Μετάλλαξη Δέλτα: Κόκκινος συναγερμός εν μέσω χαλάρωσης και με μια κυβέρνηση ”ανέμελη”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας αναφορές για νέα μέτρα και τοπικά lockdown

Στον… αστερισμό της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού κινείται η χώρα, καθώς τα κρούσματα του υπερμεταδοτικού στελέχους αυξάνονται, ενώ είναι πιθανό να υπάρχουν πολύ περισσότερα στη χώρα χωρίς να έχουν εντοπιστεί. Η ανησυχία για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει οδηγήσει πολλούς επιστήμονες να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας αναφορές σε νέα μέτρα και τοπικά lockdown.

Και όλα αυτά την περίοδο που η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το σχέδιο της «ανέμελης» χαλάρωσης, με την άρση της υποχρεωτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και άλλες δραστηριότητες που επανεκκινούν ή επεκτείνονται από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, πάντως, σε αρκετές χώρες οι κυβερνήσεις αναδιπλώνουν τη χαλάρωση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Ισραήλ, όπου επιστρέφει η υποχρεωτικότητα της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, καθώς η χώρα επέστρεψε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο.

Έτοιμοι για τοπικά lockdown

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να έχουμε τοπικά lockdown αν παρατηρηθεί έξαρση σε περιοχές που έχουμε χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών, όπως προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ωστόσο, αρκετές είναι οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ειδικά τα νησιά, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ να κάνει νέα έκκληση στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού λέγοντας: «Είναι λάθος να έχει κανείς τη δυνατότητα και να μην εμβολιάζεται». Ο Π. Αρκουμανέας, επίσης, ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει μέσα στον Αύγουστο στην Ευρώπη και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ η ανησυχία βασίζεται στο γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι 50% – 60% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη, την  Άλφα, τη βρετανική, που είχε κυριαρχήσει και στη χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά, ο Π. Αρκουμανέας υπεραμύνθηκε των αποφάσεων για χαλάρωση των μέτρων, καθώς επέμεινε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τα καλύτερα εδώ και μήνες, ενώ έριξε όλο το βάρος των ευθυνών στους ανεμβολίαστους, λέγοντας ότι η λύση είναι τα εμβόλια και ότι οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού ενδέχεται να έχει διασπορά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (πλην της Κρήτης, όπου έχουν εντοπιστεί τα 18 από τα συνολικά 29 στελέχη) χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού θα είναι και το κυρίαρχο στέλεχος στη χώρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Επιπλέον, ο Ν. Τζανάκης θεωρεί πολύ πιθανό να δούμε τοπικά lockdown σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής. Για τους 18 ασθενείς με το στέλεχος στην Κρήτη ο καθηγητής σημείωσε ότι πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν πραγματοποιήσει εμβολιασμό και τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας δεδομένης και της υπερματεδοτικότητας της μετάλλαξης, η οποία εκτιμάται ως 100% πιο μεταδοτική.

Έκκληση να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν οι πολίτες απηύθυνε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς εξήγησε ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται σε ένα ποσοστό 88% από την ινδική μετάλλαξη. Επίσης, ο Α. Εξαδάκτυλος επισήμανε πως θα ήταν πολύ κρίμα η χώρα μας να ξαναμπεί στη δίνη ενός lockdown, θέτοντας κι αυτός το ζήτημα των τοπικών μέτρων.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων

Ερώτημα για τους επιστήμονες αποτελεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι κάποια εμβόλια είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική ( Άλφα), αλλά τα εμβόλια δείχνουν ανθεκτικά παρέχοντας ασφάλεια σε όσους έχουν λάβει τις δόσεις.

Συγκεκριμένα, όπως έχει φανεί από μελέτες, τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και αυτό της AstraZeneca είναι 88% και 60% αποτελεσματικά αντίστοιχα όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 33% όταν έχει χορηγηθεί μόνο η πρώτη δόση.

Επίσης, αρκετά σημαντικός είναι ο εμβολιασμός ακόμα και για τους πολίτες που έχουν λάβει τις δόσεις και θα προσβληθούν από το στέλεχος Δέλτα, καθώς αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό τον ιό. Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που έγινε σε 14.000 ανθρώπους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell, δύο δόσεις του εμβολίου επιτρέπουν σε ποσοστό 96% για το Pfizer / BioNTec και 92% για το AstraZeneca την αποφυγή νοσηλείας σε όσους έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Δέλτα.

Πηγή: Αντώνης Ραυτόπουλος από την εφημερίδα ”Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση