Νέα πρεμιέρα για τον ιστορικό κινηματογράφο Athenee που ξεκίνησε πάλι μετά από 18 χρόνια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Έπειτα από 18 χρόνια απουσίας, ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος Athenee, στην πλατεία Αγίου Ανδρέα στα Πατήσια, ανακαινισμένος πλέον, έβαλε μπρος και πάλι τις μηχανές προβολής και ξεκίνησε χθές τον νέο κύκλο της λειτουργίας του με μια ταινία σταθμό για την ιστορία του ελληνικού σινεμά, τη “Συνοικία το όνειρο” του Αλέκου Αλεξανδράκη, μία από τις πρώτες ελληνικές νεορεαλιστικές ταινίες, το σενάριο της οποίας έγραψαν ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Κώστας Κοτζιάς, ενώ πρωταγωνίστησαν ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης, η Αλίκη Γεωργούλη, αλλά και η Αλέκα Παΐζη και η Σαπφώ Νοταρά.

Με ελεύθερη είσοδο έγιναν νέα εγκαίνια του Athenee (8 μ.μ.), ενώ ο κριτικός κινηματογράφου και κάτοικος της περιοχής Νίνος Φενέκ Μικελίδης προλόγισε την ταινία και θα αναφέρθηκε στην ιστορία του θερινού σινεμά που για 30 χρόνια αποτέλεσε στολίδι αλλά και τοπόσημο της γειτονιάς.

Η Ιστορία του Athenee:

“Athenee, ο νέος κομψός πολυτελέστατος κινηματογράφος. Η τελευταία λέξις ανέσεων και τεχνικής” σημείωνε η διαφήμιση που ανήγγειλε στον αθηναϊκό Τύπο το 1965 τη λειτουργία του θερινού σινεμά στην πλατεία Αγίου Ανδρέα στα Πατήσια. Κάπως έτσι μπήκε στην κινηματογραφική ατζέντα της Αθήνας και κάπως έτσι το συνεργείο αυτοκινήτων που στεγαζόταν στο οικόπεδο έδωσε τη θέση του σε ένα από τα πιο σύγχρονα, για την εποχή, θερινά σινεμά.

Οι προβολές του ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου 1965 με τις “Ανθρώπινες αδυναμίες” του Χένρι Χάθαγουεϊ με πρωταγωνιστές την Κιμ Νόβακ και τον Λόρενς Χάρβεϊ. Επιλέγοντας ταινίες πρώτης προβολής, που τότε δύσκολα προβάλλονταν σε αίθουσες που δεν βρίσκονταν σε κεντρική αθηναϊκή λεωφόρο, διαθέτοντας 270 θέσεις και υπερυψωμένα θεωρεία στα πλάγια, γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων από όλη την Αθήνα. Από την άλλη, έτσι όπως βρισκόταν στην καρδιά της γειτονιάς, απέναντι από τη γεμάτη ζωή πλατεία και τον  Άγιο Ανδρέα, τη μεταβυζαντινή τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη με απομεινάρια αρχαίου υλικού, την αποκατάσταση της οποίας επιμελήθηκε ο Αναστάσιος Ορλάντος και αγιογράφησε ο Φώτης Κόντογλου, που έγινε τοπόσημο της περιοχής.

Στην τριαντάχρονη και πλέον λειτουργία του γαλούχησε κινηματογραφικά χιλιάδες θεατές.  Όμως η κρίση που έπληξε τους κινηματογράφους οδήγησε σταδιακά στον μαρασμό και στην αναστολή της λειτουργίας του το 2003. Ευτυχώς, το Athenee, τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2007, κρίθηκε διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο ιστορικός κινηματογράφος ανακαινισμένος  και με δυνατότητα να φιλοξενήσει 270 θεατές, επανέρχεται με βασική επιδίωξη να λειτουργήσει ως πόλος που θα συμβάλει στην επανένταξη της περιοχής στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης, ενώ προγραμματίζει να φιλοξενήσει, εκτός από ταινίες πρώτης προβολής, κινηματογραφικά αφιερώματα και θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.

* Πληροφορίες από avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση