Μεγάλη φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας – Προληπτική εκκένωση σπιτιών στο Αλεποχώρι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, έδωσαν μάχη όλη τη νύχτα με τις φλόγες, χωρίς μέχρι στιγμής να ελέγξουν τη φωτιά.

Με τις ενισχύσεις που έγιναν από το πρωί, πλέον στην περιοχή επιχειρούν συνολικά και από διάφορες περιοχές, 182 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων, 62 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 8 αεροσκάφη Canadair, 9 αεροσκάφη PZL, ένα ελικόπτερο CHINOOK και δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και του Π.Σ. για συντονισμό από αέρος.  Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές πυροσβέστες. Με τις ενισχύσεις που έγιναν από το πρωί, πλέον στην περιοχή επιχειρούν συνολικά και από διάφορες περιοχές, 182 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων, 62 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 8 αεροσκάφη Canadair, 9 αεροσκάφη PZL, ένα ελικόπτερο CHINOOK και δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και του Π.Σ. για συντονισμό από αέρος. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές πυροσβέστες.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές σε τουλάχιστον 2-3 σπίτια στην περιοχή.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό -Ψάθα ρεύμα προς Ψάθα, στο Αλεποχώρι προς Σχίνο, στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου από το 21 χλμ προς το Αλεποχώρι, στον κόμβο Μεγάρων-Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τους οικισμούς Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές και Μαυρολίμνη, εκκενώθηκαν σήμερα το πρωί, για προληπτικούς λόγους, οι μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής, καθώς και οι οικισμοί Σχίνο, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, διότι το πύρινο μέτωπο κινείτο ανατολικά και διέσχιζε τα Γεράνεια Όρη.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία λόγω των δυτικών ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη. Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Στις 4 τα ξημερώματα πέρασε η αστυνομία και μας έδιωξε. Στα αυτοκίνητά μας κάτσαμε, δεν υπήρχε άλλη λύση» δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο Open, ο οποίος κλήθηκε να εκκενώσει το σπίτι του.

Στο σημείο βρίσκεται από τα μεσάνυχτα με εντολή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διενέργεια έρευνας. Επικεφαλής των ισχυρότατων δυνάμεων που επιχειρούν στο σημείο έχει τεθεί πλέον ο ίδιος ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Μέχρι τη Νέα Πέραμο έχει φτάσει ο καπνός από την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου.

Καπνός και στάχτες έχουν φτάσει σε αρκετές περιοχές της Αττικής, όπως στον Πειραιά, στη Νέα Σμύρνη, στο κέντρο της Αθήνας ακόμα και στο Κορωπί. Ο καπνός έχει «σκεπάσει» τον ουρανό σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Γιατί δεν έλαβαν ειδοποίηση από το 112 οι κάτοικοι

Τον λόγο που στάλθηκε μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στους κατοίκους στην Κορινθία, όπου μαίνεται μεγάλη φωτιά, σχολίασε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης. 

Όπως είπε στο OPEN, o αριθμός λειτούργησε, αλλά «δεν χρειάστηκε να λάβουν SMS γιατί δεν κινδύνεψε κανείς, με την έννοια ότι δεν έφτασε η πυρκαγιά σε κατοικούμενα σπίτια». Όπως συμπλήρωσε, «δεν κρίθηκε απαραίτητη» η αποστολή έκτακτης ειδοποίησης, ενώ παρατήρησε πως «πρέπει να γίνεται με προσοχή η αποστολή τέτοιων μηνυμάτων βραδινές ώρες».

Εκκενώθηκαν σπίτια στο Αλεποχώρι

Πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική έκταση στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, ανέφερε ότι, έως αυτή την ώρα έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Σχίνο, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής. Παράλληλα, όπως ανέφερε η Πυροσβεστική, απομακρύνθηκαν κάτοικοι από κάποια σπίτια στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου.

Αρχηγός Πυροσβεστικής: “Καλύτερη πλέον η εικόνα- Το βασικό είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή”

«Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε δασική έκταση στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και κατευθύνεται, λόγω των δυτικών ανέμων, προς τα Γεράνεια όρη.
 «Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά», προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αρχηγός του Π.Σ. «Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ», επισημαίνει.
 Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής υπογραμμίζει, ακόμη, ότι το Σώμα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή στην Αττική και την Πελοπόννησο και σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.
   Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ενώ υπάρχει πλέον η αρωγή πυροσβεστών και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

https://twitter.com/rapanasta

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση