Κώστας Αρβανίτης: Να πάρει θέση η Κομισιόν για την κλήση Παπαδάκου ως κατηγορούμενης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την πρωτοφανή κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου σε απολογία ως κατηγορούμενης, στηλιτεύει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης και καλεί την ευρωπαϊκή ηγεσία να πάρει θέση καθώς το θέμα αγγίζει τον πυρήνα του Κράτους Δικαίου, αλλά και να καταδικάσει την προσβολή της Ελευθερίας του Τύπου. Ζητά επίσης από την Κομισιόν να βάλει φρένο σε κάθε μεθόδευση εκφοβισμού κατά δημοσιογράφου, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Το μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστας Αρβανίτης, ανακοίνωσε ότι θα φέρει την κλήση της δημοσιογράφου στην ανακρίτρια ως κατηγορούμενης, με απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής, ενώπιον των Ευρωπαϊκών Οργάνων.

Όπως τονίζει ο Κώστας Αρβανίτης η κατηγορία σε βάρος δημοσιογράφου επειδή επέλεξε να ασκήσει το λειτούργημά της και όχι να σιωπήσει, επειδή επέλεξε το δρόμο του δημοσιογραφικού καθήκοντος και όχι της ακμάζουσας τα τελευταία χρόνια Δημοσιογραφίας των Δημοσίων Σχέσεων και του Ξεπλύματος ισχυρών παραγόντων, είναι μια κίνηση εκφοβισμού κατά των επαγγελματιών της Ενημέρωσης που επιλέγουν να υπηρετήσουν την Ερευνητική Δημοσιογραφία.  

Επισημαίνει παράλληλα ότι «απειλή για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου συνιστά κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της Δημοσιογραφικής Έρευνας, κάθε απόπειρα εκφοβισμού Δημοσιογράφου».

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής η ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή καλεί τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου σε απολογία ως κατηγορούμενη,  και χωρίς να έχει προηγηθεί κλήση της για έγγραφες εξηγήσεις κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης. Όπως τονίζουν οι δικηγόροι της  «διώκεται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα». Τον προβληματισμό της εκφράζει και η ΕΣΗΕΑ, η οποία τονίζει ότι δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία.

Αναλυτικά η δήλωση του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left, Κώστα Αρβανίτη:

Η πρωτοφανής κλήση της Δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου σε απολογία ως κατηγορούμενης για την ερευνητική της Δημοσιογραφία στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή, πέρα από τα προφανή δικονομικά της προβλήματα συνιστά ευθεία αντικειμενική προσβολή κατά της Ελευθερίας του Τύπου.  

Η κατηγορία σε βάρος Δημοσιογράφου επειδή επέλεξε να ασκήσει το λειτούργημά της και όχι να σιωπήσει, επειδή επέλεξε το δρόμο του δημοσιογραφικού καθήκοντος και όχι της ακμάζουσας τα τελευταία χρόνια Δημοσιογραφίας των Δημοσίων Σχέσεων και του Ξεπλύματος ισχυρών παραγόντων, είναι μια κίνηση εκφοβισμού κατά των επαγγελματιών της Ενημέρωσης που επιλέγουν να υπηρετήσουν την Ερευνητική Δημοσιογραφία.  

Η Ερευνητική Δημοσιογραφία, δεν απειλεί τη νομιμότητα, αλλά προστατεύει τη νομιμότητα από αυθαιρεσίες ισχυρών, είναι αναγκαίο συστατικό του αγαθού της Ενημέρωσης που προστατεύεται από το Σύνταγμα.  

Απειλή για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου συνιστά κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της Δημοσιογραφικής Έρευνας, κάθε απόπειρα εκφοβισμού Δημοσιογράφου, που θα μας βρει σταθερά απέναντι, όπως θα βρει τελικά και την ίδια τη Δικαιοσύνη.

Αυτοί που συνέβαλαν στην αποκάλυψη κρίσιμων πτυχών του σκανδάλου της Novartis πρέπει να προστατευτούν από την εκδικητική μανία μιας πολιτικής εξουσίας που συμπεριφέρεται ως καθεστώς.  

Είναι χρέος της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας να πάρει θέση για ένα θέμα που αγγίζει τον πυρήνα του Κράτους Δικαίου, να καταδικάσει αυτήν την προσβολή της Ελευθερίας του Τύπου, να βάλει φρένο σε κάθε μεθόδευση εκφοβισμού κατά Δημοσιογράφου, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Με αυτό το σκεπτικό θα φέρουμε την πρωτοφανή αυτή εξέλιξη ενώπιον των Ευρωπαϊκών Οργάνων.  

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Δολοφονία στου Ρέντη: Βαρύ το κατηγορητήριο κατά των 67 συλληφθέντων – 12 κακουργήματα

Στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά των συλληφθέντων για τη...

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τα χάλια τους

Υποκλοπές, επαναπροωθήσεις, καταγγελίες, αναρίθμητα ρεπορτάζ και στοιχεία. Κι όμως...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...

Μια ιδιωτική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα της Ι.Χ. εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του...
Διαφήμιση