Μητσοτάκης: Βραχυκύκλωμα ανάμεσα στις συμπληγάδες πανδημίας – ακρίβειας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Άρωμα εκλογών απορρέει από τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που αποβλέπουν στην ανακοπή της ραγδαίας φθοράς της. Το γαλάζιο επιτελείο επιχειρεί, αφενός, να εξωραΐσει τους χειρισμούς στα κεντρικά ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, επιδιώκοντας, αφετέρου, να ανασυγκροτήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Στο Μαξίμου ήδη ακούγονται ηχηρά τα δημοσκοπικά καμπανάκια της εκτεταμένης δυσφορίας των πολιτών, παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να πείσει -σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των πρεσβειών των μονίμων αντιπροσωπειών της χώρας- ότι η εποχή της εσωστρέφειας και της μιζέριας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Εγκλωβισμός στην  Όμικρον

Οι δυσοίωνες εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας και της ακρίβειας έχουν βραχυκυκλώσει το γαλάζιο επιτελείο. Τα επιτελικά σχέδια για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, από τις αρχές Φεβρουαρίου, μπαίνουν στον πάγο εξαιτίας των καθημερινών δεκάδων θανάτων, αλλά και των απαισιόδοξων εκτιμήσεων των ειδικών αναφορικά με τον χρόνο αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωνε ότι «είμαστε κοντά στην άρση των μέτρων», με αποτέλεσμα να εισπράξει το άδειασμα από το μέλος της επιτροπής ειδικών Χ. Γώγο που συνέστησε να μη γίνονται σχετικές πρόωρες εκτιμήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, διογκώνεται το άγχος στα επιτελικά κλιμάκια για το οικονομικό αποτύπωμα της πιθανής επέκτασης των περιορισμών. Τα αρνητικά ρεκόρ των ανθρώπινων απωλειών και οι επιπτώσεις στους τζίρους των καταστημάτων -σε συνδυασμό με την έξαρση των ανατιμήσεων- δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που πλήττει βαριά την κυβερνητική εικόνα. Παράλληλα, οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν ότι οι τιμές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα, τουλάχιστον για μία διετία, ενταφιάζουν το αφήγημα της παροδικότητας της ακρίβειας.

Τα δημοσκοπικά καμπανάκια

Υπό αυτό το πρίσμα, στο στρατόπεδο της Ν.Δ. επεξεργάζονται τις κυλιόμενες μετρήσεις που καταγράφουν την δυσαρέσκεια των πολιτών, τις αποσκιρτήσεις των κεντρογενών ψηφοφόρων προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τη συνεπακόλουθη μείωση της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο ποσοστό. Ήδη, στη δημοσκοπική αγορά, γίνεται λόγος για δημιουργία ενδείξεων που μπορεί να οδηγήσουν στην αλλαγή των συσχετισμών, όπως παρατηρεί ο επικεφαλής των πολιτικών ερευνών της Prorata Άγγελος Σεριάτος.

Αόριστες παροχές από το… 2023

Σε αυτό το φόντο, οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου αναζητούν παρεμβάσεις που θα συγκρατήσουν τις διαρροές και θα απαλύνουν το κοινωνικό κλίμα ενόψει των προεκλογικών σχεδιασμών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γαλάζιοι παράγοντες επιμένουν στη διαρροή ότι ο κατώτατος μισθός από τον Μάιο θα αυξηθεί κατά 6% (σ.σ.: θα διαμορφωθεί στα 703 ευρώ), παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Κωστής Χατζηδάκης, αποφεύγουν να μιλήσουν με αριθμούς.

Η αγωνία έναντι της δυσφορίας του κόσμου της εργασίας αποτυπώνεται και στο μήνυμα περί νέας αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το 2023. Γαλάζιοι αξιωματούχοι, με το βλέμμα στην κάλπη, εστιάζουν στον στόχο της διαμόρφωσης του κατώτατου στα 751 ευρώ, μετά από 11 χρόνια, όταν η χώρα και η οικονομία βρισκόταν σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσει την ανάγκη για κατώτατο μισθό, άμεσα, στα 800 ευρώ αλλά και κατάργηση του οδοστρωτήρα Μητσοτάκη – Χατζηδάκη που κατακρημνίζει τα εργασιακά δικαιώματα.

Δεν πέρασαν απαρατήρητοι και οι διθύραμβοι του Γιάννη Οικονόμου αναφορικά με την έναρξη των προγράμματα του ΟΑΕΔ για 86.000 νέες θέσεις εργασίας, προσπερνώντας, εντούτοις, ότι το ταμείο ανάκαμψης προσβλέπει μόλις 541 εκ. ευρώ για πολιτικές ενεργητικής απασχόλησης. Στο τραπέζι τίθεται και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023 για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Η καπηλεία με τα Rafale

Φανερή είναι, παράλληλα, η στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακόψει τις διαρροές στα δεξιά της Ν.Δ., ανακοινώνοντας την απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, το 10%-12% των ψηφοφόρων του κόμματος είναι διατεθειμένο να στηρίξει έναν υπερδεξιό πολιτικό σχηματισμό.

Αντιδράσεις, εντούτοις, ακόμα και στο ευρύτερο γαλάζιο στρατόπεδο, προκάλεσε η άκρατη προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης της παραλαβής των Rafale. Το λογότυπο της Ν.Δ. στο γνωστό σποτ πυροδότησε την κριτική στις γραμμές της Κ.Ο. αλλά και σε τμήμα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.

Τα δυσοίωνα ευρωπαϊκά μηνύματα

Στις τάξεις της κυβέρνησης, εντούτοις, διαβάζουν και τα μηνύματα – προσκόμματα που πηγάζουν από το ευρωπαϊκό στερέωμα. Στο Μαξίμου έχουν καταφθάσει οι προτροπές των θεσμών για δημοσιονομική σύνεση και συγκράτηση, στη σκιά της διόγκωσης του ελλείμματος. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup ανέδειξε τις δυσκολίες ενόψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Πόλωση και λασπολογία

Το παράλληλο πλάνο της κυβέρνησης εστιάζει στο χαρτί της πόλωσης και της δυσφήμησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γιάννης Οικονόμου, μάλιστα, δεν δίστασε να παρομοιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με τις πρακτικές των ναζί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι, με αφορμή τη δίωξη Βαξεβάνη, η Κουμουνδούρου εφαρμόζει «εκφοβισμούς κατά το γκεμπελικό ‘θα επιστρέψουμε και θα τρίζει η γη’». Επέμεινε δε στον ισχυρισμό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μη στείλει ούτε έναν εκπρόσωπό του στην τελετή παραλαβής των Rafale, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν έλαβε σχετική πρόσκληση. Συν τοις άλλοις, ο “πολακισμός” παραμένει κυρίαρχος στον κυβερνητικό λόγο. Αλλά, όπως αφήνει να διαρρεύσει έμπειρος βουλευτής του κόμματος, «ο προεκλογικός αγώνας πρέπει να διεξαχθεί στη βάση μιας θετικής ατζέντας και όχι ασκώντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση”…

*Του Κώστα Σαββόπουλου στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ” της Κυριακής

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άνεμοι ακροδεξιού λαϊκισμού στα πανιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

*Γράφει ο Στράτος Βαλτινός - Αν ο Ερντογάν έχριζε...

Τέμπη – μπάζωμα: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την μήνυση κατά Τριαντόπουλου

Ηεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά πειθαρχική εξέταση...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Το παρασκήνιο και η κόντρα με τη Μπεκατώρου

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανώτας στην πρώτη του δήλωση...
Διαφήμιση