Κορονοϊός: Σε μεγάλη πίεση το ΕΣΥ – Αυξημένες οι εισαγωγές ασθενών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πάνω από 3000 συμπολίτες μας εισήχθησαν λόγω covid στα νοσοκομεία μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ κατά 9% αυξήθηκαν οι διασωληνώσεις και κατά 600 οι νέοι θάνατοι.

Με πάνω από 4500 ασθενείς να νοσηλεύονται λόγω covid, το σύνολο των κλινών ΜΕΘ με non covid περιστατικά να είναι κατειλημμένες και ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ covid να είναι ελεύθερες, το ΕΣΥ βρίσκεται στη δυσκολότερη φάση από την έναρξη της επιδημίας κορονοϊού. Την ίδια ώρα όμως η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ότι θα καταφέρει να ανταπεξέλθει.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι χθεσινές νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω covid ξεπέρασαν μετά από πολλούς μήνες τις 500, ενώ συνολικά το 62% των απλών κλινών για ασθενείς με κορονοϊό είναι κατειλημμένες όπως και το 94% των αντίστοιχων ΜΕΘ.

Να επισημάνουμε δε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι νέες νοσηλείες αυξήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, επιβαρύνοντας με περίπου 2000 νέους ασθενείς τα ήδη πιεσμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, την εβδομάδα 15-21 Νοεμβρίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.056, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.102. Ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.45. Αντίστοιχα την εβδομάδα 8-14 Νοεμβρίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.873, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.904. Ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.51.

Φαίνεται λοιπόν ότι το ΕΣΥ πιέζεται περισσότερο πλέον και παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι δεν θα χρειαστεί να διαταραχθεί η ισορροπία ανάμεσα σε κλίνες για covid και non covid περιστατικά, αυτό μάλλον δεν θα είναι εφικτό.

Όπλα αναχαίτισης της επιδημίας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αλλά και το Υπουργείο Υγείας, βασικό όπλο για την αναχαίτιση της επιβάρυνσης των νοσοκομείων είναι αφενός η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, αφετέρου τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Ειδικότερα τόσο η εντατικολόγος στον Ευαγγελισμό καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου όσο και ο καθηγητής πνευμονολογίας στο Αττικός κ. Στέλιος Λουκίδης, σημειώνουν ότι δεν έχουν νοσηλεύσει με κορονοϊό άτομα που έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου.

Επίσης από αύριο Παρασκευή θα ξεκινήσουν να χορηγούνται σε άτομα με μέτρια νόσηση κορονοϊού οι νέες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα. Χθες μάλιστα σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας ορίστηκε 5μελης ειδική Επιτροπή που θα εξετάζει τα αιτήματα που θα υποβάλλουν οι θεράποντες ιατροί και θα αποφαίνονται εντός 24 ωρών για το αν ο ασθενής πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να λάβει το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Σε περίπτωση θετικής απάντησης, οι θεράποντες ιατροί θα επικοινωνούν με τον ασθενή και θα τον καλούν στο νοσοκομείο για την χορήγηση. Η θεραπεία δίδεται άπαξ μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα από την εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης (θετικό PCR τεστ), καθώς από τις κλινικές μελέτες έχει επιδείξει 70% αποτελεσματικότητα στη μείωση του ιικού φορτίου και την επιτάχυνση της ανάρρωσης.

Επισημαίνεται ότι το σκεύασμα δεν είναι συνταγογραφούμενο και χορηγείται μόνο μετά από ιατρική γνωμάτευση, με ορό σε ενήλικες ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, χωρίς να απαιτείται η παραμονή τους στο νοσοκομείο.

* Ρεπορτάζ του Γιώργου Σακκά στο news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση