Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ιδιωτικοποιεί τον ΕΦΚΑ με γαλάζια golden boys

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ» κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, παραδίδοντας τον Εθνικό Φορέα Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η είσοδος μέσω αδιαφανών διαδικασιών, μάνατζερ και στελεχών του ιδιωτικού τομέα, παρακάμπτοντας μια σειρά από διαδικασίες προκειμένου να προσληφθούν ημέτεροι διευθυντές και γενικοί διευθυντές.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί τον ΕΦΚΑ. Η τρίτη πράξη της αντιδραστικής τριλογίας εις βάρος των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και του δημοσίου συμφέροντος» σχολιάζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τονίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σήμερα στην τρίτη πράξη της αντιδραστικής τριλογίας εις βάρος των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και του δημοσίου συμφέροντος. Μετά τον αντεργατικό νόμο και την παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα, ο κ.Χατζηδάκης καταθέτει στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», με το οποίο προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, στην ανεξέλεγκτη πρόσληψη «ημετέρων» με παχυλούς μισθούς σε διευθυντικές θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας και στην κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, στις κατά παρέκκλιση προμήθειες και στην ανεξέλεγκτη «διαχείριση-λεηλάτηση» της περιουσίας του ΕΦΚΑ».

Όπως αναφέρει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο «υπουργός Εργασίας αντί να απολογηθεί στους συνταξιούχους και στους ασφαλισμένους διότι επί δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ υπερτριπλασιάστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις, δεν έγιναν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ και καθυστερεί η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του φορέα, επιστράτευσε τον κοινωνικό αυτοματισμό και στοχοποίησε τον ΕΦΚΑ  και τα στελέχη του. Τώρα, με το σχέδιο νόμου πλήττει το θεσμικό ρόλο και τις εγγυήσεις αξιοκρατίας, διαφάνειας και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, όπως καθορίζονται από το Σύνταγμα, και παραδίδει τον ΕΦΚΑ και το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στις πελατειακές σχέσεις και στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία και σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων για την κατοχύρωση ενός ισχυρού, σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου διανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης! Μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή για την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη!» καταλήγει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Τι λέει το υπουργείο Εργασίας

Ο Κωστής Χατζηδάκης σε μία προσπάθεια να κάνει το μαύρο άσπρο, ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει «ρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των υπαλλήλων και κυρίως πολύ καλύτερη την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο».

Αναλυτικά τι αναφέρει ο υπουργός Εργασίας:

«Το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα επιβεβαιώνει την βούλησή μας να μετατρέψουμε τον ΕΦΚΑ από πρωταγωνιστή ιστοριών καθημερινής τρέλας και ταλαιπωρίας σε ασφαλιστικό οργανισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των υπαλλήλων και κυρίως πολύ καλύτερη την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Για να γίνει αυτό, οφείλουμε να διορθώσουμε τις παθογένειες δεκαετιών, να απαλείψουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να ξεπεράσουμε παρωχημένες πρακτικές και αντιλήψεις. Δεν επενδύουμε στην ακινησία, αλλά σε στοχευμένες κινήσεις για ένα ΕΦΚΑ λειτουργικό και αποτελεσματικό, ικανό να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες τόσο των πολιτών, όσο και των εργαζομένων του».

Οι  βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:

1. Προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Η πρόσληψη θα γίνεται με διαφανείς διαδικασίες (δημόσια προκήρυξη με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ), σύμπραξη του ΑΣΕΠ και κίνητρα προσέλκυσης με στόχο την ανανέωση στα ανώτερα κλιμάκια με υψηλού επιπέδου στελέχη, ικανά να ανταποκριθούν στα μεγέθη του Οργανισμού και στις προκλήσεις του μετασχηματισμού του.

2. Προσδιορίζεται σύστημα επιβράβευσης παραγωγικότητας σε όλον τον ΕΦΚΑ. Ξεκινώντας από τις λειτουργίες της εκκαθάρισης των συντάξεων και εξυπηρέτησης των πολιτών, το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους που μπορεί να τίθενται σύμφωνα με τις ανάγκες ανά Γενική Διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του Φορέα. Το σύστημα αυτό συνοδεύεται και από αντίστοιχο σύστημα ελέγχου και λογοδοσίας όπως περιγράφεται παρακάτω.

3. Συστήνεται Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών για την πιο συστηματική αντιμετώπιση των καταγγελιών που αφορούν στον ΕΦΚΑ. Η Μονάδα, επικεφαλής της οποίας θα είναι πρώην ανώτερος δικαστικός (Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου)  θα επιφορτιστεί με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων). Αν με το πόρισμα της Μονάδας διαπιστώνεται η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος, τότε ο επικεφαλής θα παραγγέλλει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, που θα είναι δεσμευτική για τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

4. Επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν αυτή τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη. Ειδικότερα, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε ένα μήνα (αντί 3 μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί 2 μηνών). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμεροληψίας των ελέγχων, οι ΕΔΕ θα διενεργούνται υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου Υπουργείου και θα περατώνονται σε ένα μήνα. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ θα συγκροτείται με τρία μέλη (πρόεδρος δικαστικός, πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μόνιμος υπάλληλος εκτός Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), χωρίς συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΦΚΑ. Θα είναι αρμόδιο για όλες τις υποθέσεις που εκκινούν μετά την δημοσίευση του νόμου και για τις εκκρεμείς διαδικασίες, εφόσον δεν έχουν εισαχθεί προς κρίση. Η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών αποσκοπεί στην ενίσχυση του πνεύματος λογοδοσίας στους υπαλλήλους, ώστε να είναι σαφές ότι μαζί με την επιβράβευση για την επίτευξη στόχων, θα ελέγχονται για την εκτέλεση του έργου τους.

5. Καθίσταται πιο ευέλικτο το σύστημα των προμηθειών ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα, όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.). Στην ίδια λογική της αύξησης της ταχύτητας και της ευελιξίας καταργούνται μια σειρά από παρωχημένες διατάξεις που προβλέπουν χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δαπάνες που αφορούν τον ΕΦΚΑ (έγκριση για τη σκοπιμότητα ανάθεσης υπηρεσιών μηχανοργάνωσης, εργασιών συντήρησης κλπ.) και παρεμποδίζουν τη δράση της διοίκησης.

6. Προωθείται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» που θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δις ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα την απώλεια πόρων και προσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα. Η ενεργότερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω της νέας εταιρείας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση