Νίκος Καπραβέλος: Ο Covid-19 κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα ενώ εμείς με ρυθμό χελώνας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Οι μεταλλάξεις και η ανάμειξη του πληθυσμού με τον τουρισμό απαιτεί αυστηρότερους ελέγχους και τήρηση των μέτρων προστασίας»

«Από τη στιγμή που ο ιός βρήκε τρόπο να διεισδύσει στο ανθρώπινο σώμα δεν θα μας αφήσει ήσυχους, αν δεν τον εκριζώσουμε με ένα σχέδιο που θα τηρήσουμε όλοι», είπε στον ρ/σ Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. 

«Η μετάλλαξη τύπου Δέλτα ξεκίνησε με μία έκρηξη στην Ινδία η οποία κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Παρουσιάστηκε μία αύξηση κρουσμάτων στην Αγγλία, η οποία ουσιαστικά πληρώνει την εμβολιαστική πολιτική της σχετικά με την πρώτη δόση. Η απόφασή της να προφυλάξει έστω και μερικώς τους πολίτες της με μια δόση αποδείχθηκε αναποτελεσματική. Στην Πορτογαλία που άνοιξε τον τουρισμό για να υποδεχτεί τους τουρίστες και την πάτησε, ο ιός μετακόμισε εκεί παρουσιάζοντας και πάλι αύξηση των κρουσμάτων». 

Ο κ Καπραβέλος σημείωσε ότι έχουν ακουστεί πολλές υπερβολές σχετικά με τις μεταλλάξεις, εξηγώντας ότι είναι φυσική διαδικασία του ιού να μεταλλάσσεται.

«Όσο ο ιός βρίσκεται εδώ θα κάνει συνεχώς μεταλλάξεις και για την αντιμετώπισή του έχουμε δύο βασικά εργαλεία. Το πρώτο είναι τα μέτρα δημόσιας υγείας, τα προστατευτικά μέτρα και η καλή επιδημιολογική επιτήρηση.

Το δεύτερο είναι τα εμβόλια με τα οποία θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Εμείς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων την είδαμε στην πράξη καθώς στην εντατική κατά το τρίτο κύμα δεν είδαμε κανέναν άνθρωπο να εισέρχεται στη μονάδα μας εμβολιασμένο σε αντίθεση με το δεύτερο κύμα, αυτό του Νοεμβρίου, που δεν προλαβαίναμε τους ασθενείς με αποτέλεσμα τους άνω των 65-70 ετών να τους χάνουμε πριν καν φτάσουν στην μονάδα.

Ο φόβος μας όμως είναι οι μεταλλάξεις και η έλευση του τέταρτου κύματος. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αυξήσουμε το ρυθμό εμβολιασμού και δεν διστάζω να πω ότι με αυτά τα δεδομένα, αυτός που δεν εμβολιάζεται έχει μία αντικοινωνική συμπεριφορά. Αυτό που όλοι πρέπει να κάνουμε είναι πώς θα εκριζώσουμε τον ιό ή πώς θα τον κάνουμε μια απειλή διαχειρίσιμη, όπως είναι η γρίπη. Η διαδικασία αυτή είναι ένας άθλος και δεν το βλέπω να πραγματοποιείται, γιατί υπάρχουν πολλές σκοπιμότητες και στρογγυλεμένες αλήθειες. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. 

Απαιτείται αυτοσυγκράτηση και η μάσκα να είναι σε ημερήσια διάταξη. Ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε, στη λαϊκή, στο λεωφορείο, γιατί δεν έχει τελειώσει η πανδημία και φοβόμαστε πολύ το τέταρτο κύμα. Πρέπει να υπάρχει καθολική πρόσβαση στους εμβολιασμούς και η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει ένα μεγάλο αριθμό εμβολίων έτσι ώστε να μπορέσει να τα αφήσει ελεύθερα και να εξαλειφθεί ο φόβος των ανθρώπων απέναντι στα εμβόλια, δίνοντάς τους την δυνατότητα επιλογής».

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ευρωεκλογές 2024: Το εμπόριο πατριωτισμού του Μητσοτάκη – Τι κρύβει η επιλογή Μπελέρη

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Αντί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό...

Η ΑΔΑΕ λέει να στην ενημέρωση Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του 

Εξελίξεις στην υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, με την ΑΔΑΕ να υπερψηφίζει (με...

Εργατική Πρωτομαγιά: Κάλεσμα από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία Τετάρτη 1η Μαΐου

Κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά,...
Διαφήμιση