Φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα αλλά σύμφωνα με τον Μακρόν θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στις δηλώσεις δεν έγινε λόγος για τις κορβέτες Godwin και εντύπωση προκαλεί η δήλωση Μακρόν, σύμφωνα με την οποία οι Belharra θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία.

Με πανηγυρικό τόνο ανακοίνωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την προμήθεια από τη χώρα μας τριών φρεγατών Belharra με δυνατότητα προμήθειας ακόμη μίας. Αφού έπεσαν οι υπογραφές από τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών για την δεύτερη αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ, μετά τα αεροσκάφη Ραφάλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος εξήραν σε δηλώσεις τους την συνεργασία των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία.

«Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Με τον Πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» ανέφερε ακόμη.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η συμφωνία συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και στην παγκόσμια ειρήνη, τονίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία αυτή δεν έχει κανένα προϊστάμενο διότι μιλάμε για μια ειρήνη κοινή. «Πρέπει να πω ότι έχουμε ένα κοινό όραμα, αυτό των κοινών μας συμφερόντων και της σταθερότητας. Μια βούληση να δράσουμε και να συνεργαστούμε από κοινού. Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στην πίστη που έχουμε από κοινού στη μάχη μας επ’ ωφελεία ενός ευρωπαϊκού αγαθού» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι μια χειρονομία για να καταλαγιάσει την κρίση με της ΗΠΑ ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι «αυτό που υπογράφουμε είναι μια στρατηγική συμφωνία δική μας» κάνοντας λόγο για «δομικής φύσεως συνεργασία».

Πληροφορίες από avgi.gr & militaire.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση