Νίκος Φίλης στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί είναι το καρτέλ ενέργειας…

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ονόματα και… διευθύνσεις έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Συνέδριο του κόμματος, με τον Νίκο Φίλη να επικεντρώνεται στην ενεργειακή ακρίβεια που σφίγγει τη θηλιά για τα νοικοκυριά, την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει απλός παρατηρητής στα φαινόμενα της αισχροκέρδειας.

«Να πούμε τώρα τα πράγματα με το όνομά τους για το καρτέλ στην ενέργεια: Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης, Μυτιληναίος, ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ» είπε ο πρώην υπουργός που γίνεται ο πρώτος πολιτικός που βάζει «πρόσωπο» στο λεγόμενο καρτέλ, ενώ, συνεχίζοντας υπογράμμισε «Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας που οδηγεί σε καταλήστευση του λαού και σε άνομα υπερκέρδη».

Γενικεύοντας σχετικά με τα μεγάλα επιχειρηματικά «τζάκια» και τους ισχυρούς της ελληνικής κοινωνίας ο Νίκος Φίλης σημείωσε «να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο οι χρυσοπληρωμένοι από το λαό οδικοί άξονες, να αρθεί η ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο μια μεγάλη συστημική τράπεζα. Να φορολογηθεί ο μεγάλος πλούτος. Να μπεί πλαφόν στον ανώτατο μισθό, όπως πρότεινε ο Μελανσόν. Να αυξήσουμε τη φορολογία των μερισμάτων που αδικαιολόγητα μειώσαμε στο 10% και εξαφάνισε σχεδόν στη συνέχεια ο Μητσοτάκης με 5%. Εμείς να έχουμε την πολιτική πρωτοβουλία κι όχι να περιμένουμε από το ΣτΕ να μας πει τι να κάνουμε, όπως με την απόφαση για τις ιδιωτικοποιήσεις του νερού».

Το θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης είναι κεντρικό στην ελληνική επικαιρότητα εδώ και μήνες, τη στιγμή που η κυβέρνηση, παρά τις όποιες έωλες υποσχέσεις, έχει, στην ουσία αφήσει στην τύχη τους νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διατηρεί ψηλή το θέμα, ενώ ήδη από χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου του κόμματος, άσκησε σφοδρότατη κριτική στον πρωθυπουργό προσωπικά για την κατάσταση, ενώ ανέλυσε και μια από τις πέντε βασικές δεσμεύσεις του, η οποία επικεντρωνόταν στο κομμάτι της ενέργειας και της ακρίβειας.

«Στόχος, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης, να καταγραφεί στα τιμολόγια του καταναλωτή μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλι της ακρίβειας. Δεσμευόμαστε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Δεσμευόμαστε για αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της…Δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δισ. ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...

Η αποτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνεργάστηκαν για την πρόταση μομφής

*Του Φοίβου κλαυδιανού - Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργεί...
Διαφήμιση