Κυβέρνηση Μητσοτάκη: 30+1 φορές που στοιχημάτισε εναντίον της νοημοσύνης μας (και έχασε)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε ένα ηχητικό σκετσάκι του υπό τον τίτλο «Όταν γυρίζετε αργά», το 1997, ο Χάρρυ Κλυνν περιέγραφε την κατάσταση κατά την οποία ο σύζυγος επιστρέφει τα χαράματα στο σπίτι και «για ευνόητους λόγους» προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο. Στο τέλος η σύζυγος ξυπνά και τον κατσαδιάζει. Η λύση που προτείνει ο Χ. Κλυνν ώστε αυτός που έχει άδικο να βγει από πάνω είναι: την επόμενη φορά που θα γυρίσετε αργά, κάντε όση περισσότερη φασαρία γίνεται. Μπείτε στο σπίτι με αέρα, μην προσπαθήσετε να κάνετε ησυχία, δώστε ένα σάλτο κι ανεβείτε πάνω στο κρεβάτι αντί να προσπαθήσετε να τρυπώσετε κάτω απ’ τα σκεπάσματα αθόρυβα και, τέλος, αρχίστε να φωνάζετε γιατί κοιμήθηκε αντί να σας περιμένει…

Θα μπορούσε να είναι η οπτικοποίηση μιας κεντρικής τακτικής που ακολουθούν οι κυβερνώντες. Να εκστομίζουν ανερυθρίαστα εξοργιστικά ψεύδη και τόσο τραβηγμένους ισχυρισμούς με τη λογική: «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», σε τέτοιο ακραίο βαθμό ώστε να φτάνεις να αναρωτιέσαι -με την ισχυρή βοήθεια των πρόθυμων ΜΜΕ-, βρε λες να κάνω λάθος και το μαύρο να είναι άσπρο; Άλλωστε το μαύρο περιέχει μέσα όλα τα χρώματα… Μόνο που, δυόμισι χρόνια μετά, το απροκάλυπτο παιχνίδι με τη νοημοσύνη των πολιτών δεν μπορεί να κερδηθεί και επιστρέφει ως μπούμερανγκ.

Υπερκέρδη και Καγιέν

Τρανό παράδειγμα εσχάτως. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι ψέμα πως η ΔΕΗ έχει υπερκέρδη, αλλά μόλις το είπε η Κομισιόν παραδέχτηκε ότι υπάρχουν. Όταν του είπε ο Αλ. Τσίπρας ότι τα στοιχεία δείχνουν 1,4 δισ. αισχροκέρδειας των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, δεν το διέψευσε, αλλά είπε πως δεν έχει τα στοιχεία και μόλις τα αποκτήσει θα φορολογήσει το 90% αυτών των κερδών.

Πιο πριν έφτιαχναν το αφήγημα: Δεν μειώνουμε τον φόρο στα καύσιμα γιατί αυτό θα ευνοήσει τους πλούσιους ιδιοκτήτες Πόρσε Καγιέν (Γεωργιάδης) και όχι τους φτωχούς και μεσαίους, οι οποίοι δεν έχουν και αμάξι (Σκυλακάκης), τους οποίους φροντίζουμε κάνοντας αναδιανεμητική πολιτική υπέρ τους (Κυρανάκης). Βέβαια, πάλι καλά που η κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα, γιατί αν πιστεύαμε τη δήλωση του Άδ. Γεωργιάδη ότι η οικονομία είναι ψυχολογία και ότι άρα ο κόσμος «μαζεύεται» επειδή ακούει ότι υπάρχει πόλεμος (όχι επειδή δεν έχει λεφτά), θα θεωρούσαμε ότι ζουν σε παράλληλο σύμπαν…

Μαθήματα οικιακής οικονομίας

Ποια είναι λοιπόν η λύση για την πάταξη ακρίβειας και αισχροκέρδειας (που η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι υπάρχει γιατί το αόρατο χέρι της αγοράς ποτέ δεν θα το επέτρεπε); «Δεν ξεχνάμε τον θερμοσίφωνα, δεν αφήνουμε ακόμα και ένα φως ανοιχτό. Όλα αυτά τελικά κοστίζουν στην τσέπη», είπε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας. «Να κρατάμε μικρό καλάθι», είπε και ο Στ. Πέτσας.

Εντός κι εκτός ΜΕΘ

Οι ακραίες προσπάθειες δικαιολόγησης των κυβερνητικών επιλογών φούντωσαν στο μακρύ διάστημα της πανδημίας. Ο. Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει ενδείξεις πως υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα στους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους σε σχέση με εκείνους που είναι εντός ΜΕΘ, προκαλώντας σάλο και κάνοντας τους γιατρούς να σκίζουν τα πτυχία τους. «Δεν υπάρχουν σε γνώση μας στατιστικά στοιχεία ή στατιστικά στοιχεία που να είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένα…», επαναλάμβανε ο Γ. Οικονόμου. Εδώ ο πρωθυπουργός επέμενε ακόμα και όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση Λύτρα – Τσιόδρα, που όμως ποτέ δεν είχε διαβάσει γιατί μάλλον την έφαγε ο Peanut όταν ήρθε το ταχυδρομείο στο Μαξίμου. Βέβαια, οι κορυφαίοι υπουργοί είχαν ήδη δικαιολογήσει την πολιτική επιλογή. «Μία κλίνη Μ.Ε.Θ. έχει γιατρό, έχει νοσηλευτικό προσωπικό, έχει εξοπλισμό. Αν είχαμε ακούσει τη συμβουλή του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε πετάξει πολλές δεκάδες εκατομμύρια στο ‘πηγάδι χωρίς πάτο’», έραβε ο Στ. Πέτσας, «δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας, εφόσον μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ», κένταγε ο Ά. Σκέρτσος.

Το 50+1 μας το υπέδειξε η επιτροπή, στα ΜΜΜ δεν κολλάει

«Το ΕΣΥ ανταποκρίνεται. Τα νοσοκομεία άντεξαν, το σύστημα δεν κατέρρευσε», δήλωνε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μάλλον εννοούσε ότι δεν κατέρρευσαν τα κτήρια να γίνουν συντρίμμια. Οπότε, ναι, έχει δίκιο. Διαβεβαίωνε μάλιστα ότι το πρωτόκολλο 50%+1 στα σχολεία “μας το υπέδειξε η επιτροπή”. Παρότι μέλη της επιτροπής βγήκαν και είπαν ότι προτάθηκε από το υπουργείο Υγείας. Έχει πει ακόμη ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι «υπάρχουν ουκ ολίγες μελέτες που λένε ότι τα ΜΜΜ δεν παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ιού». Οπότε στριμωχτείτε ελεύθερα… Το δε περιβόητο «τελευταίο μίλι» δήλωσε ότι το είπε μόνο τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ έκτοτε δεν σταμάτησε να το λέει σύσσωμη η κυβέρνηση. Όσο για τα μοριακά, «δεν συνταγογραφούνται σε καμία χώρα της Ευρώπης» και «έχουμε τα φθηνότερα τεστ στην Ευρώπη». Εκτός από αυτές που αποδείχθηκε ότι το έχουν φθηνότερα. Εν πάση περιπτώσει, «αν η κυβέρνηση επιδοτήσει τα rapid test για όλο τον πληθυσμό ασταμάτητα και πάντα, είναι δισεκατομμύρια αυτά και θα χρεoκοπήσουμε και θα έχουμε Μνημόνιο. Αυτό θέλετε;», όπως κομψά μας ρώτησε ο Άδ. Γεωργιάδης, αφότου είχαν κοπάσει οι πανηγυρισμοί του που «κυβερνάμε μια χώρα που είναι 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο».

Πόσο να φάνε;

Αλλά και τι να την έκανε ο κόσμος τη ρευστότητα στην καραντίνα, αφού δεν είχε έξοδα και «πόσο να φάει; 300 κιλά να γίνει;», όπως επίσης αναρωτιόταν. Υπ’ αυτό το πρίσμα τζάμπα έγινε και τόση φασαρία με τα voucher Βρούτση, όπου οι επιστήμονες αντί να λάβουν 800 ευρώ στο χέρι έπρεπε να τηλεκαταρτιστούν στο σκόιλ ελικίκου για να πάρουν 600 ευρώ, αλλιώς η Ε.Ε. δεν θα έδινε τα λεφτά. Φυσικά δεν ίσχυε, αλλά πώς θα έβγαζαν υπερκέρδη τα ΚΕΚ;

Γλέντι στην Ικαρία, ποδηλατάδα στην Πάρνηθα

Κάτω από όλη αυτή την πίεση, υπό τους σκληρούς περιορισμούς που ζούσαμε όλοι, ο Κυρ.  Μητσοτάκης πήγε στην Ικαρία και έγινε ένα τρικούβερτο γλέντι αλλά επειδή οι εικόνες συνωστισμού θα αδικούσαν την επίσκεψη, δόθηκε εντολή στην ΕΡΤ να μην τα δείξει και ο πρωθυπουργός δήλωσε μετά από κάτι μέρες σάλου ότι πρώτος εκείνος ομολόγησε το «φάουλ» της Ικαρίας. Παρόμοια παρεξήγηση έγινε και με τις φωτογραφίες από την ποδηλατάδα του πρωθυπουργικού ζεύγους στην Πάρνηθα. Ξαφνικά ο Στ. Πέτσας μάς γνωστοποίησε ότι φυσικά και επιτρέπεται να αλλάξεις δήμο, καθώς μόνο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις απαγορεύονταν και «απ’ όσο γνωρίζω η Πάρνηθα είναι στην Αττική». Και κάπως έτσι καταλαβάμε ότι τόσο καιρό άδικα κάναμε κύκλους στα τετράγωνα της γειτονιάς μας. Και μιας και έρχεται Πάσχα, ποιος θα ξεχάσει ότι ενώ δεν υπήρξε πρόβλεψη για μετακίνηση σε εκκλησίες, ο Στ. Πέτσας κάλεσε δημόσια τους πιστούς να δηλώσουν ότι πάνε για γυμναστική και να περάσουν να ανάψουν ένα κερί;

Ουδέν μεμπτόν με τη λίστα Πέτσα

Φυσικά, όλα αυτά αναδείχθηκαν από τα ΜΜΕ. Έτσι, στην Εξεταστική για τη «λίστα Πέτσα» η Ν.Δ. κατέληξε στο πόρισμα της πως «καταρρίφθηκε και η παραμικρή υπόνοια ότι η κυβέρνηση προσπάθησε δήθεν να χρηματοδοτήσει τα Μέσα Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας χρησιμοποιώντας ως μέσο την εκστρατεία ενημέρωσης για να τα επηρεάσει θετικά προς αυτήν»…

Φάτε ρεπό

Κάπου ανάμεσα σε ένα σωρό κρίσεων, η κυβέρνηση βρήκε το σωστό τάιμινγκ να νομοθετήσει για τα εργασιακά. Ο Κ. Χατζηδάκης ήταν κάθε μέρα σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, χωρίς πολιτικό αντίλογο, προσπαθώντας να πείσει ότι το νομοσχέδιό του δεν συνεπάγεται στην πράξη κατάργηση του οκταώρου και συμψηφισμό του με ρεπό και άδειες, ούτε θεσμοθέτηση ατομικών συμβάσεων, αλλά εργασιακή «ευελιξία». Για να το καταλάβει ο κόσμος, έφερε ένα παράδειγμα: Ο χρόνος εργασίας θα διευθετείται όταν οι επιχειρήσεις έχουν πολλή δουλειά και αντί για 8 ώρες θα δουλεύει ο εργαζόμενος έως και 10. Όταν θα θέλει να ξεκουραστεί, θα παίρνει ρεπό άλλη μέρα γιατί τα ‘χει δουλέψει. Ή αν θέλει να πάει να μαζέψει ελιές, ο εργοδότης του, αφού θα του έχει πει ευχαριστώ που δούλεψε 11 μήνες έως και 10 ώρες τη μέρα (ανάλογα με τις ανάγκες), θα του λέει πήγαινε ένα μήνα να μαζέψεις ελιές και η άδεια σου πληρωμένη από μένα. Δηλαδή πολύ ρεαλιστικές καταστάσεις.

Λειτούργησαν υποδειγματικά και στις καταστροφές

Φτάνει όπου να ‘ναι το καλοκαίρι και δεν έχει μάθει κανείς πόσες πυροσβεστικές ομάδες και πόσα πτητικά μέσα κατάσβεσης επιχείρησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Τότε που ενώ η μισή χώρα καιγόταν και η κυβέρνηση περίμενε η φωτιά να σβήσει όταν φτάσει στη θάλασσα, ο ένας μετά τον άλλο υπουργοί και επιτελείς του Μ. Μαξίμου έδιναν συνεντεύξεις Τύπου χωρίς να μπορεί κανείς να δώσει απαντήσεις.

Ο Ά. Σκέρτσος είχε μιλήσει μετά από πολλές μέρες για 74 εναέρια μέσα. «Ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας; Πού είναι τα δήθεν 74 εναέρια μέσα, πού επιχειρούν, ποια η διασπορά τους;», ρωτούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα κόμματα και οι πυρόπληκτοι. Μάταια όμως.

Νωρίτερα, όταν τα μέτωπα ήταν μόλις 40 και η φωτιά στη Βαρυμπόμπη προκαλούσε σοκ, ο τότε υπουργός ΠΡΟΠΟ και νυν υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης δήλωνε ότι «αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες κάθε μέρα λειτουργούν υποδειγματικά». Υποδειγματικές χαρακτήρισε και ο Ν. Χαρδαλιάς τις εκκενώσεις κατοικιών, αλλά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν θα μπορούσε να πει το ίδιο. Οι καθημερινές «ενημερώσεις» για την εξέλιξη των πυρκαγιών γίνονταν με επιχειρησιακούς μονολόγους, απ’ όπου είχε αποκλειστεί η παρουσία δημοσιογράφων και… των ερωτήσεών τους, ενώ το Μ. Μαξίμου είχε κόψει την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μια χώρα που την έλεγαν… Κατεχάκη

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» πάγωσε κάθε ελπίδα βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν μία ημέρα σε Αττική Οδό, Λ. Μαραθώνος και Κατεχάκη άκουσαν τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδη να ισχυρίζεται ότι «κρατήσαμε τη χώρα λειτουργική». Και τον Γ. Οικονόμου να δηλώνει ότι «οι δρόμοι στους οποίους το κράτος είχε την ευθύνη δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα, πέραν της Αττικής Οδού» και ότι Μαραθώνος- Κατεχάκη «δεν είναι δρόμοι που είναι στην ευθύνη του κράτους».

Έφταιγε η ΕΜΥ

Όμως ούτε σε αυτή την κρίση είχε κάποια ευθύνη η κυβέρνηση. «Η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονο» ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θ. Κολυδάς δεν το άφησε αναπάντητο, ξεκαθαρίζοντας ότι είχε έγκαιρα ενημερώσει.

*Του Νίκου Λιονάκη στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση