αναδιαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου μέσα από την αντιπαράθεση ισχυρών μεγάλων κρατών και πόλων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να είναι κατακλυσμιαίες και σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα με βαριές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και αύξηση των ανισοτήτων, με αναστολή των στρατηγικών αντιμετώπισης της επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης, με έκρηξη των ανταγωνισμών στον ενεργειακό τομέα, με βαριές συνέπειες ακόμα και στον επισιτιστικό τομέα. Η ανάπτυξη με νέους σύγχρονους όρους ενός πλατιού φιλειρηνικού κινήματος με σαφείς θέσεις εναντίον της εισβολής στην Ουκρανία και με αναφορά σε όλα αυτά τα νέα επίδικα που η παρούσα πολεμική σύρραξη φέρνει στην επιφάνεια, πρέπει να αποτελεί για την Αριστερά και όχι μόνο διεθνώς το πρώτο καθήκον σε αυτή τη φάση.

2. Η ακρίβεια έχει γονατίσει χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία για μία φορά ακόμα δοκιμάζονται. Η κυβέρνηση διατείνεται πως κάνει ότι μπορεί, στο μέτρο του δυνατού. Τι παραπάνω θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Εδώ και μήνες έχει γίνει φανερό στην αγορά και στο «καλάθι της νοικοκυράς» ότι υπήρχε μεθοδική, καταρχήν μικρή αύξηση στις τιμές που ήταν προφανές αποτέλεσμα λειτουργίας εναρμονισμένων τιμών στα όρια του καρτέλ ανάμεσα σε μεγάλους ομίλους και σε αλυσίδες σουπερμάρκετ. Από τότε είχαμε προειδοποιήσει. Το φθινόπωρο και το χειμώνα είχαμε επίσης επισημάνει το κύμα ακρίβειας πλέον το οποίο εξελίσσονταν με βάση ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας και τις πολλαπλές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα και την αλυσίδα επισιτισμού. Και στις δυο περιπτώσεις η κυβέρνηση απάντησε ότι είναι ζήτημα συγκυρίας, ότι γρήγορα θα εξομαλυνθεί η αγορά και μάλιστα ότι αυτό το δήθεν πρόσκαιρο φαινόμενο θα κλείσει με όριο το πρώτο δίμηνο του ‘22. Τώρα πλέον και με αφορμή και πρόσχημα τον πόλεμο, η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και αναλώνεται σε δικαιολογίες λόγω του διεθνούς κλίματος και των επιβαρύνσεων στον τομέα της ενέργειας. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί 6 μήνες είναι η επιδότηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών. Και στις τρεις αυτές φάσεις είναι προφανές πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο αναλογικό για καθεμία από αυτές τις φάσεις, θα έπαιρνε ευθέως μέτρα υπέρ των πολλών, υπέρ των καταναλωτών, υπέρ των παραγωγών, μετρά σαν αυτά που προτείναμε και στην παρούσα κυβέρνηση μέσα στη Βουλή έγκαιρα για τη ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ΕΦΚ, τη μείωση του ΦΠΑ, την παρέμβαση στο πρώτο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών της ενέργειας για την αντιμετώπιση των καρτέλ στην ενέργεια και την εμπορία τροφίμων. Βεβαίως εξαρχής της κρίσης θέσαμε και τώρα πλέον όλοι ακολουθούν την προτεραιότητα για άμεση αύξηση του κατωτέρου μισθού στα 800 ευρώ ώστε τουλάχιστον να διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών και βεβαίως δεν επρόκειτο να προχωρήσουμε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μέσα σε ένα περιβάλλον μάλιστα που πανευρωπαϊκά αναδεικνύεται η ανάγκη και ασκούνται συγκεκριμένες στρατηγικές για το δημόσιο έλεγχο πάνω σε επιχειρήσεις και τις τιμές της ενέργειας μέσα στο απελευθερωμένο περιβάλλον.

3. Παρόλου που παρατηρείται μία δημοσκοπική κάμψη της κυβέρνησης, εντούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το σίγουρο είναι ότι η φθορά της κυβέρνησης είναι αδιάκοπη και με αυξανόμενη τάση. Είναι σαφές ότι η κοινωνία αντιδρά, ότι πολλοί κλάδοι της οικονομίας αισθάνονται εξαπατημένοι και ότι η πλειοψηφία χρεώνει εγκληματική αμέλεια στη διαχείριση της πανδημίας και απόλυτη μεροληψία υπέρ των μεγάλων στο ζήτημα της ακρίβειας στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μέσα σε ένα σκηνικό στο οποίο αναδιαμορφώνονται συνειδήσεις αλλά ακόμα και η κοινωνική θέση στρωμάτων, λόγω της πολλαπλής επιρροής από τις κρίσεις διεθνώς και στη χώρα μας, έχουμε μπει σε μια ανεπίστρεπτη για την κυβέρνηση πορεία μετάβασης που στον πυρήνα της έχει την αναζήτηση και εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης. Το αίτημα μας για εκλογές ήταν και είναι παρόν και επίκαιρο. Οι εξελίξεις στην Ευρώπη και τη χώρα μας, ιδιαίτερα και λόγω του πολέμου, δεν προοιωνίζονται μονοδιάστατη κατεύθυνση αυτόματα σε προοδευτικές λύσεις, επί της ουσίας αναδιαμορφώνεται όλο το πολιτικό σκηνικό και υπάρχουν «πολλές περιοχές» για τη διαμόρφωση πολιτικής και εκλογικής ταυτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά ενισχύει έστω και οριακά τις δυνάμεις του, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες και τα λαϊκά στρώματα. Εκτιμώ ότι μέσα στο πυκνό πολιτικό χρόνο που ήδη βρισκόμαστε, η τάση για ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα γίνεται όλο και πιο σαφής, κερδίζοντας στους τομείς της αξιοπιστίας και της προγραμματικής επάρκειας ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ελπίδα ευρύτερα για την προοδευτική παράταξη με ραχοκοκαλιά τη νέα σύγχρονη Αριστερά.

4. Βλέπετε εκλογές το 2022 ή θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία;

Επανέρχομαι στο ότι το αίτημα μας για εκλογές, χτες αν ήταν δυνατόν, είναι επίκαιρο και προκύπτει ως ανάγκη κυρίως για να μην υπάρχει περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών δεικτών σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και για να μην υπάρξουν μη ανατάξιμες καταστάσεις σε κρίσιμους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, των στρατηγικών υποδομών στην οικονομία. Αλλά επίσης για να κινητοποιηθούν μέσα από ένα προοδευτικό πρόγραμμα και τη διαφορετική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε όλους τους τομείς γιατί όλοι έχουν επίγνωση ότι το χρέος έχει αυξηθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα και ότι επί της ουσίας η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα υπονομεύσει και τις ενδεχόμενες μελλοντικές προοδευτικές κυβερνήσεις μέσα και από την κατασπατάληση πόρων όπως έχουμε έγκαιρα επισημάνει με άμεσες αναθέσεις, με υπερεξοπλισμούς και με πολλαπλή μεροληπτική εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων. Η κυβέρνηση προφανώς είχε αποφασίσει εκλογές για το Μάιο. Οι εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας φαίνεται ότι οδηγούνται εκτός ελέγχου και γι’ αυτό το ξανασκέφτονται για το τέλος του ‘22 η την εξάντληση της τετραετίας.

5. Η κυβέρνηση αρνείται τα σενάρια συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;

Τα σενάρια που αναπτύχθηκαν τις προηγούμενες μέρες με αφορμή διαρροές και αλληλοδιαψεύσεις από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, αποπροσανατολίζουν από τον κεντρικό στόχο που πρέπει να είναι η προσπάθεια για συνεχή και ειλικρινή διάλογο με τη γείτονα χώρα και τη διαμόρφωση των όρων για την απόλυτη τήρηση του διεθνούς δικαίου ώστε να αποφεύγονται εντάσεις, τυχόν αναθεωρητικές βλέψεις και επικίνδυνες εστίες αντιπαραθέσεων με διεκδικήσεις που θίγουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η ευρύτερη περιοχή μας λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνεχούς ενισχυμένης παρουσίας θαλάσσιων και χερσαίων δυνάμεων και η ενδεχόμενη κλιμάκωση των εχθροπραξιών εγκυμονεί άμεσους κινδύνους ανάφλεξης. Η κυβέρνηση έχει αλλάξει το δόγμα της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής, με υπερεξοπλισμούς που προφανώς αντισταθμίζονται και από την άλλη πλευρά συνεχώς και με έμμεση εμπλοκή της χώρας μέσω της αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Ο κος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται άραγε ότι το αξίωμα περί απομονωμένης τουρκικής ηγεσίας και το δόγμα περί προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης για τη χώρα μας μόνο αποπροσανατολιστικά και επικίνδυνα λειτουργούν για τη σταθερότητα στην περιοχή και την τήρηση των διεθνών συνθηκών και των αρχών του διεθνούς δικαίου όπως όλοι στα λόγια ομνύουν; Αντιλαμβάνονται έστω ότι προοιωνίζονται σημαντικές αλλαγές στο γεωστρατηγικό πεδίο, στις συμμαχίες, το ρόλο του ΝΑΤΟ, το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και ότι προφανώς οι κυβερνήσεις στη χώρα μας πρέπει να λειτουργήσουν με μόνο γνώμονα την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας και την ανάπτυξη των σχέσεων και εγγυήσεων που θα ενισχύουν και δε θα αποδυναμώνουν την Άμυνα και τη θέση της χώρας στο νέο περιβάλλον; Ερωτήματα αναπάντητα προς ώρας που μας δημιουργούν ακόμα περισσότερη ανησυχία, καθώς λείπει συνειδητά οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικού διαλόγου και ενημέρωσης με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την από κοινού χάραξη εθνικής στρατηγικής σ’ αυτό το νέο ιστορικό κύκλο που μπαίνει ο κόσμος και η περιοχή μας.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση