Νίκος Παππάς: Ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας να “κάψει” την απλή αναλογική, κάηκε ο ίδιος…

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Όσο και να παριστάνει τον αρνητή της πραγματικότητας ο κ. Μητσοτάκης, πολύ σύντομα θα περάσει την πόρτα της εξόδου», τονίζει με μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχωρεί στην ιστοσελίδα iEidiseis.gr και στον Βασίλη Σκουρή, o Νίκος Παππάς, τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθήνας.

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθώντας να κάψει την απλή αναλογική, κάηκε ο ίδιος. Όχι η προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ διαμηνύει με νόημα: «Οικονομικά συμφέροντα και νεοφιλελευθερισμός θα εντείνουν την προσπάθειά τους απέναντι στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης. Όμως αυτή την προοπτική θα την επιβάλει ο λαός».

Ο Νίκος Παππάς παραθέτει σειρά προτάσεων ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντά και στα στελέχη εκείνα που υποστήριξαν πως με την ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του κόμματος έκοψε τον ομφάλιο λώρο του κόμματος με την αριστερά: «Απόψεις που θεωρούν ότι διά της κεντρικής εκφώνησης και της συνολικής παρουσίας στη ΔΕΘ το κόμμα απεμπόλησε την αριστερή του ταυτότητα, στερούνται οποιασδήποτε βάσης. Σε κάθε περίπτωση, κάθε άποψη που διατυπώνεται δημοσίως, πόσο μάλλον και εν όψει συνεδρίου, θα κριθεί από το δημοκρατικά οργανωμένο σώμα των μελών».

Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας συνηθίζει να καλεί τον κ. Μητσοτάκη «να φύγει εάν δεν μπορεί». Να υποθέσω πως είναι θέμα χρόνου να ζητήσετε παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πολιτεύεται με πλήρη επίγνωση της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία, με σοβαρότητα και σεβασμό στην αγωνία του κόσμου και την ανθρώπινη ζωή.

Με σχέδιο για να «Μείνουμε Όρθιοι» στην πανδημική κρίση, με πλέγμα προτάσεων για τη στήριξη του ΕΣΥ και την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, για τη διάσωση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης και την προστασία των εργαζόμενων, με τομεακά προγράμματα για μια σειρά από κλάδους.

Αλλά και σκληρή κριτική στην αδράνεια που έφερε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στους θανάτους από κορονοϊό ανά εκατομμύριο πολιτών, καθώς και την επιλογή της Ν.Δ. να εκμεταλλευτεί την πανδημία και να αξιοποιήσει το κράτος, ώστε να οδηγήσει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις σε συντριβή, να διανείμει τον πλούτο του λαού σε «ημέτερα» συμφέροντα, να δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση του έργου των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, να ασκήσει πρωτοφανή καταστολή για την τρομοκράτηση της ελληνικής κοινωνίας.

Αποδείξαμε ότι οι αντιπολιτευτικές ακρότητες και εξαλλοσύνες αποτελούν πεδίο πολιτικής της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη.

Δεν πρόκειται, όμως, να δεχθούμε τη διαιώνιση της αδυναμίας της Ν.Δ. να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών.

Αυτή η κυβέρνηση μάτωσε τη χώρα και τον λαό. Και πρέπει να φύγει μία ώρα αρχύτερα.

Όσο και να παριστάνει τον αρνητή της πραγματικότητας ο κ. Μητσοτάκης, πολύ σύντομα θα περάσει την πόρτα της εξόδου.

Επειδή, όμως, δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο, οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες είναι αυτές που μετατρέπουν τη γενικευμένη δυσαρέσκεια απέναντι στη Ν.Δ. σε ενεργό πολιτικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπέρ των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στη στρατηγική της αυτοδυναμίας και σε δεύτερες εκλογές, ώστε να καεί η απλή αναλογική. Ήθελα το σχόλιό σας.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην ελληνική πολιτική ιστορία που παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια της φετινής ΔΕΘ, ότι από την επόμενη κάλπη, την κάλπη της απλής αναλογικής, δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Προσπαθώντας να κάψει την απλή αναλογική, κάηκε ο ίδιος. Όχι η προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης.

Τα περί στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου για δεύτερες κάλπες ώστε δήθεν να καεί η απλή αναλογική, πηγάζουν από την ένδεια πολιτικού οράματος και εκλογικών δυνατοτήτων, η οποία και θα καταγραφεί στην επόμενη κάλπη.

Ο κ. Μητσοτάκης ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία και αφήνει την πολιτική πρωτοβουλία στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Εμείς, συντεταγμένα και συλλογικά, απαντάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά και θα λάβει ισχυρή εντολή για τον σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης.

Εσείς τάσσεσθε υπέρ της προοδευτικής κυβέρνησης. Με ποιον πρωθυπουργό; Και μπορεί αυτή η κυβέρνηση να είναι και μειοψηφίας;

Η προοδευτική κυβέρνηση της επόμενης μέρας θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα είναι ισχυρή και θα αποτυπώνει τη θέληση της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
Θα σημάνει την απαλλαγή της χώρας από την καταστροφική, σε όλα τα επίπεδα, διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εγγυηθεί τη Νέα Αρχή της χώρας και της κοινωνίας, μαζί, με τις αριστερές και προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Σε δεκαπέντε ημέρες έχουμε εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. Δεν σας ζητάω ανάμειξη στα εσωτερικά άλλου κόμματος, απλώς αν η πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση εκτιμάτε ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε όποιον και αν εκλεγεί αρχηγός.

Έχουμε καλέσει τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν πάνω στις προγραμματικές μας προτάσεις, όπως έχουν διατυπωθεί σε κάθε πεδίο πολιτικής. Θα το πράττουμε σε κάθε περίσταση και για όσο απαιτείται.

Η προοδευτική διακυβέρνηση που θα πολεμήσει τις ανισότητες είναι ανάγκη της κοινωνίας. Το μέγεθος και η επιτακτικότατα αυτής της ανάγκης δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα των διαδικασιών στο Κίνημα Αλλαγής.

Η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη. Οικονομικά συμφέροντα και νεοφιλελευθερισμός θα εντείνουν την προσπάθειά τους απέναντι στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης. Όμως αυτή την προοπτική θα την επιβάλει ο λαός.

Το θέμα, βεβαίως, είναι τι πρέπει να γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι σύντροφοί σας, για παράδειγμα, εκτιμούν ότι ο Τσίπρας, με την ομιλία του στη ΔΕΘ, έκοψε τον ομφάλιο λώρο σας με την αριστερά. Τελικά ποιον χώρο καλύπτει και ποιον πρέπει να καλύπτει το κόμμα σας;

Οι θέσεις που διατυπώθηκαν από τον πρόεδρό μας στη ΔΕΘ, μαζί με τις αποφάσεις της προγραμματικής συνδιάσκεψης, τα τομεακά μας προγράμματα και τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των επίκαιρων προβλημάτων μέσα στην πανδημία, αποτελούν την πρώτη ύλη για τη σύνταξη ενός αναλυτικού κυβερνητικού προγράμματος, που θα επικαιροποιεί, θα εμβαθύνει και θα εξειδικεύει τις προγραμματικές μας θέσεις.

Αυτή η προγραμματική υπερπροσπάθεια ήρθε να εγγυηθεί τη σύγχρονη αριστερή ταυτότητα. Την ταυτότητα της σύγχρονης αριστεράς.

Η ολοκλήρωση της εξειδίκευσης της κυβερνητικής μας πρότασης θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες που έχουμε, αλλά και στις βασικές αρχές και κατευθύνσεις που έχουμε αποφασίσει, με συντριπτικές πλειοψηφίες, στην προγραμματική συνδιάσκεψη.

Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει δε το τέλος των πολιτικών και των απόνερων των μνημονιακών προγραμμάτων.

Απόψεις που θεωρούν ότι διά της κεντρικής εκφώνησης και της συνολικής παρουσίας στη ΔΕΘ το κόμμα απεμπόλησε την αριστερή του ταυτότητα, στερούνται οποιασδήποτε βάσης. Σε κάθε περίπτωση, κάθε άποψη που διατυπώνεται δημοσίως, πόσο μάλλον και εν όψει συνεδρίου, θα κριθεί από το δημοκρατικά οργανωμένο σώμα των μελών.

Η σύγχρονη αριστερή ταυτότητά μας θα κινδύνευε αν εγκαταλείπαμε τους στόχους μιας μεγάλης προοδευτικής αλλαγής στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας, της έκφρασής της από έναν μεγάλο προοδευτικό πολιτικό κοινωνικό φορέα και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Τι προτείνετε ενόψει του Συνεδρίου σας ότι πρέπει να αλλάξει στο κόμμα σας;

Η πορεία μας προς το συνέδριο και οι προσυνεδριακές διαδικασίες αποτελούν μια ακόμη ευκαιρία της διαρκούς πορείας διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού.

Σε αυτό το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αποτυπώσει τη συνάντηση όλων των θετικών παραδόσεων του αριστερού και προοδευτικού κινήματος.

Επιπλέον, το κόμμα πρέπει να προχωρήσει στην περιφερειακή του συγκρότηση. Κάθε περιφέρεια και δήμος αποτελεί πεδίο πολιτικών συγκρούσεων και στρατηγικών επιλογών. Οφείλουμε, λοιπόν, να έχουμε αντίστοιχα όργανα με την ευθύνη μιας συνολικής άποψης για την κάθε περιφέρεια.

Η ισχυροποίηση του κόμματος θα επιτευχθεί με την ενδυνάμωση των οργανώσεων και την επαφή τους με τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις στο χώρο τους.

Η δημοκρατία στο κόμμα πρέπει, ακόμα, να ενισχυθεί. Τα μέλη μας πρέπει να αισθάνονται και να είναι ενεργοί συμμέτοχοι στη διαμόρφωση των πολιτικών μας.

Η θεσμοθέτηση νέων δομών και ασυμβιβάστων είναι αναγκαία για τη θωράκισή μας απέναντι σε μια σειρά από αρνητικά φαινόμενα που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και από αρνητικές εμπειρίες που εμπεριέχονται στην ιστορία των προοδευτικών κομμάτων.

Πρέπει να εκλέξουμε όργανα με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσουμε την εκπροσώπηση όλου του πλούτου απόψεων, ρευμάτων, τάσεων και καταγωγών. Να δώσουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης πολύ περισσότερων άξιων στελεχών του με πολιτική και οργανωτική πείρα. Να δώσουμε τη δυνατότητα ανάδειξης νέων στελεχών. Να αποτρέψουμε την προοπτική να γίνουμε ένα βουλευτοκεντρικό κόμμα.

Χρειάζεται, επίσης, να διασφαλιστεί ότι δεν θα αναπτυχθεί το φαινόμενο της πολυθεσίας στελεχών.

Να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε τον στόχο για μια κοινωνικά πολύπλευρη διεύρυνση με έμφαση στα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση, τη νεολαία αλλά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Γιατί κατηγορείτε τον κ. Καραμανλή για πλήρη αποτυχία στις υποδομές και τις μεταφορές;

Ο κ. Καραμανλής έχει αποτύχει οικτρά στους κρίσιμους τομείς που έχει αναλάβει. Η αδράνεια και τα ψέματα χαρακτηρίζουν την ως τώρα πορεία του.

Η χώρα πληρώνει την πολιτική ανικανότητα και του ίδιου και του κ. Μητσοτάκη.

Τα ΜΜΜ δεν ενισχύθηκαν ουσιαστικά και παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Τα πολυμεταχειρισμένα οχήματα που νοίκιασαν δεν έλυσαν το πρόβλημα, παρότι μας στοιχίζουν ακριβά. Ο δε διαγωνισμός για τα νέα λεωφορεία φαίνεται να πλέει αυτή τη στιγμή σε άγνωστα νερά.

Στις υποδομές κατάφεραν το απίστευτο. Παρέλαβαν έργα δρομολογημένα ή σε πλήρη εξέλιξη και τα πάγωσαν. Μετά τη λήξη της θητείας τους, οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής το μόνο που θα έχουν προσφέρει θα είναι καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα υποδομής και επιπλέον κόστος εις βάρος των φορολογουμένων.

* Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή από το iEidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΛΑΡΚΟ: Οι εργαζόμενοι νίκησαν – Πέτυχαν την παράταση των συμβάσεων τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη δέσμευση ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα...

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...
Διαφήμιση