Νίκος Βούτσης: Η ΝΔ κατεδαφίζει τα τα κεκτημένα της μεταπολίτευσης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Θεσμική δυσανεξία Μητσοτάκη. Με εντολές του, ο Τασούλας φίμωσε μια σύννομη διαδικασία»

«Η σημερινή συζήτηση του νόμου Χατζηδάκη στην ολομέλεια της Βουλής, αποτελεί αποκαλυπτήρια μιας διακυβέρνησης που θέλει να οδηγήσει σε νεοφιλελεύθερο μεσαίωνα την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση κατεδαφίζει συστηματικά τα δημοκρατικά κεκτημένα της μεταπολίτευσης», είπε στον ρ/σ Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. 

Ο κ Βούτσης αναφέρθηκε στην άρνηση του προέδρου της Βουλής να δώσει την Παρασκευή το λόγο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για απαράδεκτη κοινοβουλευτική διαδικασία η οποία πηγάζει από την αντίληψη του ίδιου του πρωθυπουργού για σειρά ζητημάτων  κυρίως λόγω της θεσμικής δυσανεξίας που επιδεικνύει. 

«Δεν πρόκειται για παιχνίδι ούτε για περίεργο ακτιβισμό αλλά για μία σύννομη κοινοβουλευτική πρακτική η οποία απαγορεύτηκε και φιμώθηκε μετά από εντολές, προφανώς του πρωθυπουργού ο οποίος επιδεικνύει για πολλοστή φορά μία θεσμική δυσανεξία».

«Ανεξάρτητα από όσες πλευρές και πτέρυγες έχουν ψηφιστεί οι πρόεδροι του κοινοβουλίου, ήμασταν υποχρεωμένοι και είναι υποχρεωμένοι πάντοτε, να τηρούν με πολιτική ευελιξία μία διαδικασία που έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για ένα διάλογο στο ανώτερο επίπεδο που υπάρχει, μέσα από το βήμα της Βουλής. Ο κύριος Μητσοτάκης απέχοντας από αυτή την κοινοβουλευτική δραστηριότητα, δεν απαντά σε πολύ κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό των πανελλαδικών εξετάσεων, τον κόφτη για δεκάδες χιλιάδες παιδιά και το θέμα των δανείων των κομμάτων.  

«Η ΝΔ έχει αυξήσει κατακόρυφα το χρέος της αντί να το συμμαζέψει. Πρόκειται για 330 εκατομμύρια χρέη που προκαλούν την κοινωνία και προφανέστατα πρέπει να συζητηθούν μέσα στη Βουλή. 

Όταν ο κύριος Μητσοτάκης επιλέγει να μην απαντάει σε αυτές τις ερωτήσεις, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή η σιωπή που επιβλήθηκε από την πλειονότητα των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και ο καθαγιασμός τέτοιων πρακτικών μέσα στη Βουλή. 

Είναι σαφές. Όλοι οι πρόεδροι κρινόμαστε κι είναι γνωστό ότι όταν μιλάνε οι αρχηγοί των κομμάτων, μιλάνε επί παντός επιστητού και για μεγάλο χρόνο αν χρειαστούν, προκειμένου να εξαντλήσουν και να ξεδιπλώσουν όλη την πολιτική τους. Πρόκειται για κεκτημένη πρακτική του κοινοβουλίου η οποία δεν πρέπει να μπει στην άκρη».

Πρόκληση τα χρέη 600 εκατομμυρίων ευρώ των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ο κ Βούτσης στηλίτευσε το γεγονός ότι τα δύο κόμματα της μεταπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό στην χρεοκοπία της χώρας. Είναι γνωστό ότι τα δύο κόμματα έχουν ένα σύνολο χρέους 600 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία με τις ρυθμίσεις που λαμβάνονται κατ εντολή του πρωθυπουργού δεν προβλέπεται να αποπληρωθούν.  

«Δεν είναι δυνατόν αφού υπάρχει κρατική επιχορήγηση για τα κόμματα και για τα ιδρύματα, να σωρεύονται τέτοια χρέη, την ίδια ώρα που ξεκινά η εφαρμογή του πτωχευτικού για κάθε απλό δανειολήπτη που έχει περάσει τη διπλή κρίση. 

Δεν είναι δυνατόν να δίνουν αυτό το παράδειγμα της διαχείρισης των οικονομικών τους μαζί με τον αυταρχικό και παραθεσμικό τρόπο ρύθμισής τους, παραπέμποντας το ζήτημα στο μέλλον. Είναι πρόκληση προς τη κοινωνία που υφίσταται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν σε μια νέα φτωχοποίηση».  

«Η απάντηση απέναντι σε αυτό, είναι η τεκμηριωμένη αποδόμηση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων και η προβολή των εναλλακτικών προοδευτικών αναγκαίων μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία, το περιβάλλον, την ενέργεια, την  αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και στα πεδία του κοινωνικού κράτους». 

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση