Κορονοϊός: Στοιχεία – καμπανάκι για επανάληψη της περσινής τραγωδίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την επιστροφή της χώρας σε ανεξέλεγκτες πανδημικές καταστάσεις, με αιχμή του δόρατος της Covid – 19 να αναδεικνύεται ξανά η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά Θεσσαλονίκη.

Τα κρούσματα έχουν φτάσει στα ύψη, με το τελευταίο επταήμερο να καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός νέων μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας, με την επισήμανση ωστόσο ότι πλέον γίνονται πολύ περισσότερα διαγνωστικά τεστ. Σήμερα πάντως ανήλθαν σε 2.984, ενώ χθες Τετάρτη σε 3.651, μετά τα 4.165 της Τρίτης 26 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι ημερήσιοι θάνατοι από νέο κορονοϊό στη χώρα ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, με παράλληλη αύξηση και στις εισαγωγές ασθενών.

Ειδικά δε στη Θεσσαλονίκη, οι επαΐοντες εκτιμούν ότι η επιδημιολογική κατάρρευση θα επέλθει πολύ πιο σύντομα απ’ ότι πέρυσι, όταν περίπου δύο με τρεις εβδομάδες μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την απελευθέρωση της πόλης, εξερράγη το ιικό φορτίο με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Οι εκτιμήσεις είναι πολύ πιο δυσοίωνες φέτος, καθώς ήδη το τοπίο φαντάζει τρομακτικό. 

Προφητικός εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες ο διευθυντής της β’ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο Nίκος Καπραβέλος τονίζει με κάθε ευκαιρία πως ξυπνά ο εφιάλτης του περασμένου Νοεμβρίου. Όπως λέει, η πόλη είναι ήδη στο κόκκινο και τα νοσοκομεία στο μαύρο με μηδενική διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ. 

Όπως τονίζει, «το θέμα είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας δεν έχει πειστεί. Είναι ανεμβολίαστοι. Έρχονται χωρίς προστασία στα νοσοκομεία. Ένα δεύτερο είναι ότι η μετάλλαξη αυτή είναι πάρα πολύ μολυσματική, είναι πιο επικίνδυνη. Η πανδημία άλλαξε εικόνα. Και πλέον το έχουμε συνειδητοποιήσει εμείς στα νοσοκομεία. Άρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και συμμόρφωση με τα μέτρα που δεν την βλέπουμε. Τα μέτρα δεν εφαρμόζονται. Είναι σαν να έχουμε τελειώσει. Και αυτό θα το πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά».  

Ωστόσο, αυτήν την εντύπωση – ότι δηλαδή έχουμε τελειώσει με την πανδημία – πρώτη την καλλιέργησε η κυβέρνηση, που έσπευσε να ανακοινώσει την επανεκκίνηση της οικονομίας από τον περασμένο Ιούνιο, με το δόγμα «μπέστε σκύλοι αλέστε» στον τουρισμό, χωρίς φυσικά, ούτε αυτή τη φορά, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και τώρα μάλιστα, που βλέπει τον εφιάλτη να επιστρέφει γιγαντωμένος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, να επιλέγει να συνεργαστεί ξανά με τους ιδιώτες στον τομέα Υγείας, στους οποίους ήδη έχει προσφέρει πάρα πολλά εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. 

Έτσι, υπέγραψε συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις σε Βόλο και Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και μη Covid ασθενείς.

Εμβόλια και μέτρα πρέπει να δουλέψουν μαζί 

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες κραυγάζουν ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές. Ενδεικτική είναι η δήλωση στον Σκάι του γιατρού και ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργου Παυλάκη, ο οποίος αποσαφηνίζει ότι το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα. «Θα είναι κρίμα. Όταν αρχίζουμε τη σεζόν με 3.000 ή 4.000 κρούσματα ενώ πέρυσι δεν είχαμε ούτε το 1/4, πώς θα πάνε καλά τα πράγματα Νοέμβριο και Δεκέμβριο;», τονίζει και προειδοποιεί ότι χρειάζονται και περιοριστικά μέτρα: «Χωρίς μέτρα είναι αδύνατο να σταματήσει ο ιός», την ώρα που η εμβολιαστική ανοσία είναι μόλις στο 60,5%, το έλλειμμα κάλυψης στους άνω των 60 ετών (20%) και στους άνω των 80 ετών (25%) επικίνδυνα υψηλό.

Όπως φαίνεται στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), η Αττική, τα νησιά Αιγαίου και η Κρήτη βρίσκονται στο «κίτρινο», ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα στο «πορτοκαλοκόκκινο».

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη – μπάζωμα: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την μήνυση κατά Τριαντόπουλου

Ηεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά πειθαρχική εξέταση...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Το παρασκήνιο και η κόντρα με τη Μπεκατώρου

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανώτας στην πρώτη του δήλωση...

Θα πει όχι η Ελλάδα αν της ζητηθεί συνδρομή στην επίθεση κατά του Ιράν;

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Μόνο ντροπή μπορεί να νοιώσει...
Διαφήμιση