Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο – Μηνύματα των κομμάτων – Στις 15.00΄ η πορεία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Κορυφώνονται οι εορτασμοί για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με την καθιερωμένη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, το μεσημέρι της Τετάρτης, στην οποία καλούν φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα της Αριστεράς, συνδικάτα, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου κ.ά.

Από τη Δευτέρα το πρωί πλήθος κόσμου, γονείς με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι, νέοι και νέες, φοιτήτριες και φοιτητές, εργαζόμενοι προσέρχονται στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου είτε για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των πεσόντων και για όσα συμβολίζει ο αγώνας του Πολυτεχνείου, είτε για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις πολύμορφες δράσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια των τριήμερων εορτασμών μνήμης.

Στο επίκαιρο μήνυμα της εξέγερσης του ’73 αναφέρονται και φέτος τα κόμματα και οι πολιτικοί στις σχετικές ανακοινώσεις τους.

Οι προσυγκεντρώσεις

Φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καλούν στην πορεία στις 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Στην ίδια προσυγκέντρωση καλούν επίσης το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία.

Οι υπόλοιποι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας καλούν σε προσυγκέντρωση στις πύλες του ΕΜΠ στη 1 το μεσημέρι.

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί η ΑΔΕΔΥ στις 4.30, στις 3.30 το ΜέΡΑ25 και η Νεολαία του, στις 2.30 μ.μ. η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ), η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού και η ΚΕΕΡΦΑ. Στο ίδιο σημείο καλεί στις 3 μ.μ. η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις 2 μ.μ. η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας.

Προσυγκέντρωση στις 4 στη συμβολή των Σταδίου και Αιόλου (Χαυτεία) ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Α’ Αθήνας, ενώ το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί στις 3.30 μ.μ. στη Σταδίου στο ύψος της Χρήστου Λαδά.

Ενόψει της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο να αποσυρθούν οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί από τα μέτρα του Πολυτεχνείου. Σε επίκαιρη ερώτησή του επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «το πιο παράδοξο απ’ όλα όμως είναι να διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον covid-19 και να επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα σε πολίτες από εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, που όμως τα ίδια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις! Με απλά λόγια, πολίτες να ελέγχονται αν είναι εμβολιασμένοι από ανεμβολίαστους αστυνομικούς».

Τα μηνύματα των κομμάτων

«Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα» τονίζει στο φετινό του μήνυμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σημειώνει ότι: «Η 17η Νοεμβρίου υπενθυμίζει ότι ο δρόμος για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη χαράσσεται από τους μεγάλους αγώνες του λαού. Αγώνες κόντρα σε αυταρχικά καθεστώτα και τα κάθε λογής αντιδραστικά στηρίγματα τους».

«Σήμερα ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας ορίζεται κυρίαρχα από το καθήκον να νικήσει η ζωή! Να προστατεύσουμε την κοινωνία από τη φονική πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες που έχει αυτή προκαλέσει! Να θωρακίσουμε την κοινωνία από το τρομακτικό κύμα λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος! Να βγούμε όρθιοι κ νικητές!”, διαμηνύει, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την δημόσια υγεία και συνολικότερα την ασφάλεια της κοινωνίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Στους αγώνες για την κατοχύρωση των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων. Στους αγώνες για μια ζωή με Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία!», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην εργατική – λαϊκή πάλη για μόρφωση και εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, ελεύθερο χρόνο, εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή, για την απόρριψη κάθε αντεργατικού – αντιλαϊκού νόμου, για την καταδίκη κάθε αστικού κόμματος, που, με το μαστίγιο ή το καρότο, στερεί από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από τον πλούτο που παράγουν» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαρακτηρίζοντας επίκαιρα τα συνθήματα που σημάδεψαν εκείνες τις ημέρες, όπως το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και το «Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ», το ΚΚΕ επισημαίνει ότι αυτό ισχύει «διότι παρά την επιστημονική – τεχνική ανάπτυξη του μισού αιώνα που μεσολάβησε, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών σκοντάφτει στο ποια τάξη έχει στα χέρια της την οργάνωση της παραγωγής, συνολικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας». Ακόμα, παρατηρεί ότι «στις μέρες μας, ο αντικομμουνισμός οξύνεται και πάλι, με κάθε τρόπο και μέσο: Από το βήμα της Βουλής, μέσα από τις στήλες του αστικού Τύπου, με την εγκληματική δράση νεοναζιστικών συμμοριών, με την ανιστόρητη εξίσωση κομμουνισμού – φασισμού». 

Με βάση τη θέση ότι «Το “Πολυτεχνείο” ενοχλεί τη Δεξιά και την Ολιγαρχία», ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι «φέτος, είμαστε εδώ επειδή η Πορεία του Πολυτεχνείου έχει αναδειχθεί στη διαχρονική ευκαιρία των Ελληνίδων και των Ελλήνων να εναντιώνονται σε όλα εκείνα που πλήττουν τη Δημοκρατία, την Παιδεία, την Αυτοδιάθεση και, ναι, την Ελευθερία». Ο κ. Βαρουφάκης προσθέτει ότι το Πολυτεχνείο «τους ενοχλεί επειδή, από το 1973, συμβολίζει τη διαχρονική δυνατότητα του λαού, από την μια στιγμή στην άλλη, κι εκεί που νόμισαν ότι τον έχουν του χεριού τους, να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Aκηδεμόνευτος, χωρίς διαμεσολαβητή, να αποβάλει την Εξάρτηση, την Υποτέλεια και, κυρίως, τον Φόβο»

«Φέτος, θα κατέβουμε στη πορεία να τιμήσουμε τόσο τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου, ιδίως εκείνους που δεν το εξαργύρωσαν ποτέ, όσο και τους σημερινούς σεμνούς μαχητές για Αξιοπρέπεια και Ανεξαρτησία: τους διανομείς της Efood και τους εργαζόμενους της Cosco που κέρδισαν μάχες κόντρα στη ροή των πραγμάτων, τη νεολαία που απαιτεί βαθιά μόρφωση αντί για μηχανιστική εκπαίδευση, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς που κερδίζουν μάχες με το θάνατο κόντρα στην κυβερνητική απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τους ακτιβιστές που σώζουν πρόσφυγες κόντρα στο ξενοφοβικό κράτος, όλες κι όλους που νικούν μέσα τους τον φόβο και την σαγήνη της ιδιώτευσης», αναφέρει στο μήνυμά του.

«Η Παιδεία πρωταγωνιστεί στη μάχη για δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία. Είναι συνυφασμένη με αυτά τα ιδανικά, στοχεύει στην καλλιέργεια και την επιδίωξή τους» αναφέρει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε μήνυμά της για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα υπάρχουν και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ σε ισχύ βρίσκονται και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, και με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, ο σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» θα κλείσει από τις 15:00 και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» από τις 16:30. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και σε δρομολόγια των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΛΑΣ.

* Ρεπορτάζ της Γεωργίας Σάκκουλα στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος...

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα τη...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...
Διαφήμιση