Νίκος Τόσκας: Οι παγκόσμιοι εξοπλισμοί – Επικίνδυνοι δρόμοι και αστάθεια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το σουηδικό ινστιτούτο ερευνών SIPRI, οι στρατιωτικές δαπάνες, παγκόσμια, έχουν φτάσει το 1 τρις, 981 δις με τάση ετήσιας αύξησης 2,6%. Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς είναι : ΗΠΑ (37%), Ρωσία (20%), Γαλλία (8,2%), Γερμανία (5,5%), Κίνα (5,2%), Μ. Βρετανία (3,3%), Ισπανία (3,2%).

Στην Ανατολική Ασία έχει αρχίσει ένα γεωπολιτικό σπιράλ ανταγωνισμού των εξοπλισμών.

Οι αιτιάσεις ότι αφού ο γείτονας εξοπλίζεται απειλείται η ασφάλεια, προκαλεί ένα φαύλο κύκλο εξοπλισμών και ένα χορό δισεκατομμυρίων.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους επειδή θεωρούν ότι απειλούνται από την Κίνα και την Βόρεια Κορέα. Η πρώτη αυξάνει τον αριθμό των F-35, πλοίων, υποβρυχίων και αποφάσισε αυτές τις μέρες να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 6,75 δις δολ. ενώ η δεύτερη σχεδιάζει την ναυπήγηση αεροπλανοφόρου και δοκίμασε την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο.

Η Ινδία ενεργεί παρόμοια, ειδικά μετά τα τελευταία μεθοριακά συνοριακά επεισόδια στα σύνορα των Ιμαλαϊων. Και φυσικά υπάρχει η μόνιμη αντιπαράθεση με το Πακιστάν.
Οι χώρες που αμφισβητούν τα χωρικά ύδατα των γειτόνων τους στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ινδονησία, Βιετνάμ) ετοιμάζονται για αντίστοιχες δαπάνες.

Η Αυστραλία υπέγραψε πρόσφατα τη συμφωνία AUKUS με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία για αγορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, που θα της δώσουν τη δυνατότητα να περιπολεί σε μεγάλες αποστάσεις. Γίνεται έτσι μέρος του παιχνιδιού περικύκλωσης της Κίνας.

Η Κίνα αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κάθε χρόνο, φτάνοντας το 2021 στα 200 δις. δολάρια. Μπορεί αυτό να φαίνεται μικρό μπροστά στα 740 δις δολ. του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ αλλά η Κίνα κλείνει παράλληλα το κενό με την αμερικανική τεχνολογία. Κτίζει το τρίτο αεροπλανοφόρο στη Σαγκάη ενώ διαθέτει αεροσκάφη Stealth, πυρηνικά όπλα και δοκίμασε πρόσφατα ένα υπερηχητικό (hypersonic) οπλικό σύστημα, με δυνατότητα ελιγμών. Κάτι που ακόμη η αμερικανική τεχνολογία δεν έχει παρουσιάσει. Με την ευκαιρία, να τονίσουμε ότι στα διηπειρωτικά όπλα που μεταφέρουν πυρηνικά, ο ανταγωνισμός παίζεται στο ποιος θα φτιάξει πυραύλους που παραπλανούν τον αντίπαλο ή που κάνουν ελιγμούς για να αποφύγουν τα αντιπυραυλικά συστήματα. Στην τακτική αλλά και στα στρατηγικά όπλα όποιος «κοροϊδεύει» τον αντίπαλο κερδίζει.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στη περιοχή επιπλέον πλοία και αεροσκάφη αναχαίτισης F-22 (δεν τα έχουν πουλήσει σε άλλη χώρα) ενώ το αεροπλανοφόρο CarlVinson μεταφέρει αεροσκάφη κάθετης απογείωσης F-35C.

Ο πρόεδρος της Κίνας προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι αν η Ταϊβάν περάσει την «κόκκινη» γραμμή, η Κίνα θα πάρει «αποφασιστικά μέτρα».

Στρατηγικοί αναλυτές λένε για την περιοχή της ανατολικής Ασίας ότι «η πιθανότητα πολέμου αυξάνει…ενισχύεται η πιθανότητα κρίσης».

Στην Αφρική, μπορεί να μειώθηκε η ένταση στη Λιβύη και στο Σουδάν αλλά στην υποσαχάρια περιοχή 20 από τις 49 χώρες έχουν πόλεμο μεγάλης ή μικρής έντασης. Η δράση των τζιχαντιστών, η φτώχεια, η διαφθορά των κυβερνήσεων, η κλιματική αλλαγή, ο ανταγωνισμός για το νερό και τελευταία η πανδημία Covid-19, σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού (6,5%),έχει εντείνει την ένταση και την αστάθεια. Παράλληλα, ενισχύθηκε η εμφύλια διαμάχη στην Αιθιοπία με τους Τιγραίους αντάρτες και τους αντικυβερνητικούς να απειλούν την κυβέρνηση και την πρωτεύουσα ΑντιςΑμπέμπα.

Στη Μέση Ανατολή υπάρχει σχετική ηρεμία αλλά ο εμφύλιος στην Υεμένη έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, παγκόσμια. Η πλευρά των ανταρτών Χούθι ενισχύεται από το Ιράν ενώ οι αντίπαλοι από την Σαουδική Αραβία, η οποία εμποδίζει και την ανθρωπιστική βοήθεια στη πολύπαθη χώρα.

Στον περίγυρο της Ευρώπης μπορεί να σταμάτησε ο πόλεμος Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ με το Αζερμπαϊτζάν αλλά υπάρχει συνεχής και αυξανόμενη ένταση στην Ουκρανία. Η ένταση αυτή έχει αντίκτυπο στη Μαύρη Θάλασσα και στον ευρωπαϊκό περίγυρο της Ρωσίας. Ακόμη και στα εύθραυστα Βαλκάνια άρχισαν τριγμοί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που απειλούν τη σύσταση της χώρας και τη συμφωνία Dayton.

Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας απειλεί την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο και τους Κούρδους στα νότια σύνορά της. Πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση παρήγγειλε όπλα αξίας 10 δις δολ. (το θέμα θα αναλυθεί σε χωριστό άρθρο) ενώ η Τουρκία ναυπηγεί αεροπλανοφόρο στην Ισπανία, σκέφτεται για δεύτερο και προσπαθεί να καλύψει το κενό με F-16Viper, μετά την ακύρωση των F-35 από την αμερικανική κυβέρνηση.

Τέλος, στην αμερικανική ήπειρο υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις, ιδιαίτερα στο Μεξικό και την Κολομβία, μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ομάδων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ναρκεμπόρων. Μια γενιά αυταρχικών κυβερνήσεων σε μερικές χώρες απειλεί τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα αλλά και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το σουηδικό ινστιτούτο ερευνών SIPRI, οι στρατιωτικές δαπάνες, παγκόσμια, έχουν φτάσει το 1 τρις, 981 δις με τάση ετήσιας αύξησης 2,6%. Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς είναι : ΗΠΑ (37%), Ρωσία (20%), Γαλλία (8,2%), Γερμανία (5,5%), Κίνα (5,2%), Μ. Βρετανία (3,3%), Ισπανία (3,2%). Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς είναι: η Σαουδική Αραβία (11%), η Ινδία (9,5%), η Αίγυπτος (5,8%), η Αυστραλία (5,1%) και η Κίνα (4,7%). Ακολουθούν οι χώρες του Κόλπου, το Πακιστάν και η Ν. Κορέα.

Η εποχή των «φτηνών» εξοπλισμών που απαιτούσαν οι συγκρούσεις χαμηλής έντασης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ πέρασε. Τώρα έχουμε μπει σε «χοντρούς» εξοπλισμούς που απαιτούν οι κρίσεις τύπου ψυχρού πολέμου. Μεγάλη αναστάτωση-μεγάλη χαρά για τις πολεμικές βιομηχανίες και τους εμπόρους όπλων.

Η επέκταση της πανδημίας Covid-19 δεν αντιστοιχεί σε παράλληλη αύξηση των δαπανών υγείας ούτε καν στις αναπτυγμένες χώρες. Το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων στην Αφρική και η ταχύτατη μετάδοση στη Δύση της παραλλαγής Όμικρον δείχνει την αλληλεξάρτηση των κρατών αλλά και την κοντόφθαλμη αντίληψη των πλούσιων χωρών.

Οι ανισότητες μέσα στις ίδιες τις προηγμένες χώρες και όχι μόνο μεταξύ των διαφόρων περιοχών του κόσμου, όπως συνέβαινε μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν έκρουσαν το καμπανάκι σε βαθμό συνειδητοποίησης.

Η συνεχιζόμενη πανδημία, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις και την κλιματική κρίση, δείχνουν ότι ο πλανήτης ή θα γίνει «ανθρώπινος» και δίκαιος ή θα κινδυνεύσει με καταστροφικές συνέπειες για όλους, πλούσιους και φτωχούς.

Ο Ν. Τόσκας είναι πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και υποστράτηγος ε.α.

* Άρθρο στο iEidiseis.gr

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση