Μπόνους 50 εδρών με διαφορά 8 μονάδες σχεδιάζει το Μαξίμου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Χρήστος Μέγας – Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ίσως η αφορμή για μια τελευταία οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών. Φυσικά από το «μαξιλάρι» των 35 δις ευρώ. Η έξοδος στις αγορές και νέος δανεισμός είναι απαγορευτικά.

Αμέσως μετά έχει εκλογές. Οι προωθούμενες ενισχύσεις (και) σαν κομματικές παροχές, συν τα 45 δις των οριζόντιων παροχών της πανδημίας, οδηγούν αναγκαστικά τη χώρα σε νέα μέτρα και οικονομική σύσφιξη…

Τα έκτακτα επιδόματα μπορεί να μην συσπειρώνουν την κυβερνητική παράταξη που πλήττεται έντονα από την ακρίβεια και τους «λογαριασμούς», αλλά ποτέ δεν βλάπτουν στον εκλογικό αγώνα…

Τότε, ποιο άραγε είναι αυτό το στοιχείο που θα συσπειρώσει τη ΝΔ καθώς η οικονομικές εξελίξεις αποκλείουν αυτοδυναμία με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα; Πιθανότατα τίποτε, εκτός ίσως από νέα στοιχεία που θα ανοίγουν το δρόμο για την διακράτησης της εξουσίας…

Το έως τώρα ρητορικό κυβερνητικό ερώτημα «γιατί να πάμε σε πρόωρες εκλογές; Μήπως για να βγάλουμε 100 βουλευτές και στον δεύτερο γύρο 140-148;» (με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα Θεοδωρικάκου), ήδη απαντάται από τα οριστικά σχέδια αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Το Μαξίμου έδωσε το… μπλε φως για μια «μικρή» αλλαγή στον υφιστάμενο εκλογικό νόμο που επιφέρει όμως μεγάλη ανατροπή:

α/Θα παραμείνει το κλιμακούμενο μπόνους υπέρ του πρώτου κόμματος από +20 έδρες με ποσοστό 25%, συν μια ακόμη έδρα για κάθε επιπλέον μισή εκλογική μονάδα (+50 έδρες μπόνους με 40%).

β/Η κρίσιμη προσθήκη θα προβλέπει αυτόματη ενεργοποίηση του μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση διαφοράς 8 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος.

Με αυτόν τον τρόπο, το πρώτο κόμμα μπορεί να «πιάσει» αυτοδυναμία ακόμη και με ποσοστό κάτω του 32% (σ.σ. αναλόγως των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής), αρκεί το δεύτερο να πάρει 24%. Ενώ με ένα ποσοστό της τάξης του 35% μπορεί να έχει περισσότερους, τελικά, βουλευτές από τους 158 που εξέλεξε η ΝΔ το 2019.

Η ανατροπή αυτή στον εκλογικό νόμο θα επενδυθεί σαν «επιλογή σταθερότητας και διακυβέρνησης», πόσο μάλιστα όταν γίνεται πόλεμος στην γειτονιά μας…

Πού στοχεύει ο Μητσοτάκης;

Η τεχνική παραμονής στην εξουσία με εκλογικά τεχνάσματα, όπως την εισαγωγή της υπερενισχυμένης αναλογικής, έχει τις ακόλουθες στοχεύσεις:

-Το κύριο μήνυμα θα αφορά τους οπαδούς της ΝΔ με στόχο την συσπέιρωση. Ότι δηλαδή «μας προσφέρεται μια ακόμη ευκαιρία στην εξουσία». (Με ότι συνεπάγεται για όλους εμάς το κομματικό κράτος που εγκαθίδρυσε ο κ.Μητσοτάκης, τους μετακλητούς, τις επιδοτούμενες εισαγωγές και το τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, την ενεργειακή αστάθεια και την ενίσχυση των ιδιωτικών «ΔΕΗ», την ακρίβεια και την οικονομική περιθωριοποίηση, το χρέος και το έλλειμμα).

-Η πρόωρη, εντός του προσεχούς Μαΐου, προσφυγή στις κάλπες δεν θα ελεγχτεί πολιτικά σαν «πρόξενος αστάθειας», στο βαθμό που μέσα σε 40 ημέρες (δεύτερες εκλογές) θα υπάρξει πολιτικός εκβιασμός και, τελικά, αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η θεωρία της χαμένης ψήφου

-Αυτή η αντιδημοκρατική παρέμβαση που ακυρώνει την πρόβλεψη του Συντάγματος για μη αυθαίρετες αλλαγές στον εκλογικό νόμο υπέρ των κομματικών στοχεύσεων της (απερχόμενης) πλειοψηφίας και η οποία ωθεί στην αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα ακόμη και με 32%, ωφελεί και το… δεύτερο κόμμα. Το οποίο, μετά τον α’ γύρο της απλής αναλογικής, μπορεί να ισχυριστεί: «Ψηφίστε με για να μην πάρει αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης», συσπειρώνοντας αντιστοίχως τους οπαδούς του. (Σ.σ.: Να μην επιτύχει διαφορά πάνω από 8 μονάδες). Επανέρχεται δηλαδή η καταδικασμένη θεωρία της «χαμένης ψήφου».

-Επισημοποιεί την στρατηγική στροφή της ΝΔ. Πλέον ο στόχος δεν (θα) είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο μοιάζει να επιλέγει το Μαξίμου σαν εύκολο αντίπαλο σε έναν ετεροβαρή δικομματισμό, αλλά το ΠΑΣΟΚ. Ώστε να σταματήσει η «αιμορραγία» προς το Κέντρο. Πάνω από το 10-12% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 ή περίπου 4-4,5 ποσοστιαίες μονάδες έχουν μετακινηθεί προς τον κ.Ανδρουλάκη σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Αυτό δείχνει ότι ο κίνδυνος για την ΝΔ προέρχεται από ένα σοβαρό και αποτελεσματικό Κέντρο, μια σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση η οποία, ιστορικά, στηρίζει τους αδυνάτους και ενισχύει τη μεσαία τάξη.

-Ο κ.Μητσοτάκης επιλέγει έτσι αντίπαλο και… δικομματικό εταίρο με σύνθημα: «ή εγώ ή το χάος με τον πόλεμο στη γειτονιά μας»…

Βεβαίως οι άκρως αρνητικές προοπτικές της «επόμενης ημέρας» θα επιχειρηθεί να κρυφτούν από την «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί πριν το Πάσχα. Ήδη ευρισκόμενοι (τότε) και επίσημα σε προεκλογική περίοδο. (Ουσιαστικά όμως θα εισέλθουμε σε προεκλογική περίοδο από την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή της τροπολογίας για το μπόνους των 50 εδρών…).

Κοντολογίς, τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή η αλλαγή του εκλογικού νόμου σχεδόν ταυτόχρονα με την «επιταγή ακρίβειας». Έτσι θα επιχειρηθεί ο αποπροσανατολισμός και η αλλαγή ατζέντας. Παράλληλα, ο συνεχιζόμενος αιματηρός πόλεμος θα ενισχύσει την ανάγκη «κυβερνησιμότητας» του ψηφοφόρου, ενώ τουρκική πολιτική για έναν εφ όλης της ύλης διμερή διάλογο για το Αιγαίο, θα μετατεθεί (αλλά δεν θα ακυρωθεί). Τα δύσκολα στο οικογενειακό εισόδημα, τα ελλείμματα και τα εθνικά θέματα έπονται των εκλογών…

*Του Χρήστου Μέγα στο ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση