Νόαμ Τσόμσκι για πόλεμο στην Ουκρανία: Φτάνουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο μιας πυρηνικής σύρραξης, καθώς τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει ολοκληρωτικά το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης ικανής να οδηγήσει τα πράγματα σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.

Σε ηλικία 93 ετών, ο εκ των σημαντικότερων εν ζωή μελετητών στον κόσμο Νόαμ Τσόμσκι, διατηρώντας την ηθική ζέση ενός νεαρού ριζοσπάστη σε μια εποχή μόνιμης κρίσης, ανησυχεί ιδιαιτέρως για τον μέλλον του πλανήτη και εκτιμά πως «πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία. Τώρα αντιμετωπίζουμε την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ζωής στη Γη». «Αν εφαρμόζονταν οι νόμοι της Νυρεμβέργης, τότε κάθε μεταπολεμικός Αμερικανός πρόεδρος θα είχε κρεμαστεί», λέει μεταξύ άλλων.

«Είναι τερατώδες για την Ουκρανία», δηλώνει στο newstatesman.com για τον πόλεμο. Όπως πολλοί Εβραίοι, ο Τσόμσκι έχει οικογενειακή σχέση με την περιοχή: ο πατέρας του γεννήθηκε στη σημερινή Ουκρανία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1913 για να αποφύγει να υπηρετήσει στον τσαρικό στρατό, ενώ η μητέρα του γεννήθηκε στη Λευκορωσία. Ο Τσόμσκι, ο οποίος συχνά κατηγορείται από τους επικριτές ότι αρνείται να καταδικάσει οποιαδήποτε αντιδυτική κυβέρνηση, κατήγγειλε χωρίς δισταγμό την «εγκληματική επιθετικότητα» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ερωτά και απαντά, όμως, «γιατί το έκανε; Υπάρχουν δύο τρόποι εξέτασης αυτής της ερώτησης:

– Ένας τρόπος, ο μοντέρνος τρόπος στη Δύση, είναι να σκουπίζεις τις εσοχές του στριμωγμένου μυαλού του Πούτιν και να προσπαθείς να προσδιορίσεις τι συμβαίνει στη βαθιά ψυχή του.

– Ο άλλος τρόπος θα ήταν να δούμε τα γεγονότα: για παράδειγμα, ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 οι Ηνωμένες Πολιτείες βγήκαν με μια ισχυρή δήλωση πολιτικής, ζητώντας ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία, περαιτέρω αποστολή προηγμένων στρατιωτικών όπλων, όλα μέρος της ενίσχυσης πρόγραμμα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μπορείτε να κάνετε την επιλογή σας, δεν ξέρουμε ποιο είναι σωστό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ουκρανία θα καταστραφεί περαιτέρω. Και μπορεί να προχωρήσουμε σε τερματικό πυρηνικό πόλεμο εάν δεν επιδιώξουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων».

«Πούτιν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία όσο κι εμείς. Εάν μπορούμε για λίγα λεπτά να ξεφύγουμε από τη φούσκα της προπαγάνδας, οι ΗΠΑ έχουν μακρύ ιστορικό υπονόμευσης και καταστροφής της δημοκρατίας. Πρέπει να το ξεπεράσω αυτό; Το Ιράν το 1953, η Γουατεμάλα το 1954, η Χιλή το 1973 και συνεχίζεται… Αλλά υποτίθεται ότι τώρα τιμούμε και θαυμάζουμε την τεράστια δέσμευση της Ουάσιγκτον για κυριαρχία και δημοκρατία. Το τι συνέβη στην ιστορία δεν έχει σημασία. Αυτό είναι για άλλους ανθρώπους», επισημαίνει, ειρωνευόμενος στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο «στόχαστρο» η Δύση

«Τι γίνεται με την επέκταση του ΝΑΤΟ; Υπήρχε μια ρητή, ξεκάθαρη υπόσχεση από τον (υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) Τζέιμς Μπέικερ και τον πρόεδρο Τζορτζ Χ. Β. Μπους στον Γκορμπατσόφ ότι εάν συμφωνούσε να επιτρέψει σε μια ενωμένη Γερμανία να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα διασφάλιζαν ότι δεν θα γινόταν καμία κίνηση ούτε μια ίντσα προς το Ανατολή», ενώ επεσήμανε πως «αν εφαρμόζονταν οι νόμοι της Νυρεμβέργης, τότε κάθε μεταπολεμικός Αμερικανός πρόεδρος θα είχε κρεμαστεί», υπογραμμίζει.

«Είναι σίγουρα σωστό να έχουμε ηθική οργή για τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία. Αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος να έχουμε ηθική οργή για άλλες φρικτές φρικαλεότητες… Στο Αφγανιστάν, κυριολεκτικά εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επικείμενη πείνα. Γιατί; Υπάρχει φαγητό στις αγορές. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν λίγα χρήματα πρέπει να βλέπουν τα παιδιά τους να λιμοκτονούν επειδή δεν μπορούν να πάνε στην αγορά για να αγοράσουν φαγητό. Γιατί; Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Βρετανίας, κράτησαν τα κεφάλαια του Αφγανιστάν στις τράπεζες της Νέας Υόρκης και δεν θα τα απελευθερώσουν», τονίζει καταλήγοντας.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γενοκτονία στη Γάζα: Είναι απαραίτητο να εξεγερθούμε ενάντια στη βαρβαρότητα

Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι πρωτοφανές στην ιστορία του 21ου...

Μόσχα: Ορκίστηκε πρόεδρος για πέμπτη φορά ο Βλαντίμιρ Πούτιν – “Θα νικήσουμε μαζί”

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε σήμερα για μια νέα...
Διαφήμιση