Κρυπτονομίσματα και Περιβάλλον: Ένα τεράστιο στοίχημα για ένα “πράσινο μέλλον”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η είσοδος των κρυπτονομισμάτων στο προσκήνιο της επικαιρότητας έχει φέρει τα πάνω κάτω στο παραστατικό χρήμα, αυτό που χρησιμοποιούμε δηλαδή στην καθημερινή μας ζωή – και αυτό για πολλούς λόγους – όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις που έχουν πολλά από αυτά στο περιβάλλον.

Τα τελευταία 12 χρόνια το Bitcoin μονοπωλεί το ενδιαφέρον όσων γνωρίζουν έστω και τα βασικά για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, ενώ στη θέση νούμερο δύο βρίσκεται το Ethereum, ένα ψηφιακό νόμισμα με ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση ενώ στη νεότερη μορφή του, αναμένεται να γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Οι ειδικοί-προγραμματιστές πίσω από το δίκτυο Ethereum έχουν πολλά χρόνια που θέλουν να πραγματοποιήσουν μια “γενναία” αλλαγή, σε ένα πιο “πράσινο μέλλον”. Βλέπετε το Ethereum για να λειτουργήσει και να πραγματοποιήσει συναλλαγές βασίζεται στο σύστημα Proof-of-work (PoW), που πραγματοποιείται μέσω του mining.

Η διαδικασία είναι πολύπλοκη, αλλά για να μην κουραστείτε, φανταστείτε μόνο ότι το mining απαιτεί από έναν ισχυρό υπολογιστή συνεχή λειτουργία και αυτό επιβαρύνει άμεσα τον πλανήτη με την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτεί.

Μπορεί ο τρόπος λειτουργίας ενός κρυπτονομίσματος, το blockchain και όλο το σχετικό λεξιλόγιο να αποτελεί θέμα για άλλη συζήτηση, θα πρέπει να αναφέρουμε τους δύο σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποκτήσουμε κάποιο από αυτά τα κρυπτονομίσματα, όπως λόγου χάρη, το Ethereum.

Ο πρώτος και ο πιο ευνόητος για τους περισσότερους, είναι η απόκτηση με παραστατικά χρήματα, δηλαδή με Ευρώ ή Δολάρια, όπως συμβαίνει σε ένα τυπικό ανταλλακτήριο χρημάτων.

Ωστόσο ο δεύτερος τρόπος για την απόκτηση κάποιων εκ των κρυπτονομισμάτων (όπως και του Ethereum), είναι η χρήση ενός ισχυρού υπολογιστή ή δικτύου υπολογιστών ο οποίος θα πραγματοποιεί αδιάκοπα πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, με το άμεσο αποτέλεσμα να είναι η αύξηση της θερμοκρασίας και της κατανάλωσης ενέργειας.

Συνταρακτικό παράδειγμα αποτελεί η κατανάλωση όλου του δικτύου υπολογιστών που ασχολείται με τo Bitcoin mining, που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενέργειας της Νορβηγίας (ολόκληρης της χώρας) ή σχεδόν δύο φορές του Μπαγκλαντές, κάτι που δημιουργεί ανησυχίες και προκαλεί έντονες αντιδράσεις αρκετών ΜΚΟ, μέχρι και γνωστών επιχειρηματιών όπως του δισεκατομμυριούχου Elon Musk.

ΌνομαΠληθυσμός M (Εκ.)Ετήσια Κατανάλωση Ενέργειας (TWh)
China1,443M6,543
United States330.2M3,989
All of the world’s data centers205
State of New York19.3M161
Bitcoin network 129 
Norway5.4M124
Bangladesh165.7M70
Google12
Facebook5
Walt Disney World Resort (Florida)1
Η κατανάλωση ενέργειας του δικτύου Bitcoin

Η πηγή αυτής της ενέργειας που καταναλώνεται είναι και το βασικό θέμα συζήτησης σε forums και διάφορα συνέδρια παγκοσμίως. Σημαντικό ποσοστό των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Ασία και Αμερική τρέχει με απαρχαιωμένες μεθόδους όπως κάρβουνο, ή πολύ επικίνδυνες όπως η πυρηνική ενέργεια, ωστόσο ευτυχώς σε όλες τις Ηπείρους, πρώτη στη λίστα έρχεται η υδροηλεκτρική μέθοδος για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Και πάλι όμως, αυτές οι μέθοδοι φαίνεται πως επιβαρύνουν αισθητά το περιβάλλον, ενώ από το καλοκαίρι του 2021 η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτουν ασφυκτικές πιέσεις και στον τεχνολογικό κόσμο, μεταξύ των οποίων και τα κρυπτονομίσματα. Η αλλαγή του Ethereum από ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον κρυπτονόμισμα θα συμβεί, όμως μετά από δεκάδες καθυστερήσεις αυτό θα γίνει μάλλον προς το τέλος του 2022, ή κατά το 2023.

Πηγή ΕνέργειαςAsia-PacificEuropeLatin America
and the Caribbean
North America
Hydroelectric65%60%67%61%
Natural gas38%33%17%44%
Coal65%2%0%28%
Wind23%7%0%22%
Oil12%7%33%22%
Nuclear12%7%0%22%
Solar12%13%17%17%
Geothermal8%0%0%6%
Οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούμε καθημερινά

Παρά την περιβαλλοντολογική κριτική, μερικά κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum, ευελπιστούν να γίνουν άμεσα πιο φιλικά στο περιβάλλον και ο δημιουργός του Ethereum, Vitalik Buterin, θεωρεί ότι η δεύτερη παραλλαγή του Ethereum (2.0), θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 99.5% συμβάλλοντας έτσι σε ένα πιο πράσινο περιβάλλον και ένα “πράσινο μέλλον”.

Με πληροφορίες από το QZ και το VisualCapitalist.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος...

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα τη...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...
Διαφήμιση