Με ψηλά τα χέρια η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στην επέλαση της ακρίβειας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στην παράθεση σειράς δικαιολογιών και «αιτιών» για την επέλαση της ακρίβειας επιδόθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωί της Δευτέρας, αποφεύγοντας να παραθέσει συγκεκριμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Γενικολογία και για την οπαδική βία, παραπέμποντας σε νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή στο εγγύς μέλλον, παρά την πολυδιαφημισμένη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε μία ακόμα ανασκόπηση των «αλλεπάλληλων και παράλληλων διεθνών εξωγενών κρίσεων μεγάλου βεληνεκούς» που επανειλημμένα επικαλείται η κυβέρνηση ως δικαιολογία επιδόθηκε τη Δευτέρα ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σε μια ακόμα προσπάθεια να καλυφθεί η κυβερνητική ανεπάρκεια απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ταυτόχρονη κρίση ακρίβειας που σοβεί στη χώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ένα κοκτέιλ κρίσεων, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν έχουμε ξαναζήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «καμία κυβέρνηση, καμία χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορεί να μηδενίσει». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην «οργανωμένη από τη γείτονα απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» και στην «επέλαση της πανδημίας και τις πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, στην κοινωνία και στην οικονομία», πριν καταλήξει στην «παγκόσμια ενεργειακή κρίση και την επάλληλη κρίση ακρίβειας στις αγορές όλου του κόσμου».

Ο Γ. Οικονόμου υποστήριξε πως ήδη διεξάγονται «εντατικοί έλεγχοι» στην αγορά από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, με παράλληλες δράσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού», δίχως να παραθέσει στοιχεία για τα αποτελέσματα των ελέγχων. Επικαλέστηκε ακόμα τις πρόσφατες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ κατά 13,7%, επικεντρωμένες ωστόσο στους μεγαλοϊδιοκτήτες, στην αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει σε τρεις μήνες, καθώς σειρά μέτρων με στόχο τους αγρότες που φτάνουν μόλις στα 170 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με μέτρα που στοχεύουν στην ανακούφιση των νοικοκυριών, αφού υπενθύμισε πως το τελευταίο τετράμηνο έχουν διατεθεί 1,35 δισ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, υποστήριξε πως τον Φεβρουάριο θα διατεθούν ακόμα 400 εκατ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με του περασμένου Ιανουαρίου.

Δεχόμενος μάλιστα ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ για βασικά προϊόντα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε, κάνοντας απλώς λόγο για «ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να στέκεται στο πλευρό» των καταναλωτών, δείχνοντας ωστόσο ως τους ελέγχους στην αγορά ως «όπλο» απέναντι στην κατάσταση.

Στην επιχείρηση κάλυψης των πλημμελών πολιτικών της κυβέρνησης για την ακρίβεια, προστέθηκε μία ακόμα «αποτίμηση» του κυβερνητικού έργου, υποστηρίζοντας γενικόλογα και βολικά πως το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2021 κατά 3,5 δισ. ευρώ, παρότι το ράλι του πληθωρισμού συνεχίζει να ροκανίζει τα εισοδήματα. Επικαλέστηκε ακόμα τη μείωση της ανεργίας από το 17,3% στο 12,7%, παρά το ρεκόρ νεανικής ανεργίας, την αύξηση του κύκλου εργασιών «πολλών επιχειρήσεων», καθώς και την αύξηση καταθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων κατά 43 δισ. σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019.

Σχετικά με το ζήτημα της οπαδικής βίας στην αντιμετώπιση της οποίας η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει επικοινωνιακό βάρος, την ώρα που ένας τουλάχιστον ύποπτος της δολοφονίας του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη φέρεται να έχει διαφύγει εκτός χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε σε πολύ σύντομο χρόνο να εξιχνιάσει την αποτρόπαια αυτή δολοφονία» χάρη στους νόμους 4639 τον Νοέμβριο του 2019 και 4809 τον Ιούνιο του 2021 της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ακόμα, παρότι πρόσφατα η κυβέρνηση έχει ψηφίσει αθλητική νομοθεσία, προανήγγειλε ακόμα μία τις επόμενες εβδομάδες από τον υπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αποφεύγοντας να αναφερθεί ειδικότερα στις ρυθμίσεις οποίες η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως πρόκειται να προχωρήσει σε «ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου» για τους οπαδικούς συνδέσμους και «του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργίας τους», δίχως περαιτέρω λεπτομέρειες. Ακόμα, προανήγγειλε «αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα», καθώς και «εντατικοποίηση των ελέγχων» της αστυνομίας, αλλά και αλλαγές στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

*Του Μηνά Κωνσταντίνου στο documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση