Κυρώσεις κατά Ρωσίας από τη Δύση – Όλες οι εξελίξεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με μπαράζ κυρώσεων απάντησαν οι δυνάμεις της Δύσης στη Ρωσία, μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακυρηχθείσες «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας.

ΗΠΑ, Ε.Ε. και Βρετανία ανακοίνωσαν τα πρώτα πακέτα κυρώσεων, με την απόφαση του Βερολίνου να «παγώσει» τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 να έρχεται επιπλέον των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως ως σύνορα των δύο αυτονομιστικών περιοχών αναγνωρίζει όσα οι ίδες έχουν διακηρύξει στα συντάγματά τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις μελλοντικές κινήσεις του στο Ντονμπάς. 

Αργά το βράδυ οι ΗΠΑ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνάντηση, της Πέμπτης στη Γενεύη, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, επικαλούμενες τη ρωσική «εισβολή» στο Ντονμπάς της Ουκρανίας και την αναγνώριση από το Κρεμλίνο των «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

► Στα σύνορα πάντως παρατηρείται εκατέρωθεν κινητικότητα και κατά διαστήματα μέσα στην ημέρα υπήρχαν και πάλι αναφορές για εκρήξεις και εχθροπραξίες.

Με στόχο πλήγμα στο ρωσικό χρέος τα μέτρα των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με διάγγελμά του ανακοίνωσε κυρώσεις στο κρατικό χρέος, έτσι ώστε η Ρωσία να αποκοπεί από τη Δυτική χρηματοδότηση, καθώς και επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες.

«Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα» προειδοποίησε και έκανε γνωστό ότι συνεργάζεται με τη Γερμανία όσον αφορά στον αγωγό Nord Stream 2, έχοντας ήδη χαιρετίσει την απόφαση του Όλαφ Σολτς.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι κυρώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου για τους Αμερικανούς, λέγοντας πως «η υπεράσπιση της ελευθερίας θα έχει κόστος και για εμάς». 

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική συνδρομή στην Ουκρανία και ότι ενέκρινε και την ανάπτυξη πρόσθετων αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

Πάντως, σημείωσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Αργά το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή για μεταφορά 800 στρατιωτών και 20 ελικοπτέρων στη Βαλτική, καθώς και να μεταβούν στην Πολωνία 12 Απάτσι που σταθμεύουν στην Ελλάδα και 8 F-35 απ’ τη Γερμανία. 

Οι τελευταίες εξελίξεις 

σε τίτλους

  • Για «αρχή μιας εισβολής» μιλούν πλέον οι ΗΠΑ
  • Ακυρώθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ
  • Πράσινο φως απ’ την Άνω Βουλή στον Πούτιν για αποστολή στρατού στο εξωτερικό ενώ ο Πούτιν δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τις εδαφικές απαιτήσεις των «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ
  • Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζελένσκι
  • Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, δήλωσε πως όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν σχέδια για ρωσική επίθεση ευρείας κλίμακας
  • Ακυρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – Γαλλίας. Δεν ξέρουμε για ακύρωση συνάντησης Λαβρόφ-Μπλίνκεν λέει η Μόσχα
  • Με το δάχτυλο στη σκανδάλη αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις
  • Το Κίεβο ζητά άμεσες λύσεις και αφήνει αιχμές και προς τη Δύση

*Πληροφορίες από την “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος...

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα τη...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...
Διαφήμιση