Με παρούσα την κοινωνία και σφραγίδα Τσίπρα το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε ένα συνέδριο «ανοιχτό στην κοινωνία» στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και προσδιόρισε για τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης καταγράφθηκε η σχεδόν ομόφωνη αποδοχή της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα, αφού στα 50 και πλέον μέλη του οργάνου, οι αρνητικές ψήφοι ήταν – σύμφωνα με πληροφορίες – λιγότερες από τα δάχτυλα του ενός χεριού. Μάλιστα στις συνεδριακές διαδικασίες θα υπάρξουν αλλαγές με σαφή στόχο την «ενεργητική εμπλοκή» της κοινωνίας στις αποφάσεις που θα ληφθούν, όπως και την στήριξη της διεύρυνσης του κόμματος.

Με τελικό στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση

Σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου του 2022 Σε μία χρονική περίοδο δηλαδή διόλου «αθώα», μια και στο πίσω μέρος του μυαλού των επιτελών της Κουμουνδούρου, μένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιχειρήσει αιφνιδιασμό με πρόωρες εκλογές. Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε δεν απέκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας και στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ALPHA. Σχολίασε πως «ένας πρωθυπουργός κάνει πρόωρες εκλογές για δυο λόγους: Είτε γιατί είναι απόλυτα βέβαιος ότι θα τις κερδίσει, είτε γιατί βλέπει την κατάρρευση και θέλει να προλάβει. Βλέπω, ότι όσο περνά ο καιρός απομακρυνόμαστε από το πρώτο και πλησιάζουμε ολοταχώς στο δεύτερο ενδεχόμενο».

Έτσι σύμφωνα με όσα επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Πολιτικό Συμβούλιο στόχος είναι «να ξαναπιάσουμε το νήμα με κορύφωση ένα συνέδριο τομής και συνέχειας που θα μας δώσει ώθηση στον αγώνα μας για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία και τη πολιτική αλλαγή που θα φέρει την προοδευτική διακυβέρνηση». Νωρίτερα αναφέρθηκε στην ανάγκη «να προχωρήσουμε συντεταγμένα στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος».

Η κοινωνία στο συνέδριο

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει την «σφραγίδα» του Αλέξη Τσίπρα, μια και θα ενσωματώνει οργανωτικές τομές με σαφές πολιτικό αποτύπωμα «ανοίγματος στην κοινωνία». Απόψεις τις οποίες πρεσβεύει και πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με βασικά χαρακτηριστικά την στήριξη της προσπάθειας διεύρυνσης του κόμματος, αλλά κυρίως την καλύτερη γείωση των διαδικασιών του με την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό στο συνέδριο θα μετέχουν εκτός από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και πρόσωπα τα οποία έχουν αναδειχθεί μέσα από την ίδια την κοινωνία, δίχως να είναι υποχρεωτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Κριτήριο θα είναι το έργο και η κοινωνική τους προσφορά, η επιστημονική τους επάρκεια ή η ανάδειξή τους από κινήματα και κοινωνικές οργανώσεις. Τα πρόσωπα αυτά μπορούν να προταθούν από όλα τα στελέχη του κόμματος και θα συμμετάσχουν στις συνεδριακές διαδικασίες με πλήρη δικαιώματα. Ο αριθμός τους αναμένεται να είναι μεταξύ των 100 και 150 συνέδρων. Συνολικά στο συνέδριο αναμένεται να μετέχουν περίπου 5.000 σύνεδροι.

Η καινοτομία αυτή δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με τις αναφορές που είχε κάνει πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Στην ομιλία του έίχε αναφερθεί σε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή και προσωπικοτήτων. Μάλιστα στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 19 Σεπτεμβρίου είχε επισημάνει ότι «ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του να είναι στην κυβέρνηση, ο στόχος μας και η απόφασή μας είναι να δώσουμε χώρο στην κοινωνία». Επίσης είχε διευκρινίσει ότι «θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία, είτε μέσα από τα κινήματα ή μέσα από την εκπροσώπηση συγκεκριμένων παραγωγικών ομάδων και οι οποίες ανέδειξαν τη δυναμική τους, την ικανότητά τους, τις γνώσεις τους, την τεχνοκρατική τους επάρκεια και όχι κατ’ ανάγκη σε όλες τις θέσεις εκπροσώπους του κόμματος».

Επίσης στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, στόχο που έχει τεθεί εδώ και αρκετό καιρό ως σημαντική προτεραιότητα, αποφασίζεται να υπάρξει σημαντική ποσόστωση για την ανάδειξη συνέδρων από τα νέα μέλη. Η ποσόστωση αναμένεται να κυμανθεί περίπου στο 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια ένταξης νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά την ανάδειξη των συνέδρων οι λίστες των μελών ώστε οι οργανώσεις να εκλέξουν συνέδρους θα έχουν οριστικοποιηθεί έως τις 15 Ιανουαρίου του 2022. Τέλος στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που θα γίνει το Σάββατο θα οριστεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου όπως και οι επιτροπές απόφασης και καταστατικού.

* Άρθρο του Γεράσιμου Λιβιτσάνου στο news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση