Λεφτόδενδρα μόνο για τους πλούσιους

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Λεφτά (από τον Μητσοτάκη) για τους πλούσιους πάντα υπάρχουν. Και στην πανδημία και στην κρίση. Και αφού τα έχει δώσει στους πλούσιους, λέει στους ευάλωτους, τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη ότι δεν υπάρχουν λεφτά, ότι οι δυνατότητες της οικονομίας είναι πεπερασμένες και άλλα τέτοια γραφικά.

Μεσούσης της πανδημίας και ενώ όλοι τον κατηγορούσαν ότι δεν βρίσκει χρήματα για το ΕΣΥ (το «πολυτελές», που λέει και ο Σκέρτσος), το μυαλό του πρωθυπουργού ήταν να μοιράσει χρήματα στους πλούσιους. Έτσι, τον Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ, ανακοίνωσε την κατάργηση της φορολογίας στη γονική παροχή έως και τα 800.000 ευρώ. Με το ρουσφέτι Μητσοτάκη στους πλούσιους το Δημόσιο έχασε εκατομμύρια, ενώ μεταβιβάσθηκαν στην επόμενη γενιά κάθε είδους ακίνητα και επιχειρήσεις αξίας έως και 1,6 εκατ. ευρώ (800.000 ευρώ για κάθε γονέα).

Σήμερα, με την κρίση της ακρίβειας να παροξύνεται πάλι, ο κ. Μητσοτάκης χαρίζει λεφτά στους πλούσιους. Αυτή τη φορά καταργεί τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, τον λεγόμενο «ΕΝΦΙΑ των πλουσίων». Είναι περίπου 500 εκατ., που τον πληρώνουν 350.000 φορολογούμενοι.

Αυτοί οι 350.000 κερδίζουν μεγάλα ποσά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε στη Βουλή ένα παράδειγμα και ουδείς τον διέψευσε: φορολογούμενος με 4 ακίνητα αξίας 300.000 ευρώ το καθένα (άρα συνολικής αξίας 1,2 εκατ. ευρώ) πλήρωνε ΕΝΦΙΑ 7.500 ευρώ. Τώρα θα πληρώσει 1.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα τα πληρώσουμε εμείς.

Τι κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Καταργεί τον φόρο που αποδίδει 500 εκατ. και τον πληρώνουν οι πλούσιοι. Ταυτόχρονα μειώνει τον συνολικό στόχο του ΕΝΦΙΑ από την είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ στην είσπραξη 2,3 δισ. ευρώ μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 360 εκατ. ευρώ. Έτσι οι πλούσιοι θα πληρώνουν χιλιάδες ευρώ λιγότερα και οι φτωχοί κάποια δεκάδες ευρώ λιγότερα.Το επίμαχο νομοσχέδιο συζητείται ήδη στη Βουλή. Και όπως αποκάλυψε η ΠΟΜΙΔΑ (δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων), παρά τις καλές σχέσεις και τη συνεργασία που έχουν με το οικονομικό επιτελείο, δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση για την κατάρτιση της ρύθμισης. Με άλλους τα συνεννοήθηκε το Μαξίμου.

Την ίδια ώρα που λέει στους φτωχούς ότι δεν περισσεύουν χρήματα γι’ αυτούς, ο Κ. Μητσοτάκης κάνει ότι δεν ακούει την Κομισιόν και τη ΡΑΕ που συστήνουν την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που παράγουν ενέργεια. Λογικό, περιμένει κανείς από έναν Μητσοτάκη να φορολογήσει τους ιδιοκτήτες της χώρας;

*Του Κώστα Πουλακίδα στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ακρίβεια: 6 στους 10 Έλληνες ‘μόλις τα βγάζουν πέρα’ (Έρευνα ΙΟΒΕ)

Αύξηση της δυσκολίας στην κάλυψη βασικών αναγκών και απαισιοδοξία...

Τριήμερη επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Γερμανία

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκινά το ταξίδι του για τη...

EuroJam 2024: Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για την Ευρώπη

Την Τετάρτη 8 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί...
Διαφήμιση