Νίκος Φίλης: Μόνη ελπίδα η πολιτική αλλαγή

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της 18 μήνες να οργανώσει την κατά το δυνατόν ασφαλέστερη επαναλειτουργία της εκπαίδευσης. Αποκοιμήθηκε στις προπαγανδιστικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, περί «τελευταίου μιλίου». Αφού επαινέθηκαν μεταξύ τους για τα δύο μακρά εκπαιδευτικά lockdown με όλες τις συνακόλουθες επιπτώσεις, μαθησιακές, ψυχολογικές, κοινωνικές, τώρα αυτο-επαινούνται ξανά που τα σχολεία ανοίγουν με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα τη μέρα, επειδή «αυτό έχουν ανάγκη οι μαθητές». Ανάλογα με τις συνθήκες και το σύνθημα, που πρόθυμα ενστερνίζεται κατόπιν ο γνωστός «χορός» δημοσιογράφων.

Παντού, οι κυβερνήσεις αξιοποίησαν τα εργαλεία που πρότειναν οι επιστήμονες για να κάνουν τα σχολεία πιο ασφαλή. Η τηλεκπαίδευση είχε περιορισμένο ορίζοντα. Πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, που έγινε μέσω του ιδιωτικού δικτύου, με διαρροή δεδομένων μαθητών – εκπαιδευτικών, όπως αποφάνθηκε η αρμόδια συνταγματική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Το πιο κρίσιμο εργαλείο, η «αραίωση» στην τάξη, όχι απλώς αγνοήθηκε, αλλά κινούμενη αντίθετα η κυβέρνηση συγχώνευσε τμημάτα και αύξησε τους μαθητές ανά τάξη στα δημοτικά. Υπήρχαν πολλά άλλα εργαλεία, που εφαρμόστηκαν αλλού. Ακόμα και η ιχνηλάτηση, εγκαταλείφθηκε. Πλέον, λιγότερο από 1% των κρουσμάτων ιχνηλατείται, κι έτσι η ανακοπή της εξάπλωσης του ιού έχει εναποτεθεί στις δυνατότητες και στο φιλότιμο της οικογένειας.

Φτάσαμε έτσι από το αυστηρότερο lockdown στην Ευρώπη, που σε πλευρές του καταπάτησε δημοκρατικά δικαιώματα (θυμίζω ότι ψηφίστηκε πλήθος αντεργατικών και αντεκπαιδευτικών νόμων, ενώ περιορίζονταν οι κινητοποιήσεις εκείνων που θίγονταν) στην επιδίωξη ανοσίας της αγέλης. Θα το αρνηθούν, αλλά τι άλλο δεικνύουν οι αριθμοί που διαβάζουμε; Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, εκτόξευση του αριθμού νέων που νοσούν. Φτάσαμε από κει που χαρακτηρίζονταν τα παιδιά «δολοφόνοι παππούδων και γιαγιάδων» επειδή μετά από μήνες εγκλεισμού συναντήθηκαν ξανά τους φίλους τους στις πλατείες, στο εξωφρενικό «50%+1» για να κλείσει ένα τμήμα! Ανοσία της αγέλης στην κοινωνία, ανοσία των αμνών στα σχολεία!

Μόνο που η επίτευξη δήθεν «ανοσίας της αγέλης», εκτός από το ότι προδίδει αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, είναι επίσης αναποτελεσματική. Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, η περιορισμένη άμυνα πρώην νοσούντος έναντι νέας μόλυνσης από την Όμικρον, αυτό δείχνουν. Ακόμα, οι έρευνες ήδη ξεκαθαρίζουν ότι οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις από τη νόσηση, ακόμα και την ασυμπτωματική, μπορεί να είναι σοβαρές. Η «αγέλη» βάζει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων πάνω από την υγεία αλλά σκορπά ανεύθυνα -και προεκλογικά- την επίφαση μιας κάποιας κανονικότητας. Τίποτα πρωτόγνωρο: Ενστερνίστηκαν την τακτική «πρώτοι και καλύτεροι» ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο, με τις γνωστές συνέπειες.

Εκεί βαδίζουμε; Το τελευταίο μακρύ διάστημα, σε θανάτους ανά εκατομμύριο η Ελλάδα ξεπερνά όλη τη δυτική Ευρώπη. Νωρίτερα, όταν μπορούσε κι έπρεπε, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν έγινε απολύτως τίποτα για να βελτιωθούν οι συνθήκες στα σχολεία. Τα ανοίγει τώρα η κυβέρνηση, επειδή δεν μπορεί πλέον να εφαρμόσει γενικευμένα τηλεκπαίδευση αλλά πρωτίστως, επειδή έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια. Οι ευθύνες είναι βαριές, έχουν ονοματεπώνυμα, και στον κατάλληλο χρόνο οι Έλληνες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα καταλογιστούν. Μόνη ελπίδα η πολιτική αλλαγή.

* Από τον προσωπικό λογαρισμό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο facebook

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση