Κορωνοϊός: Γιατί οι επιστήμονες αρχίζουν να ανησυχούν για την «Όμικρον» (Βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τα δόντια της ξεκίνησε να δείχνει η μετάλλαξη Όμικρον, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για διασωληνωμένους ασθενείς με την παραλλαγή που είχε χαρακτηριστεί ως «ήπια» να παίρνει πιο «σοβαρή» μορφή για κάποιους που προσβάλλονται με αυτήν.

Η Όμικρον παρουσιάστηκε από την πλειονότητα των επιστημόνων ως μία εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που προκαλεί όμως, ήπια νόσο. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι οι επιστήμονες «που κράτησαν μικρό καλάθι» και προειδοποίησαν ότι τα στοιχεία από την Αφρική είναι λίγα και ότι δεν γνωρίζουν πως ακριβώς θα επιδράσει η Όμικρον στον πιο γερασμένο πληθυσμό της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαιρετικά εφησυχασμένη έδινε τελεσίγραφα μέσω των στελεχών της που διατυμπάνιζαν ότι σε ένα μήνα – στο τέλος του Γενάρη δηλαδή – τελειώνουμε την πανδημία. Τα νοσοκομεία ανοχύρωτα λειτουργούν στα όριά τους από καιρό, γεμάτα με ράντζα και με ένα εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό.

Το 2022 μπήκε με αδιανόητα υψηλά νούμερα κρουσμάτων να καταγράφονται καθημερινά, όπως ήταν αναμενόμενο τα νούμερα αυτά είκοσι μέρες μετά μεταφράστηκαν σε κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών, με σταθερό το νούμερο των διασωληνωμένων και τον τραγικό σκληρό δείκτη των απωλειών να μετρά 100 νεκρούς την ημέρα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης δήλωσε «ο ιός παίζει ρωσική ρουλέτα. Δεν είμαστε σίγουροι σε αυτή την παρτίδα πόκερ αν θα είναι νικητής ο ιός ή εμείς».

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε την Όμικρον μη ήπια νόσο καθώς στέλνει κόσμο στο νοσοκομείο. «Γίνονται εισαγωγές. Κάποιοι θα νοσήσουν βαριά, ιδίως αν είναι ανεμβολιάστοι ή που δεν έχουν κάνει την 3η δόση. Στο νοσοκομείο έχουμε 3 διασωληνωμένους με την Όμικρον. Σε κάποιους ανεμβολίαστους είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει σοβαρή νόσο».

Παράλληλα δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι για τη νέα μετάλλαξη που ανησυχεί τους επιστήμονες. «Δεν γνωρίζουμε πολλά για την Όμικρον 2 ή όπως αλλιώς την ονομάσουν, αν είναι πιο επικίνδυνο στέλεχος από την Όμικρον» σημείωσε.

Η πίεση που δέχεται τώρα το σύστημα Υγείας, είναι «η ζημιά των γιορτών και της Πρωτοχρονιάς», είπε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

«Δυστυχώς υπάρχει σημαντική διασπορά της Δέλτα στον γενικό πληθυσμό … σε αυτούς που μπαίνουν στα νοσοκομεία είναι 50%-50%» με την Όμικρον, «σε περιοχές όπως η Πάτρα είναι ακόμη περισσότερα τα περιστατικά με Δέλτα».

Ο ίδιος προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, να «μην καθησυχάζουμε τελείως για την Όμικρον. Όπου χτυπάει ανεμβολίαστους ή με δύσκολα υποκείμενα νοσήματα, ευάλωτους, ηλικιωμένους, κτλ., εκεί είναι σοβαρή. Έχουμε ασθενείς που πάσχουν σοβαρά με Όμικρον … κυρίως στις κλινικές, περιστατικά με το δυσκολότερο προφίλ, ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι, με υποκείμενα νοσήματα. Όχι τόσο στις ΜΕΘ, όσο στις κλινικές, αλλά μπορεί αυτό να φτάσει και στις ΜΕΘ, να χρειαστεί να νοσηλευτούν διασωληνωμένα τέτοια περιστατικά … η Όμικρον δεν είναι κάτι “ήπιο”, είναι ηπιότερο», επανέλαβε.

Στα παραπάνω προστίθεται και η προειδοποίηση του καθηγητή πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο «Αττικόν» Ηρακλή Τσαγκάρη, ότι στο νοσοκομείο βρίσκονται ήδη διασωληνωμένοι 4 ασθενείς με Όμικρον.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΜΕΘ στο Αττικόν έχουν πληρότητα στο 100% είπε ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Μάλιστα ο καθηγητής εξέφρασε την έντονη ανησυχία του καθώς όπως είπε στις 11 τελευταίες νοσηλείες διασωληνωμένων ασθενών τα 7 περιστατικά ήταν Δέλτα και τα 4 Όμικρον.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση