Νέα φοροεπιδρομή για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Νέα φοροεπιδρομή αναμένεται να υποστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της δεύτερης αναπροσαρμογής αντικειμενικών αξιών την οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση εντός της τρέχουσας χρονιάς. Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο σύστημα, το οποίο θα παρακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων εξασφαλίζοντας ότι η αντικειμενική αξία δεν θα αποκλίνει από την αγοραία, κάτι το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε νέα άνοδο των τιμών. Κι αυτό καθώς, όπως δείχνουν όλα τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή επικρατεί αυξητική τάση στην αγορά ακινήτων. Παράλληλα, αναλυτές της κτηματαγοράς ανέφεραν στην ΑΥΓΗ ότι αναμένονται μεγάλες αυξήσεις, κυρίως στις περιοχές που υπάρχουν οι αποκαλούμενες λαϊκές κατοικίες, χαμηλής αντικειμενικής αλλά και πραγματικής αξίας.

Εκτός από τις νέες και αυξημένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επωμιστούν από τον ερχόμενο μήνα ένα επιπλέον κόστος προκειμένου να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων. Πρόκειται για την απόκτηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου που βγαίνει μόνο με βεβαίωση μηχανικού και με κόστος που ξεκινάει από 300 ευρώ για τις απλές περιπτώσεις και μπορεί να φτάσει τα 1.000 ευρώ σε πιο δύσκολες, όπως, για παράδειγμα, τα αυθαίρετα. Επίσης, θα επιβαρυνθούν όσοι δεν πρόλαβαν την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου και θα πληρώσουν φόρο μεταβίβασης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την Πρωτοχρονιά σε 13.808 περιοχές-ζώνες σε όλη τη χώρα.

Σε ποιες περιοχές θα υπάρξουν αυξήσεις

Για τις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες ανέβηκαν, ο φόρος μεταβίβασης είναι αυξημένος ακόμη και πάνω από 50%, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για τις περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φόρα στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων.

Ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών άλλαξε από την Πρωτοχρονιά σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο της χώρας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι ανοδική, καθώς σε 7.634 ζώνες (55% του συνόλου) εμφανίζεται αύξηση κατά μέσο όρο 19,5%, σε 2.860 ζώνες (21% του συνόλου) καταγράφεται μείωση κατά μέσο όρο 14,7% και σε 3.314 ζώνες (24% του συνόλου) οι τιμές της εφορίας παραμένουν αμετάβλητες.

Στην Αττική οι νέες τιμές ζώνης είναι αυξημένες έως και 95% στο κέντρο της Αθήνας, έως και 76% στο Χαλάνδρι, 75% στη Δάφνη, 62% στην Ανάβυσσο, 60% στον  Άγιο Δημήτριο, 57% στο Ελληνικό, 53% στη Γλυφάδα και 41% στου Ζωγράφου.

Για εκατοντάδες περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού αξίας ακινήτων οι τιμές με βάση τις οποίες η εφορία υπολογίζει τους φόρους έκαναν άλμα ακόμα και 250%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην Ιθάκη (+250%), την Κω (108%), την Κασσάνδρα Χαλκιδικής (94%) και ακολουθούν με 79% η Κεφαλλονιά και με 75% η Χερσόνησος Ηρακλείου.

Ελάφρυνση στις περιουσίες άνω των 2 εκατ. ευρώ!

Την ίδια στιγμή, σε ακόμη μία ελάφρυνση για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ αφορά την ατομική ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων εφόσον ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Το παραπάνω συνεπάγεται ότι πολύ λίγοι και έχοντες μεγάλη περιουσία θα είναι ωφελημένοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση στοιχεία του 2019 από 0 μέχρι 150.000 ακίνητη περιουσία έχει το 87% των φορολογουμένων που κάνουν δήλωση Ε9, το οποίο αντιστοιχεί σε 5.130.000 φορολογούμενους.

Επίσης, υπάρχουν και 530.000 φορολογούμενοι χωρίς ακίνητη περιουσία, ανεβάζοντας τον προηγούμενο αριθμό σε 5.660.000 φορολογούμενους.

Από εκεί και πέρα, ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 έχει μόλις το 13%. Δηλαδή 750.000 φορολογούμενοι. Και μάλιστα πάνω από το 1/3 εξ αυτών δεν ξεπερνά τις 200.000.

Μάλιστα, λόγω του ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ είναι κλιμακούμενος από 0,15% (κλιμάκιο περιουσίας από 250.000 έως 300.000 ευρώ) έως 1,15% (περιουσία άνω των 2.000.000 ευρώ), σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου -αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης-, όσο μεγαλύτερη περιουσία έχει κάποιος τόσο υψηλότερη φορολογική ελάφρυνση θα λάβει από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα αναρτηθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου και η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως τις 31 Μαρτίου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Από φέτος αποφασίστηκε ο ΕΝΦΙΑ να καταβάλλεται σε 10 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία τον Δεκέμβριο κάθε έτους, ενώ υπάρχει και μία σκέψη μήπως τελικά οι δόσεις γίνουν 12.

*Του Γιάννη Αγουρίδη στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση