“Μια χαρά” τα βλέπει ο υπουργός, “δυο τρομάρες” ο πρωθυπουργός και βάζει πρόστιμα….

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

* Γράφει Ο Γιώργος Καρελιάς – Χθες το απομεσήμερο, καθώς ανέβαινα την Κηφισίας για να πάω στο εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι («καρκίνος» ο δρόμος, πολύ καλό το κέντρο, ξεμπερδεύεις πολύ γρήγορα, σε αντίθεση με τις ουρές στα συνοικιακά κέντρα υγείας), δύο πράγματα στριφογύριζαν στο μυαλό μου. Το ένα κονταροχτυπιόταν με το άλλο και στην επιστροφή, ξανά μποτιλιαρισμένος, προσπαθούσα να τα βάλω σε μια τάξη.

Το πρώτο ήταν η χαζοχαρούμενη δήλωση του Αδωνι ότι «μια χαρά πάει η Ελλάδα, η οικονομία και η κυβέρνηση», την οποία συνόδευσε με πλατιά χαμόγελα, σχεδόν γέλια, λες και ο ίδιος διαισθανόταν ότι είχε πει μια κοτσάνα. Λοιπόν, τίποτα από τα τρία δεν πάει μια χαρά και θα φανεί αμέσως παρακάτω.

Το δεύτερο ήταν η απόφαση που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 και η ποινή των 100 ευρώ το μήνα σε όσους αρνηθούν. Είμαι κατά των ποινών σε θέματα δικαιωμάτων, αλλά εδώ που έχουμε οδηγηθεί το δικαίωμα στη ζωή είναι υπέρτερο οποιουδήποτε άλλου. Η κυβέρνηση άργησε, η υποχρεωτικότητα που επιβάλλεται έχει δικαιολογητική βάση, μόνο που, αντί για ποινή ή και παράλληλα με αυτήν, θα μπορούσε να κάνει και κάτι άλλο. Να δώσει ένα «κίνητρο εμβολιασμού».

Πώς γίνεται όλα να πηγαίνουν «μια χαρά», όταν κάθε μέρα πεθαίνουν δεκάδες άνθρωποι και στο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει; Διότι, αν δεν θέλουμε να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, ναι αυτό συμβαίνει εδώ και μέρες. Όποιος χρειαστεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν θα βρει στις συντριπτικά περισσότερες περιοχές της χώρας. Και όποιος χρειαστεί να κάνει μια εγχείρηση δεν θα βρει χειρουργείο, αφού έχει δοθεί σαφής οδηγία να αναβάλλονται σε ποσοστό έως και 80%.

Πώς γίνεται τα πράγματα να πηγαίνουν, όπως λέει ο υπουργός, «μια χαρά» και ο πρωθυπουργός να απαντάει ότι πάνε «δυο τρομάρες»; Διότι ακριβώς αυτό δείχνει η απόφασή του να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επί χρηματική ποινή. Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί τους γνωρίζουν, ασφαλώς, ότι τουλάχιστον οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και, με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60, επιχειρούν να προλάβουν την ολοκληρωτική κατάρρευση των νοσοκομείων.

Η επιβολή του χρηματικού προστίμου έχει πολιτικό κόστος, αλλά φαίνεται πώς ήταν αναπόφευκτη, καθώς οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση στις μεγάλες ηλικίες δεν πάνε καλά και οι «προβλέψεις» των ειδικών για εκατόμβες θυμάτων μέσα στις γιορτές έχει θορυβήσει τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Διαφορετικά, δεν θα αποτολμούσαν την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου.

Πρόκειται για ακραία τιμωρητικό μέτρο. Ειδικά όσοι από τους μεγάλης ηλικίας πολίτες ζουν με χαμηλές συντάξεις θα έρθουν σε ακόμα δυσκολότερη θέση, αν τους αφαιρείται το ποσό των 100 ευρώ το μήνα. Και είναι απορίας άξιον γιατί και σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα δεν δίνεται κάποιο «μπόνους εμβολιασμού» αντίστοιχο με τα δωρεάν gigabyte που δόθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στους νέους.

Θα μπορούσε, δηλαδή, να επιβληθεί το πρόστιμο σε όποιον άνω των 60 δεν εμβολιάζεται και, παράλληλα, όποιος εμβολιάζεται να επιβραβεύεται με το ίδιο ποσό. Η δαπάνη δεν είναι μεγάλη ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι όλοι όσοι ανήκουν σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα (περίπου 500 χιλιάδες άτομα) θα έσπευδαν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τα δραματικά στοιχεία που ανακοινώνονται κάθε μέρα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας Οι κατά καιρούς αισιόδοξες προβλέψεις και οι δηλώσεις στα όρια του αυτοθαυμασμού διαψεύστηκαν οικτρά. Και για να μην χαθεί εντελώς ο έλεγχος, έρχεται το πρώτο καθαρά τιμωρητικό μέτρο.

Αν αποτύχει κι αυτό, καλύτερα να μη σκεφτόμαστε τη συνέχεια…

* Άρθρο του Γιώργου Καρελιά στο news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση