Λαβρόφ: «Το ουκρανικό είναι απότοκο της επέκτασης του ΝΑΤΟ»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τη σταθερή και αμετακίνητη θέση της Ρωσίας όσον αφορά την Ουκρανία και τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε η εισβολή -την οποία η Μόσχα ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- επανέλαβε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση πυρός, την ώρα που ανεβαίνει η ένταση στην Ουκρανία και εκφράζονται φόβοι για μεταφορά της αντιπαράθεσης και στη Μολδαβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είπε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μαζί με τον Αντόνιο Γκουτέρες ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι απότοκο της απεριόριστης επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Όπως είπε, «βλέπουμε -και το εξήγησα λεπτομερώς και στον φίλο και συνάδελφο Αντόνιο Γκουτέρες- ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της δράσης των Αμερικανών συναδέλφων μας και της χωρίς όρια επέκτασης του ΝΑΤΟ, η εγκαθίδρυση ενός μονοπολικού κόσμου».

Όσον αφορά το γεωπολιτικό επίπεδο, ειδικά, είπε, «όλο αυτό έγινε με στόχο να περιοριστεί η Ρωσική Ομοσπονδία, και η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε για διάστημα πολλών χρόνων ως το πεδίο για να προκαλείται και να περιορίζεται η Ρωσία».

Στα επιχειρήματά του για να ενισχύσει τα λεγόμενά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για δυτική ενθάρρυνση προς την ουκρανική ηγεσία να απαγορεύσει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας, των ρωσικών ΜΜΕ, της ρωσικής κουλτούρας και οτιδήποτε άλλου ρωσικού. Και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα «ενισχυόταν η ναζιστική θεωρία και πρακτική διά νόμου».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, η κατάσταση αυτή «δεν δημιουργήθηκε χθες ή σήμερα», αλλά εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και την ομάδα του, «στο να γίνει κατανοητή η κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι αποκομμένη από τις υπόλοιπες διεθνείς εξελίξεις», σημειώνοντας ότι αυτές «δεν συμβαδίζουν πάντα με τα ιδανικά και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, με τον γ.γ. του ΟΗΕ συζήτησαν επίσης τη συνεργασία σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με τη δημιουργία μιας «ομάδας εργασίας, με έδρα τη Μόσχα και βάση το υπουργείο Άμυνας, ώστε να εξασφαλιστεί η οργάνωση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας». Και πρόσθεσε ότι «ανάλογα με τα αποτελέσματα των συνομιλιών στη Μόσχα, θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε τα βήματα που πρέπει να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είπε ότι η Ρωσία επιθυμεί τη συνεργασία με τον ΟΗΕ, ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, που θα συναντηθεί σήμερα και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, πριν ταξιδέψει στο Κίεβο, δήλωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν συνθήκες για μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

«Ενδιαφερόμαστε ιδιαιτέρως για να βρούμε τρόπους προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αποτελεσματικό διάλογο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική λύση», είπε, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «περίπλοκη, με διαφορετικές ερμηνείες για αυτό που συμβαίνει». Ωστόσο εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να έχουμε έναν «σοβαρό διάλογο για τον καλύτερο τρόπο για να ενεργήσουμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των ανθρώπων».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Την ώρα που σε αρκετά...

Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Πού θα κυμανθεί το...

Ο Μητσοτάκης αγοράζει ακριβότερα τα F-35 που είναι και αχρείαστα – Περίεργη η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας αγοράζει τα ακριβότερα κι...

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...
Διαφήμιση