Κορωνοϊός: 12.772 κρούσματα σε 15 ημέρες από τότε που έδιωξαν τις μάσκες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Έκρηξη όλων των επιδημιολογικών δεδομένων καταγράφεται μετά την ανέμελη κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από την κυβέρνηση.

Ραγδαία άνοδο των επιδημιολογικών δεδομένων έφερε η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά κυρίως το ανέμελο μήνυμα που πέρασε η κυβέρνηση με την άρση τού συγκεκριμένου μέτρου.

Διαφωτιστικοί είναι τρεις δείκτες από την καθημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ που αποτυπώνουν την έξαρση του διαστήματος 24 Ιουνίου έως 8 Ιουλίου. Ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων, η θετικότητα των τεστ και οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19.

Μέσα σ’ αυτό το διάστημα ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 12.772 επιβεβαιωμένα κρούσματα, κάτι που μεταφράζεται σε μέσο όρο 851 μολύνσεων ανά ημέρα. Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων, βέβαια, δεν ξεκίνησε κατευθείαν.  Ύστερα από πέντε ημέρες οι νέες λοιμώξεις σχεδόν διπλασιάστηκαν, από 362 σε 605, για να ακολουθήσει μια συνεχόμενα αυξητική πορεία, η οποία διακόπηκε μόνο λόγω των μειωμένων δειγμάτων που ελήφθησαν το σαββατοκύριακο 3 – 4 Ιουλίου.

Από τα 605 κρούσματα της 29ης Ιουνίου χρειάστηκαν άλλες πέντε ημέρες για να φτάσουμε σε τετραψήφια επίπεδα, συγκεκριμένα 1.001 μολύνσεις. Σ’ αυτό το σημείο ο αριθμός των κρουσμάτων έπεσε για δύο ημέρες, καθώς προσμετρήθηκαν τα κρούσματα του σαββατοκύριακου.  Έτσι, την Κυριακή 4.7 και τη Δευτέρα 5.7 οι επιβεβαιωμένες λοιμώξεις κορωνοϊού περιορίστηκαν σε 619 και 801 αντίστοιχα.

Από κει και πέρα ξεκινάει η… ανηφόρα, με τα κρούσματα της Πέμπτης, μάλιστα, να ξεπερνούν τα 2.000. Την Τρίτη, αφού ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μας προετοίμασε, οι νέες μολύνσεις «εκτοξεύθηκαν» στις 1.797. Η άνοδος συνεχίστηκε αμείωτη την Τετάρτη με 1.820 και φτάσαμε στην Πέμπτη για να ανακοινωθούν 2.107 νέα κρούσματα, σφραγίζοντας την επιστροφή της χώρας σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων.

Ωστόσο, ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων δεν λέει τίποτα αν δεν συνυπολογιστεί η θετικότητα των τεστ.

Κοντά στο +2% η θετικότητα

Τα νέα κρούσματα είναι ένας πολύ καλός αριθμός για να πεις τη μισή αλήθεια, να παρουσιάσεις όπως θες τα δεδομένα και να σχεδιάσεις ανάλογα το πλάνο των μέτρων. Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός μολύνσεων ανά τεστ που διενεργούνται, δηλαδή η θετικότητα.

Σ’ αυτή, ωστόσο, παρατηρείται αύξηση η οποία προσεγγίζει το 2%. Στις 24 Ιουνίου, και για εννέα ημέρες, αυτή κυμαινόταν από 0,99% μέχρι 1,92%. Στη συνέχεια, όμως, ξεπέρασε το 2% και δεν ξανακοίταξε πίσω της, φτάνοντας πάνω και από το 3%. Ενδεικτικό του γεγονότος ότι ο δείκτης θετικότητας μπορεί να αποσαφηνίσει την κατάσταση είναι το γεγονός ότι τις ημέρες που είχαμε «διάλειμμα» στην άνοδο, δηλαδή την Κυριακή 4.7 και τη Δευτέρα 5.7, η θετικότητα ήταν 2,06% και 3,02%. Βλέπουμε λοιπόν ότι, παρά τη μείωση των κρουσμάτων, επειδή ακριβώς ήταν μειωμένα και τα δείγματα που ελήφθησαν, η θετικότητα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και για πρώτη φορά μετά από καιρό ξεπέρασε το 3%.

Αυξημένη ροή προς τα νοσοκομεία

Και οι εισαγωγές νέων ασθενών παρουσιάζουν μια αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες. Ναι μεν στις 24.6 ήταν στις 65 -αρκετά σεβαστός αριθμός για τον αριθμό κρουσμάτων-, ωστόσο παρουσίασε μια κάμψη και μέχρι τις 4.7 κυμαινόταν λίγο πάνω από τις 30 εισαγωγές. Τις επόμενες τέσσερις ημέρες, όμως, πραγματοποιήθηκαν 234 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, δηλαδή περίπου 59 ασθενείς την ημέρα!

Η Παπαευαγγέλου κατηγορεί τα ΜΜΕ

Ρόλο συνηγόρου της κυβέρνησης για το θέμα της μάσκας ανέλαβε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη. Σε σχετική ερώτηση που της έγινε, η Β. Παπαευαγγέλου απάντησε κατηγορώντας τα ΜΜΕ και απαλλάσσοντας το Μαξίμου από τις ευθύνες του.

«Η αίσθηση που έχουμε εμείς ως επιτροπή είναι ότι παρερμηνεύτηκε, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι είπαμε πως πετάμε τις μάσκες. Εγώ σας λέω την προσωπική μου άποψη και τι έχουμε συζητήσει στην επιτροπή. Εμείς, μάλιστα, σαφέστατα και με μεγάλη έμφαση, είπαμε ότι δεν σταματάμε να φοράμε τη μάσκα. Συνεχίζουμε και τηρούμε το μέτρο της μάσκας» τόνισε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Ωστόσο, ανατρέχοντας στις δηλώσεις τής κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ στις 23 Ιουνίου, λίγο πριν την κατάργηση του μέτρου, το συμπέρασμα είναι το αντίθετο. Η Αρ. Πελώνη δήλωνε: «Ελπίζω πως θα τις ξεφορτωθούμε σύντομα στους εξωτερικούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεδριάσει για το θέμα αυτό η επιτροπή των ειδικών σήμερα».

Όταν η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος χρησιμοποιεί όρους όπως «θα τις ξεφορτωθούμε», είναι σαφές ότι το Μαξίμου, διά των εκπροσώπων του, καλλιεργεί το έδαφος της χαλαρότητας. Μιας ανέμελης χαλαρότητας, της οποίας τις συνέπειες βλέπουμε στα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

* Του Αντώνη Ραυτόπουλου στην εφημερίδα ”Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση