Μετάλλαξη «Ο»: Μουδιασμένη η Ευρώπη, ψάχνει λύσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορονοϊού λαμβάνουν ή ετοιμάζονται να λάβουν οι χώρες της Ευρώπης, καθώς το νέο στέλεχος του κορονοϊού μεταδίδεται με ταχύτητα και είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει. Οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν απαντήσει για το πόσο σοβαρή είναι η νέα παραλλαγή και τι συνέπειες μπορεί να έχει και οι κυβερνήσεις, εν όψει των εορταστικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων φοβούνται για τις συνέπειες στα συστήματα υγείας.

Άλλωστε οι χάρτες του ECDC δεν αφήνουν αμφιβολία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΕΟΧ. Πάνω από 20 χώρες είναι στην κατηγορία «μεγάλης ανησυχίας» -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα-, ενώ Γαλλία και Λιχτενστάιν είναι στην κατηγορία «πολύ μεγάλης ανησυχίας» εξαιτίας της παραλλαγής.

Πολλές χώρες επιστρέφουν σε μέτρα όπως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων τις ημέρες των γιορτών, παρά το γεγονός ότι έχουμε -στην Ευρώπη- εμβόλια και στις περισσότερες χώρες έχει δρομολογηθεί η χορήγηση της τρίτης ενισχυτική δόσης.

Γαλλία: Απαγορεύτηκαν οι συναυλίες για την Πρωτοχρονιά

Οι γαλλικές αρχές προέτρεψαν σήμερα τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά του ενόψει των εορτών, καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται και η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει ένα νέο lockdown.

«Το πέμπτο κύμα είναι εδώ και είναι εδώ σε πλήρη ισχύ», είπε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Όμικρον αναμένεται να κυριαρχήσει στη Γαλλία στις αρχές Ιανουαρίου.

Για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών, η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε τις  συναυλίες και τα πυροτεχνήματα στους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και να περιορίσουν τον αριθμό των μελών της οικογένειας για το τραπέζι των Χριστουγέννων. «Όσο λιγότεροι είστε, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος», είπε ο Καστέξ.

Επίσης η Γαλλία περιορίζει δραστικά τα ταξίδια στη χώρα από ταξιδιώτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι αρχές ανακοίνωσαν περιορισμούς στους λόγους ταξιδιού στη Γαλλία από τη Βρετανία, αρνητικό τεστ 24ωρων και υποχρεωτική 48ωρη καραντίνα κατά την άφιξη αρχής γενομένης από το Σάββατο.

Παράλληλα, μειώθηκε σε 4 μήνες από 5 το μεσοδιάστημα ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου, είπε ο Καστέξ.

Νέα μέτρα σε Ιρλανδία και Ολλανδία

Στην Ιρλανδία η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι χώροι φιλοξενίας, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, θα πρέπει να κλείνουν στις 20:00 από την Κυριακή για να αντιμετωπίσουν την απειλή από την παραλλαγή  Όμικρον. Αρχικά, η Εθνική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας (NPHET) είχε προτείνει κλείσιμο αυτών των χώρων από τις 17:00, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.

Βάσει των νέων κανόνων, στις εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους η συμμετοχή θα περιοριστεί στο 50% της χωρητικότητας της αίθουσας ή σε 1.000 ανθρώπους, ό,τι είναι χαμηλότερο. Στις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους δεν θα μπορούν να παραστούν πάνω από 5.000 άνθρωποι.

Όλοι όσοι έρχονται στη χώρα θα απαιτείται να προσκομίζουν είτε ένα τεστ αντιγόνων είτε ένα τεστ PCR, αναλόγως εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν δήλωσε πως τα μέτρα, που θα έχουν διάρκεια 6 εβδομάδων, είναι αναγκαία, διότι η Όμικρον είναι πιθανόν να φέρει ένα επίπεδο μολύνσεων «πολύ μεγαλύτερο απ’ οτιδήποτε έχουμε δει έως σήμερα».

Στην Ολλανδία οι ειδικοί του τομέα της υγείας που συμβουλεύουν την κυβέρνηση σχετικά με τη στρατηγική για την Covid-19 είπαν πως επιπλέον μέτρα θα χρειαστούν, προκειμένου να επιβραδυνθεί η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, λίγες ημέρες αφότου το νυχτερινό λοκντάουν που επιβλήθηκε στη χώρα και βρίσκεται τώρα σε ισχύ, παρατάθηκε έως τον Ιανουάριο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε αναμένεται να συναντηθεί με τους υγειονομικούς συμβούλους της αύριο, ενόψει μιας απόφασης σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων.

Πορτογαλία: επικράτηση της «Ο» έως το τέλος του έτους

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι μολύνσεις με την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες και εκτίμησε ότι μπορεί να φθάσουν το 80% όλων των νέων μολύνσεων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η εκτίμηση αυτή συμφωνεί με προβλέψεις Γερμανών ειδικών, οι οποίοι εκτιμούν ότι είμαστε απροετοίμαστοι για το αναπόφευκτο: εκατοντάδες χιλιάδες μολύνσεις την ημέρα, σημειώνοντας ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να δούμε την πλήρη ισχύ των λοιμώξεων από την παραλλαγή «Ο». Δεν είναι θέμα πλέον «εάν θα συμβεί, αλλά πότε», αναφέρουν και καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα αμέσως, να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια σειρά από σενάρια και στη συνέχεια να τα θέσουν σε εφαρμογή, ώστε να μην καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Μάρτα Τεμίδο, ο τρέχων επιπολασμός της «Ο» στην Πορτογαλία είναι περίπου 20%, γεγονός που καθιστά πιθανό πως πολύ περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρρωστήσει με τη νέα παραλλαγή από τον  επίσημο απολογισμό των 69 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Οι μολύνσεις από την «Ο» «μπορεί να είναι 50% την εβδομάδα των Χριστουγέννων και 80% την τελευταία εβδομάδα του έτους», είπε η υπουργός της χώρας που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19. 

Η Μάρτα Τεμίδο είπε ότι πλέον «χρειάζονται μεγαλύτερη χρήση μάσκας, περισσότεροι εμβολιασμοί, περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι», ενώ από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου η εξ αποστάσεως εργασία θα καταστεί υποχρεωτική και τα σχολεία θα κλείσουν. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, δε, οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να παραταθούν ανάλογα με την εξάπλωση της Όμικρον.

Διπλασιασμός κρουσμάτων «Ο» στη Βρετανία

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι μολύνσεις από το στέλεχος «Ο» διπλασιάστηκαν σε σχέση με χθες, φτάνοντας τις 3.201 από 1.691, ανεβάζοντας το  σύνολο σε 14.909. 

Οι κυβερνήσεις των χωρών που συνιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν άλλη επιλογή από το να λάβουν μέτρα.

Ο «πρώτος υπουργός» της Ουαλίας, Μάρκ Ντρέικφορντ, δήλωσε ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος «με την Όμικρον να βρίσκεται στον δρόμο μας». Τα νυχτερινά κέντρα στην Ουαλία θα κλείσουν από τις 27 Δεκεμβρίου, είναι το πρώτο από τα μέτρα που ανακοινώθηκε, ενώ θα εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε χώρους εργασίας και καταστήματα.

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, μίλησε για «τσουνάμι» μολύνσεων από το νέο στέλεχος που άρχισε να χτυπά τη χώρα. Οι πολίτες κλήθηκαν να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους και να μη συναντιούνται περισσότερα από τρία νοικοκυριά στις γιορταστικές κατ’ οίκον συγκεντρώσεις.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανα ακόμη μία έκκληση για εμβολιασμό, προειδοποιώντας τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ότι έρχεται ένας χειμώνας με βαριά νοσούντες ή και πολλούς θανάτους εξαιτίας της Όμικρον.

Μίνι lockdown στη Δανία

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων και αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον δήλωσε: «Σε χρόνο ρεκόρ, άλλαξαν και πάλι οι κανόνες του παιχνιδιού».

Χαλάρωση μέτρων για εμβολιασμένους στην Αυστρία

Στον αντίποδα βρίσκεται η Αυστρία, με τις αρχές να προχωρούν σε προσωρινή, εποχική χαλάρωση του lockdown -λόγω Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς- αλλά αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους.

Επικαλούμενος τη μείωση των μολύνσεων ως αποτέλεσμα των μέτρων, ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν, δήλωσε πως «τα Χριστούγεννα πρέπει να μας δείξουν για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η επαφή με τους αγαπημένους μας και πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος μαζί τους».

Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που επέβαλε lockdown τον περασμένο μήνα -το τέταρτο της πανδημίας. Με τα κρούσματα να μειώνονται από τότε, η κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση του πλήρους lockdown την περασμένη εβδομάδα, διατηρώντας πάντως τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους και τα σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο.

«Τις τελευταίες εβδομάδες κερδίσαμε ένα πλεονέκτημα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε μία παύση τα Χριστούγεννα και να θυμηθούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό», δήλωσε ο Μουκστάιν σε δημοσιογράφους. Αν και οι ανεμβολίαστοι Αυστριακοί γενικά δεν επιτρέπεται να συναντούν πάνω από ένα πρόσωπο τη φορά από άλλο νοικοκυριό, θα τους δοθεί κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα να παρευρεθούν σε συνανθροίσεις με έως 10 άτομα από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου καθώς και στις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα αρθεί το μέτρο του περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας του κλάδου φιλοξενίας.

Παρ’ όλα αυτά, η αυστριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται για έκρηξη των μολύνσεων από την περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον. Έως τώρα έχει καταγράψει 75 κρούσματα Όμικρον. Ο υπουργός Υγείας δεν διευκρίνισε εάν το πλήρες lockdown θα επιστρέψει τον Ιανουάριο λόγω της Όμικρον, αλλά είπε ότι η χώρα βρίσκεται δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από τη Δανία και τη Βρετανία, όπου η κατάσταση είναι ανησυχητική. «Δεν μπορώ και ούτε πρόκειται να αποκλείσω τίποτε για τον Ιανουάριο», δήλωσε.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση