Κ. Ζαχαριάδης: Η κυβέρνηση οφείλει να αγκαλιάσει την κοινωνία (Συνέντευξη)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη, τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στο ereportaz.gr και στον Παντελή Περιβολάρη.

Κύριε Ζαχαριάδη, τελειώνει ο Αύγουστος και οι φωτιές είναι ακόμα εδώ. Εσείς που βρεθήκατε και στη Βαρυμπόμπη και στη Κερατέα, τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος;

Αυτό που συνέβη φέτος στην Αττική, στην Εύβοια, στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στην Λακωνία, την Μεσσηνία, την Κορινθία συμπυκνώνει μια σειρά από ελλείματα και ανεπάρκειες στον κλάδο της πρόληψης, της επιχειρησιακής επάρκειας, του συντονισμού και των ανακλαστικών που έχουν αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με την επιχειρησιακή και την πολιτική ευθύνη αυτών των τομέων. Τα λάθη και οι αδυναμίες είναι σε πολλά επίπεδα είναι προφανές ότι συναντήθηκαν η ανικανότητα και η έλλειψη προετοιμασίας με σημαντικές δυσκολίες όπως ο ακραίος καύσωνας και η κλιματική αλλαγή.

Δεν γίνεται κάθε καλοκαίρι να συζητάμε τι πήγε λάθος. Η χώρα πρέπει να βγάζει συμπεράσματα  από κάθε καταστροφή, από κάθε τραγωδία και να προχωρά διορθώνοντας πράγματα και κάνοντας καλύτερη προετοιμασία για να μην συμβούν τα ίδια ξανά. Κι εδώ θέλω να θυμίσω τι έκανε η δική μας κυβέρνηση μετά το τραγικό γεγονός του 2018 και αφού έγινε πλήρης ανασχηματισμός σε όσους είχαν υπηρεσιακές ή πολιτικές ευθύνες… Συγκροτήθηκε η επιτροπή του εμπειρογνώμονα Goldammer το πόρισμα της οποία ψήφισε και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία όταν έγινε κυβέρνηση το ξέχασε…

Για να καταλάβετε το μέγεθος την ανευθυνότητας και μιλώντας για την Αττική και αστικά και περαστικά δάση και άλση δεν είχαν φροντίσει να καθαρίσουν τα ξερόκλαδα που προέκυψαν από την κακοκαιρία Μήδεια στις 14 Φεβρουαρίου 2021. Δυστυχώς αυτό είναι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη.

Οι ΜΕΘ και πάλι γεμίζουν, ειδικά νέους. Τα κρούσμα του κορωνοϊού είναι πολλά. Ο κόσμος πια δεν εμβολιάζεται. Σε ποιους τομείς της διαχείρισης της πανδημίας η κυβέρνηση κατά τη γνώμη σας δεν πέτυχε και τι πρέπει να γίνει ειδικά για τους εμβολιασμούς.

Η κατάσταση με την πανδημία πάει δυστυχώς από το κακό στο χειρότερο. Αυτό το «τελευταίο μίλι» αποδεικνύεται περισσότερο από ένα μίλι, το φυσιολογικό καλοκαίρι που διατυμπάνιζε στα διεθνή media ο κ. Μητσοτάκης (γνωρίζοντας την ύπαρξη της μετάλλαξης Δ) μας βρίσκει με ρεκόρ κρουσμάτων, αύξηση των διασωληνωμένων, από τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ στον σκληρό δείκτη θάνατοι ανά εκατομμύριο πολιτών, χαμηλά στον αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών. Έγιναν πολλά λάθη. Από χώρα πρότυπο τις πρώτες βδομάδες της πανδημίας φτάσαμε να είμαστε ξανά σχεδόν εκτός ελέγχου. Δεν έγινε η σωστή προετοιμασία στις υποδομές του ΕΣΥ και αυτό θα το βρούμε ξανά μπροστά μας τους επομένους μήνες. Η πανδημία πολλές φορές εργαλειοποιήθηκε πολιτικά. Η κυβέρνηση φαίνεται να ζητάει συναίνεση ενώ ταυτόχρονα και καταγγέλλει απευθείας αυτούς που συναινούν. Θυμάστε στην αρχή του καλοκαιριού που ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υγειονομικό σαμποτάζ; Υπάρχει πιο ελεεινή και πιο μυωπική δήλωση;

Είναι μια ευθυνόφοβη κυβέρνηση όταν έχουμε θετικές ειδήσεις ο κ.Μητσοτάκης παρουσιάζεται σαν σωτήρας, όταν έχουμε δυσκολία φταίνε οι πολίτες και η αντιπολίτευση. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική με τον εμβολιασμό. Ας δούμε τι κάνουν οι χώρες που τα πάνε πολύ καλύτερα απ’ εμάς για παράδειγμα η Ισπανία και η Πορτογαλία που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις. Αντί να διχάζουν και να τιμωρούν την κοινωνία ας την αγκαλιάσουν και ας εξηγήσουν αναλυτικά το πρόβλημα. Είναι δυνατόν για κάθε πολίτη που δεν έχει εμβολιαστεί να μην τον έχει δει προσωπικά τον ίδιο και την οικογένεια του ένας γιατρός; Σε όλη την Ευρώπη έχουν εδώ και δεκαετίες τον θεσμοί του οικογενειακού γιατρού, εδώ στην Ελλάδα ας κάνουμε την πανδημία ευκαιρία να καλύψουμε αυτή την διαχρονική υστέρηση.

Πλησιάζει η ΔΕΘ και ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει, όπως επιβάλλεται για όλα και ειδικά για την οικονομία. Η Κυβέρνηση χωρίς να μιλά για κάποιο success story λέει ότι τα πράγματα πάνε καλά. Εσείς τι λέτε;

Δεν ξέρω τι λέει η κυβέρνηση, ξέρω πάρα πολύ καλά τι λένε οι πολίτες, ο κόσμος της αγοράς και της επιχειρηματικότητας γιατί επικοινωνώ καθημερινά μαζί τους, διαβάζω τι γράφουν οι οικονομικοί αναλυτές. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και στην οικονομία τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αν αποσυρθούν πλήρως τα ελλειμματικά μέτρα στήριξης της αγοράς είναι σαφές ότι πάρα πολλοί δεν θα αντέξουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Πολλά για την Ευρώπη και για την χώρα μας θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, από την νέα ηγεσία που θα προκύψει και από την συμφωνία Μπάιντεν – ΕΕ για την επόμενη μέρα της οικονομίας. Δεν είμαι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας γιατί σε κρίσεις οι πιο αδύναμες και τραυματισμένες οικονομίες βγάζουν περισσότερα προβλήματα και πρωτογενώς και δευτερογενώς αν σε αυτό προστεθεί και η μανία του κ. Μητσοτάκη να νομοθετεί μονομερώς υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων τότε υπάρχει σοβαρό θέμα για την μεσαία τάξη και την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Το ταμείο ανάκαμψης είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα αλλά και εκεί ο κ. Μητσοτάκης σκεφτεται με συνταγές του παρελθόντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία διαδικασία διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά, με το Κίνημα Αλλαγής να σας κατηγορεί ότι προσπαθείτε να διεμβολίσετε το χώρο του. Τι ακριβώς συμβαίνει και πως εξελίσσεται το εγχείρημά σας;

Δεν μας ενδιαφέρει να διεμβολίσουμε το ΚΙΝΑΛ, μας ενδιαφέρει να ηττηθεί ο Μητσοτάκης και οι πολιτικές του, σε αυτό το στόχο μας ενδιαφέρει να αθροίσουμε τις ευρύτερες δυνατές δυνάμεις… Αν κάποιος προσπαθεί να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ είναι ο κ. Μητσοτάκης… Χρυσοχοΐδης, Θεοδωρικάκος, Γεραπετρίτης ,Μπένος, Σκέρτσος, Μενδώνη, Λιβάνιος, Πιερρακάκης, Αμυράς, Ιατρομανωλάκης, Μαυρωτάς, και σίγουρα κάποιους ξεχνάω εχουν περάσει από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ που μετείχε ιδρυτικά στο ΚΙΝΑΛ.

Σεβόμαστε το ΚΙΝΑΛ και θέλουμε ομαλές πολιτικές σχέσεις μαζί του μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών του διαδικασιών. Θέλουμε να  συνομιλήσουμε με την επόμενη ηγεσία του, όποια κι αν είναι αυτή πολιτικά και προγραμματικά. Θέλουμε να βελτιωθούν οι σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ, μακάρι να μπορούν να γίνουν όπως αυτές που έχει η αριστερά με στα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια από τις εκλογές. Πως εξηγείτε ότι η Κυβέρνηση, δημοσκοπικά τουλάχιστον δεν έχει φθορά, μέχρι πριν από τον Αύγουστο και αν θεωρείτε ότι ο Σύριζα είναι έτοιμος να ξανακυβερνήσει αύριο κιόλιας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως κορμός μια ευρύτερης προοδευτικής κυβέρνησης θέλει, μπορεί και πρέπει να κυβερνήσει την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Το μεγάλο πρόβλημα με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη το γεγονός ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις κρίσεις που αντιμετωπίζει. Δεν είναι μέρος της λύσης, είναι μέρος του προβλήματος κάθε μέρα όλο και πιο πολύ.

Για τις δημοσκοπήσεις… Νομίζω ότι ο Αύγουστος αλλάζει πολλά σε πολλά επίπεδα… τις επόμενες εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ θα τις κρίνει η κινητοποίηση και η εμπλοκή των προοδευτικών πολιτών. Μην υποτιμάτε μια παράταξη που στην εκλογική της ήττα μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης πήρε 31,5%.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση