Λάρισα: Αρχίζουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών – Η κυβέρνηση τους εμποδίζει με ΜΑΤ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τεταμένο το κλίμα στον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, εκεί όπου έφθασαν τρακτέρ απ’ όλη τη Θεσσαλία για να διαμαρτυρηθούν οι αγρότες για σειρά ζητημάτων, όπως τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και την τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Ωστόσο, εκεί τους περίμεναν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ΜΑΤ για  να τους εμποδίσουν να κλείσουν την εθνική οδό.

Σε έναν αρκετά ζωηρό διάλογο, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, ταξίαρχος, Αστέριος Μαντζιώκας εξήγησε στους αγρότες πως δεν είναι δυνατό να ανέβουν στα τρακτέρ στην εθνική οδό επικαλούμενος την ανάγκη να μη διαταραχθεί την οικονομική ζωή της χώρας, προκαλώντας ωστόσο θύελλα διαμαρτυριών από την άλλη πλευρά.

Έθεσαν μάλιστα το ερώτημα γιατί δεν υπάρχει εισαγγελέας και με ποια απόφαση η αστυνομία έκλεισε το δρόμο.

Οι αγρότες μιλούν για δυνάμεις καταστολής, ενώ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας τόνισε πως «η αστυνομία παρανομεί και κλείνει το δρόμο, δρα ανεξέλεγκτα».

Με ειρωνικό ύφος πρόσθεσε πως όταν είναι να αντιμετωπίσει το λαό το επιτελικό κράτος δρα οργανωμένα, σε αντίθεση με όταν πέφτει χιόνι και αποκλείονται πέντε εκατομμύρια πολίτες, ή όταν πέφτει μία μικρή βροχή.

Οι αγρότες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις εξαγγελίες, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός για οικονομική στήριξη των αγροτών με επτά μέτρα ύψους 170 εκατ. ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να σταματήσει να κοροϊδεύει τον αγροτικό κόσμο

«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπλανεί τους αγρότες ακολουθώντας πιστά τη λογική “πες πες κάτι θα μείνει”» αναφέρει σε δήλωσή της η αναπληρώτρια τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου και συμπληρώνει:

«Δεν εξηγείται αλλιώς ο εμπαιγμός της προς τον αγροτικό κόσμο, που με έκπληξη άκουσε από τον κ. Λιβανό να ανακοινώνει θριαμβευτικά πως θα μειώσει το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, ενώ τα λιπάσματα είναι ήδη στο 13%. Αυτή η κυβέρνηση σημειώνει “επιτυχίες” μόνο εκεί που ήδη δε χρειάζεται να κάνει τίποτε.
Όσο για την άλλη εξαγγελία του Υπουργού για την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης αφορά μόνο την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021. Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα καλύψει το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής και από κει και πέρα τίποτα.
Ας πει κάποιος στην κυβέρνηση πως τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος έχουν αυξηθεί 3 φορές πάνω και αυτό, οδηγεί τους αγρότες σε απόγνωση και θέτει σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή και την επισιτιστική επάρκεια της χώρας.
Οι αγρότες έχουν δίκιο να αντιδρούν απέναντι στην κοροϊδία. Η κυβέρνηση οφείλει να σοβαρευτεί και να σταματήσει να κοροϊδεύει τον αγροτικό κόσμο.»

ΚΚΕ: Οι αγρότες συνθλίβονται

«Οι σημερινές εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέχουν έτη φωτός από όσα απαιτούνται για μια πραγματική ανακούφιση των αγροτοπαραγωγών, που συνθλίβονται από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα που επιβάλλουν τα μονοπώλια, την ΚΑΠ που έχει προγράψει την αγροτιά για χάρη των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τα εξαγγελθέντα μέτρα αποτελούν επίσης εμπαιγμό για τους βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αναμάσημα μέτρων, που έχουν ήδη εξαγγελθεί και τώρα εξειδικεύονται» επισημαίνει σε σχόλιό του, το ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας:

«Οι βιοπαλαιστές αγρότες της χώρας μας έχουν εμπειρία και γνωρίζουν πολύ καλά ότι το δίκιο τους θα κριθεί στα μπλόκα του αγώνα. Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματά τους και συμβάλλει με τις δυνάμεις του στον πανελλαδικό συντονισμό της πάλης τους. Οι εργατοϋπάλληλοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν σε αυτόν τον αγώνα, να αντισταθούν στην πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων, που εντείνει την εκμετάλλευση και την καταλήστευση του μόχθου τους από το κεφάλαιο».

Πηγή: documentonews.gr

*φωτογραφίες 902.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση