Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ψίχουλα στους ευάλωτους, τίποτα στη μεσαία τάξη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μέτρα-ασπιρίνες έναντι των εκρηκτικών ανατιμήσεων προγραμματίζει να ανακοινώσει, πιθανότατα αύριο, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας απεγνωσμένης προσπάθειας να τιθασεύσει την κοινωνική δυσφορία. Οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου έχουν εισηγηθεί στον Κ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί -αν το επιτρέπει η υγεία του ελέω Covid- μέσω τηλεοπτικού μηνύματος στους πολίτες. Θεωρούν δε μέγιστη προτεραιότητα τον καλλωπισμό του πρωθυπουργικού προφίλ ενόψει των γαλάζιων προεκλογικών σχεδιασμών. Οι σύμβουλοι του επικεφαλής της κυβέρνησης, που προκρίνουν το στήσιμο της κάλπης τους επόμενους δυόμισι μήνες (υπό την προϋπόθεση αποκλιμάκωσης του ουκρανικού μετώπου), θα επιμείνουν στον ισχυρισμό περί «εξωγενούς κρίσης».

Εντός της Ν.Δ. παρακολουθούν, ωστόσο, με προβληματισμό αφενός την καθολικότητα του αιτήματος για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αφετέρου τη χαμηλή δημοσκοπική απήχηση του αφηγήματος ότι για την ακρίβεια ευθύνεται αποκλειστικά ο πόλεμος. Γαλάζιοι παράγοντες ωστόσο ομολογούν στην ΑΥΓΗ το πολιτικό αδιέξοδο.  Όπως αναφέρουν, οι θεσμοί και Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ανάψει «κόκκινο» έναντι της δρομολόγησης φορολογικών ελαφρύνσεων λόγω της ευάλωτης δημοσιονομικής εικόνας της χώρας. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι οι επιλογές όπως οι απευθείας αναθέσεις 6,65 δισ., η μείωση του φόρου κερδών για μεγάλες επιχειρήσεις ή κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές στένεψαν απελπιστικά τα δημοσιονομικά περιθώρια. Σύμφωνα με το Reuters, άλλωστε, η πολυδιαφημισμένη ελληνική πρόταση των έξι σημείων για την ενέργεια απερρίφθη από τη σύνοδο κορυφής ως μη ρεαλιστική.

Ημίμετρα για τους πιο ευάλωτους

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κ. Μητσοτάκης θα περιοριστεί να ανακοινώσει αύριο:

– Την «επιστροφή φόρου» από τα καύσιμα στους πλέον ευάλωτους. Ουσιαστικά, η λύση που προωθείται προβλέπει ότι ένα μέρος από τους πλεονάζοντες φόρους που συγκεντρώνει το κράτος θα επιστρέφονται σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Για την επιστροφή των χρημάτων στους ευάλωτους αναμένεται να δημιουργηθεί μια ειδική πλατφόρμα, ανάλογη με αυτή που υπάρχει για το επίδομα θέρμανσης.

– Την «επιταγή ακρίβειας». Ο στόχος είναι να χορηγηθεί, ενόψει Πάσχα, το ποσό των 250 ευρώ σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που είχε εφαρμοστεί τα Χριστούγεννα. Προτεραιότητα θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους αναπηρικών/προνοιακών επιδομάτων, που θα λάβουν την εφάπαξ ενίσχυση. Επίσης θα καλυφθούν δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που με βάση το βασικό σενάριο θα πάρουν διπλό ποσό τον επόμενο μήνα. Σε αυτό το φόντο, καθίσταται σαφές ότι θα μείνουν εκτός της επιδοματικής ενίσχυσης οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

Εκτός ενισχύσεων η μεσαία τάξη

Επιπλέον, ισχυρό πονοκέφαλο για τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες προκαλεί η διαπίστωση πως το συγκεκριμένο μείγμα παρεμβάσεων δεν ανακουφίζει τα μεσαία κοινωνικά στρώματα που θεωρούνται ως προνομιακό ακροατήριο για τη γαλάζια παράταξη. Χθες, βουλευτές της Ν.Δ. μετέφεραν το κλίμα δυσφορίας των πολιτών και των οικονομικών φορέων που επικρατεί στις εκλογικές τους περιφέρειες λόγω της κλιμάκωσης των ανατιμήσεων. “Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα».

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε εκ νέου να πείσει ότι η συζήτηση περί εκλογών είναι εκτός τόπου και χρόνου.  Όπως επισημαίνουν, εντούτοις, οι θιασώτες του στησίματος της κάλπης περί το τέλος Μαΐου, οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο -ακόμα κι αν αυτός τερματιστεί άμεσα- θα προκαλούν καθημερινή φθορά στην κυβέρνηση. Συνυπολογίζουν δε την παράμετρο ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει την εφιαλτική διάσταση των πιθανών πυρκαγιών που -όπως και πέρυσι- θα προκαλέσουν καίρια πλήγματα στην εικόνα της Ν.Δ.

Διαψεύδουν σενάρια για αλλαγή εκλογικού νόμου

Στον στενό πυρήνα του περιβάλλοντος του Κ. Μητσοτάκη απορρίπτουν κάθε συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και παραπέμπουν στην πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι μια τροποποίηση του εκλογικού νόμου, με αιχμή την αύξηση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα, θα είχε ακραία τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά, θα αποτύπωνε έλλειψη πολιτικής αυτοπεποίθησης και θα μετατρεπόταν σε εκλογικό μπούμερανκ για την παράταξη.

*Του Κώστα Σαββόπουλου στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση