Μ’ έκαψες που να καείς σα το κεράκι της Λαμπρής

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό, σε όλα, ακόμα και στις ευχές. Καθόλου τυχαία, συχνότερα και από τις παραδοσιακές ευχές “Καλό Πάσχα”, “Καλή Ανάσταση”, “Χριστός Ανέστη” και “Χρόνια Πολλά”, ακούγονται κάποιες άλλες ταιριαστές βεβαίως με τα πάθη που βιώνουμε αλλά παράταιρες με το πνεύμα των ημερών, όπως είναι: “Καλή λευτεριά και μ’ ένα πόνο”,  “Στα όρη στ’ άγρια βουνά, στα ξύλα στα λαγκάδια”,  “Τέτοιο κακό μη μας ξανάβρει”. 

Ξεχωριστή και διακριτή κατηγορία αποτελούν οι αρνητικές ευχές ή κατάρες, όπως είναι: “Στο πυρ το εξώτερο”, “Ανάθεμα την ώρα και την στιγμή (ή κακιά ώρα να’ τανε) που πέσαμε  στα χέρια σας”, “Φουρτούνα στα μπατζάκια σας” και η αναστάσιμα επίκαιρη κατάρα “Μ’ έκαψες που να καείς σα το κεράκι της Λαμπρής”.

(Κάποιες έμμετρες με σαφώς σεξιστικό περιεχόμενο, που ακούγονται συχνά πυκνά, σε καμία περίπτωση δεν αναγράφονται, πρωτίστως γιατί ουδόλως εκφράζουν τον γράφοντα και δευτερεύοντος διότι δημιουργούν σύγχυση εάν πρόκειται για ευχή ή κατάρα). 

Το έθιμο της χρήσης κροτίδων και βαρελότων στις αναστάσιμες λειτουργίες έχει απαγορευτεί καθολικά, ενώ η σχετική απαγορευτική διάταξη -με αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες που φτάνει μέχρι και την ισόβια κάθειρξη- έχει υπαχθεί στις σχετικές διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου. 
Η κυβέρνηση πιστεύει βάσιμα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατασκευή και χρήση βομβών μολότοφ, δεδομένης της μεγάλης ανόδου των τιμών τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο λάδι, ενώ τα εισαγόμενα φιτίλια έχουν έως και ένα χρόνο παράδοση από τον εισαγωγέα, αφού το Ιταλικό εργοστάσιο κατασκευής τους υπολειτουργούσε λόγω πανδημίας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η πληροφορία ότι ο Μαδούρο θα τροφοδοτούσε με σημαντικές ποσότητες πετρελαίου της Βενεζουέλας τις γιάφκες των «μπαχαλάκιδων» διαψεύστηκε από την Αμερικανική πλευρά, επειδή ο Μπάιντεν είχε κλείσει συμφωνία για την αγορά όλων των διαθέσιμων αποθεμάτων. 

Μετά τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η ΕΥΠ ότι παράνομος μηχανισμός (συγκροτούμενος από μικρές ομάδες διασκορπισμένες σε όλη την χώρα) για την κατασκευή αυτοσχέδιων κροτίδων, ετοιμάζεται να δράσει  συντονισμένα στις εκκλησίες των μεγάλων κέντρων και της περιφέρειας όπου αναμένεται να προσέλθουν κυβερνητικοί βουλευτές και αξιωματούχοι, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης και εξουδετέρωσης του.   

Ειδικά κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας θα βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλες τις μητροπόλεις και στις μεγάλες εκκλησίες που παραδοσιακά συγκεντρώνουν πλήθη πιστών, ενώ τα καμπαναριά των εκκλησιών τους θα έχουν καταληφθεί από δυνάμεις της ΕΜΑΚ που θα έχουν αναρριχηθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της Μ. Παρασκευής.
Οι δυνάμεις της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχουν μετακινηθεί αναλαμβάνοντας την τήρηση της νομιμότητας στις εκκλησίες των χωριών και στα ξωκκλήσια της υπαίθρου. 

Το παραδοσιακό κοκορέτσι (όπως και τα μικρότερου μεγέθους κοκορετσάκια) έχουν απαγορευτεί καθ’ άπασα την επικράτεια, μετά την αυστηρή κοινοτική οδηγία και την απειλή της χώρας μας με υψηλό πρόστιμο, λόγω των κινδύνων που απειλούν την δημόσια υγεία.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται το περιστατικό με τον εξαγριωμένο πολίτη, ο οποίος περιφερόμενος στους δρόμους και κραδαίνοντας τον λογαριασμό της ΔΕΗ στα χέρια απειλούσε τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς με την φράση: “Θα σας βγάλω τ’ άντερα να τα κάνω κοκορέτσι”. 
 
Αντιθέτως επιτράπηκε η πώληση λαμπάδων -από γνωστή μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών- με το πρόσωπο του Κωστή Χατζηδάκη, επειδή κρίθηκε ότι η καύση δεν περικλείει κανένα πραγματικό κίνδυνο για τον υπουργό.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση νοιώθει πολλές «σουβλιές» τελευταία. 

*Του Θύμιου Γεωργόπουλου στο koutipandoras.gr
 

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση