Κ. Μητσοτάκης – Κόβει και ράβει την πραγματικότητα στα μέτρα του

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μια παραμυθένια εικόνα για τη χώρα επιχειρεί να φιλοτεχνήσει, από το συννεφάκι της αυταρέσκειας, ο πρωθυπουργός, στη σκιά της υπέρβασης και του φράγματος των 19.000 νεκρών από την Covid-19. Η ανεπιτυχής διαχείριση της δίδυμης κρίσης -που αφορά την πανδημία και την ακρίβεια- δεν εμπόδισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., ότι τα αποτελέσματα δικαιώνουν την κυβέρνηση. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του επιμένει δε στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του κόμματος, κλείνοντας το μάτι σε κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα.

Μονιμοποίηση ιερέων

Ο Κ. Μητσοτάκης λειτουργεί με ψηφοθηρικά ελατήρια. Αύριο επρόκειτο να ανακοινώσει τη μονιμοποίηση περίπου 4.000 ιερέων, σε αντιδιαστολή με την απόρριψη του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών και υγειονομικών σε συνθήκες όξυνσης τις πανδημίας. Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση έκανε για την ώρα πίσω. Αξίζει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά που έχει κληθεί και θα παραστεί πρωθυπουργός στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Το «νέο ΕΣΥ» εν μέσω πανδημίας

Βασική έγνοια, παράλληλα, του πρωθιερέα της κυβέρνησης είναι η προώθηση το σχεδίου για το «νέο ΕΣΥ». Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε συνέδριο που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, το οποίο θα αφορά «επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα Υγείας στην Ελλάδα». Υπενθυμίζεται ότι, κατά καιρούς, ο Κ. Μητσοτάκης προβάλλει την αναγκαιότητα των ΣΔΙΤ με το πρόσχημα «ότι έτσι θα μειωθούν οι δαπάνες στο ΕΣΥ». Θεωρεί αδιανόητο μάλιστα να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων, καθώς -κατά την αντίληψή του- αυτή η κατάσταση είναι πλέον προβληματική.

Καμία παρέμβαση σε ΜΜΜ και σχολεία

Σε αυτό το φόντο, η χώρα οδεύει προς την εορταστική ανάπαυλα με τη συνοδεία των πιο δυσοίωνων επιστημονικών εκτιμήσεων για την εξέλιξη της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στις σχολικές τάξεις. Συν τοις άλλοις, οι γαλάζιες διαβεβαιώσεις περί ανοιχτής αγοράς τις ημέρες των Χριστουγέννων πηγάζουν από την ψυχρολουσία που επεφύλαξε το τελευταίο Eurogroup. Η κατεύθυνση που δόθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι τα όποια μέτρα οικονομικής στήριξης απαιτηθούν εφεξής να μην έχουν την οριζόντια και εκτεταμένη μορφή της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Στο ραντάρ της Ν.Δ. τίθενται και οι προειδοποιήσεις αξιωματούχων της Κομισιόν προς τις χώρες με υψηλό χρέος -όπως η Ελλάδα- να προχωρούν σε φειδωλές και στοχευμένες κινήσεις των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Υπ’ αυτό το πρίσμα, τα κυβερνητικά στελέχη, αν και αναγνωρίζουν ότι η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης προκαλεί αυξημένη ανησυχία, διαμηνύουν ότι «δεν αλλάζουν τα μέτρα». Παραπέμπουν δε στο γεγονός ότι από αύριο παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 ετών εφόσον έχουν παρέλθει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υποστούν τους ίδιους περιορισμούς με τους ανεμβολίαστους.

Δυσαρέσκεια γαλάζιων ψηφοφόρων

Επιπλέον, η κυβέρνηση δρομολογεί τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας στους πολίτες άνω των 50 ετών ενόψει της νέας χρονιάς. Ο κυβερνητικός φακός έχει εντοπίσει εντούτοις τις διαμαρτυρίες γαλάζιων ψηφοφόρων, ειδικά στην επαρχία, για την επιβολή του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ. Βουλευτές της Ν.Δ., μετά τις επισκέψεις τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, μεταφέρουν κλίμα έντονης δυσαρέσκειας «από παλιούς νεοδημοκράτες» που δεν είναι απαραίτητα απέναντι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν, οι αντιδράσεις πηγάζουν από την αυταρχική φύση του μέτρου που αντίκειται στον φιλελεύθερο πυρήνα του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο, σε αυτό το πλαίσιο, το προχθεσινό κάλεσμά του στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. να εντείνουν τη δράση τους «σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε παρέα». Ζήτησε δε να μεταφέρουν «από την άλλη και τον παλμό των πολιτών στην κυβέρνηση». Οι κυλιόμενες μετρήσεις που φθάνουν εξάλλου στο Μαξίμου αποτυπώνουν την εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς στα κομβικά πεδία της πανδημίας και της οικονομίας.

Πόλωση και λασπολογία

Σε αυτό το φόντο, o Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στην πόλωση και τη λασπολογία κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, προσέφυγε στην επαίσχυντη θεωρία των δύο άκρων. Έκανε λόγο για κενή ρητορική του ακροαριστερού και του ακροδεξιού λαϊκισμού επιχειρώντας να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χ.Α. Προχθές, εγκάλεσε για καταστροφολογία και δειλία την αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη Δημοκρατία.

Άνοιγμα στη νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Οι πιο παρατηρητικοί εντούτοις απομόνωσαν το άνοιγμά του στη νέα ηγεσία – που θα αναδειχθεί σήμερα στην κάλπη του Κινήματος Αλλαγής. Αρχικώς υποστήριξε ότι «επιλέγουμε τις ανοιχτές εσωτερικές διαδικασίες που ταιριάζουν στα ανοιχτά μυαλά. Βλέπω με χαρά ότι στον ίδιο δρόμο κινείται και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.». Προχωρώντας δε στο παρασύνθημα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έκρυψε ότι αναζητει ουσιαστικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. Εξέφρασε μάλιστα, σε υποκριτικούς τόνους, την ελπίδα «το τρίτο κόμμα της Βουλής» να ανταποκριθεί στις προσδοκίες «γιατί το δεύτερο κόμμα αποδείχθηκε ουραγός στην αξιοπιστία».

Τέλος, μνημείο εμπαιγμού αποτελεί η επιδίωξή του να προσαρμόσει την έννοια της προοδευτικής πολιτικής στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της κυβέρνησης. «Πρόοδος δεν είναι να υπόσχεσαι σε κάποιον αμοιβές χωρίς να αξιολογείται» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι να βάζεις ελεύθερη είσοδο στο πανεπιστήμιο, που συχνά σημαίνει ανεργία» συμπλήρωσε επίσης εκθειάζοντας τη λαιμητόμο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής…

* Του Κώστα Σαββόπουλου στην Κυριακάτικη “ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...

Μητσοτάκης: Αμετανόητος για το έγκλημα των Τεμπών – Μισόλογα για τις ψήφους της ακροδεξιάς

Η δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης έχει θορυβήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος...

Γάζα: Καταγγέλλουν για εγκλήματα πολέμου – Ζητούν διεθνή έρευνα για τους ομαδικούς τάφους

Αποτροπιασμό και φρίκη έχει προκαλέσει η είδηση για τον...

Πόλεμος δηλώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τους “Σπαρτιάτες”

*Του Ανδρέα Μαραθιά - Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο...
Διαφήμιση