Λινού – Βατόπουλος: Η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις για τον κορονοϊό και στο τέλος αυτή θα κριθεί

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αποστάσεις από την κυβέρνηση για τα μέτρα που εισηγούνται και από τα μέτρα που τελικά αποφασίζονται να τεθούν σε εφαρμογή παίρνουν οι επιστήμονες αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας.

Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση διατεινόταν πως ότι εισηγείται η Επιτροπή, τα κυβερνητικά στελέχη τα υιοθετούσαν και εφάρμοζαν όσα έλεγαν οι επιστήμονες. Τώρα όμως αποκαλύπτεται ότι η τακτική αυτή έχει αλλάξει, και το έχουν παραδεχθεί και υπουργοί της πρώτης γραμμής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επισήμανε με νόημα ότι «την Ελλάδα δεν την κυβερνά η Επιτροπή».

Μιλώντας στον ANT1 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση πρέπει να φιλτράρει τις εισηγήσεις. Η κυβέρνηση αποφασίζει αν κάτι είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψιν της τα πορίσματα των ειδικών κι εκείνη θα αποφασίσει με βάση τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους».

Το θέμα υπογράμμισε ο καθηγητής «δεν είναι αν η κυβέρνηση κάνει αυτό που της λέει η Επιτροπή. Το θέμα είναι να κριθεί στο τέλος αν αυτά που έκανε η κυβέρνηση εκ του αποτελέσματος είναι σωστά».

Την ίδια στάση τήρησε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού «η απόφαση είναι πολιτική απόφαση».

«Η κάθε κυβέρνηση ζυγίζει τον κίνδυνο για την υγεία σε σχέση με άλλους κίνδυνους ή με άλλα οφέλη που μπορεί να βλέπει».

Στους επιστήμονες τέθηκε το ερώτημα γιατί σε άλλες χώρες, με λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νεκρούς παίρνουν περισσότερα μέτρα. Η απάντηση της Αθηνάς Λινού ήταν ότι «προφανώς η κυβέρνηση κρίνει ότι θα υπάρξουν άλλοι κίνδυνοι ίσως στην οικονομία, είτε εκτιμάει τον κίνδυνο της νόσου, λιγότερο από τον κίνδυνο των άλλων συνέπειών».

Η ίδια πρόσθεσε πάντως ότι «η στόχευση στους ανεμβολίαστους όχι επαρκής».

«Εμείς λέμε την άποψή μας ως επιστήμονες και αυτοί που κυβερνάνε αποφασίζουν αν είναι σωστά και εφαρμόσιμα», επανέλαβε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άνεμοι ακροδεξιού λαϊκισμού στα πανιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

*Γράφει ο Στράτος Βαλτινός - Αν ο Ερντογάν έχριζε...

Τέμπη – μπάζωμα: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την μήνυση κατά Τριαντόπουλου

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά πειθαρχική...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Το παρασκήνιο και η κόντρα με τη Μπεκατώρου

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανώτας στην πρώτη του δήλωση...
Διαφήμιση