Κώστας Αρβανίτης: Ελλάδα όπως Ουγγαρία ή μήπως… Κολομβία;

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι πλέον συγκρίσιμη με αυτή στην Ουγγαρία».

«Η Ελλάδα έχασε μέσα σε μια χρονιά πέντε θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη Ελευθερίας του Τύπου, από τη θέση 65 (2020) βρέθηκε στη θέση 70 (2021)».

«Η συστημική κρίση που επηρέασε την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα επιτάθηκε από τις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ να «ελέγξει το μήνυμα» και να περιορίσει τις επικριτικές φωνές και τις διαφοροποιήσεις από την δική της πολιτική γραμμή».

Εύκολα θα μπορούσε κανείς να παρασυρθεί απ’ τη σκληρότητα των παραπάνω διαπιστώσεων και να τις αποδώσει σε πολιτικά πρόσωπα, σε πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να θεωρήσει τα παραπάνω χαρακτηριστικά δείγματα μιας ακραίας αντιπολιτευτικής οξύτητας.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι τρομακτική: οι παραπάνω διαπιστώσεις όχι μόνο δεν ανήκουν σε πολιτικούς, αλλά αποτελούν απόλυτα τεκμηριωμένα συμπεράσματα αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης του νοσηρού τοπίου της Ενημέρωσης στη χώρας μας από διεθνώς καταξιωμένους οργανισμούς που ασχολούνται εδώ και χρόνια με την υπεράσπιση της Ελευθερίας του Τύπου: Ναι, όσο κι αν ακούγεται ανατριχιαστικό η Ελλάδα του 2022 ανήκει στις χώρες που η Ελευθερία του Τύπου απειλείται πολλαπλώς και βρίσκεται στο μικροσκόπιο των υπερασπιστών της.

Η πρώτη δήλωση ανήκει στον Πάβολ Σαλάι. Ο επικεφαλής των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για τα Βαλκάνια δεν διστάζει να προβεί δημόσια στην ανατριχιαστική σύγκριση της Ελλάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, μια σύγκριση που όταν τολμήσαμε κάποιοι να υπαινιχθούμε για πρώτη φορά πριν από λίγα χρόνια, γινόταν δεκτή με επιφυλακτικότητα, ως μια λεκτική ακρότητα.

Αυτό λοιπόν που έμοιαζε τότε ακρότητα, σήμερα έχει γίνει πια κοινός τόπος, μια θλιβερή διαπίστωση που μπαίνει σιγά σιγά στο στόμα όλο και περισσότερων εντός και εκτός Ελλάδας, μια σκληρή αλλά ειλικρινής διαπίστωση που γνωρίζουν πλέον όλο και περισσότεροι και στις Βρυξέλλες.

Η δεύτερη διαπίστωση προκύπτει από τα συμπεράσματα της ετήσιας έκδοσης του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η καταξιωμένη οργάνωση ήταν για τα Ελληνικά ΜΜΕ πηγή πληροφόρησης και σημείο αναφοράς για την τραγική κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου σε αυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα όπως του Πούτιν στη Ρωσία και του Ερντογάν στην Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα του Μητσοτάκη βρίσκεται πλέον σε μια ζοφερή θεσμική κατρακύλα που την φέρνει όλο και πιο κοντά στις χώρες εκείνες που ήταν παραδείγματα προς αποφυγήν, πολύ μακριά από το Ευρωπαϊκό «κεκτημένο» για το ρόλο και την ελευθερία του τύπου.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι το τρίτο απόσπασμα, που περιλαμβάνεται αυτούσιο στην κοινή έκθεση με τίτλο «Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα», όπως καταγράφηκαν και αποτυπώθηκαν από έξι διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου. Οι έξι οργανώσεις ορμώμενες από το πλήθος των περιστατικών που βλέπουν το φως της Δημοσιότητας, το πλήθος των καταγγελιών αλλά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αισθάνθηκαν την ανάγκη να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν μια ειδική «διαδικτυακή επαληθευτική αποστολή» με αντικείμενο τη χώρα μας.

Στη σελίδα 8 της περίληψης της έκθεσης στα ελληνικά διαβάζουμε: «Δεδομένης της ευαίσθητης φύσης ορισμένων από τα θέματα που συζητήθηκαν αλλά και του φόβου για αντίποινα, ένας σημαντικός αριθμός συνομιλητών ζήτησε να μιλήσουν ανεπίσημα. Κατά συνέπεια, πολλά από τα αποσπάσματα σε αυτήν την έκθεση δεν αποδίδονται, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τα οποία είναι από άτομα που συμφώνησαν να μιλήσουν επισήμως έτσι ώστε να αποφευχθεί η τυχαία αναγνώριση άλλων.»

Ίσως το πλέον ανατριχιαστικό που βγαίνει από την έρευνα αυτή δεν είναι οι διαπιστώσεις για τις κυβερνητικές ευθύνες, την οργανωμένη απόπειρα χειραγώγησης, τις στρεβλές και αντιδημοκρατικές νομοθετήσεις: Το χειρότερο είναι η ανοιχτή αναγνώριση από τους ίδιους τους φορείς της έρευνας πως η Ενημέρωση στην Ελλάδα ζει και αναπνέει σε ένα καθεστώς διαρκούς ανομολόγητου φόβου: Το γεγονός ότι οι συντάκτες αισθάνθηκαν την ανάγκη να αποκρύψουν την πηγή πολλών αποσπασμάτων και μάλιστα ακόμη και από πρόσωπα που είχαν συμφωνήσει να μιλήσουν επώνυμα και ανοιχτά, προκειμένου να «μπερδέψουν» πιθανούς «διώκτες» που θα ήθελαν να οργανώσουν «αντίποινα» σε βάρος των πιο «φλύαρων».

Με την «Μητσοτάκης ΑΕ» η Ελλάδα έχει ανοίξει σταθερή ρότα για τον ζόφο της ανελευθερίας: η παρομοίωση με την Ουγγαρία του Όρμπαν ίσως σε λίγο να ακούγεται μετριοπαθής και ήπια προσέγγιση για μια χώρα που οι δημοσιογράφοι της ζουν σε καθεστώς φόβου που παραπέμπει σε καθεστώς μπανανίας: Ελλάδα όπως Ουγγαρία ή μήπως Κολομβία της παντοδυναμίας των καρτέλ;…

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση