Κορονοϊός: Μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών για την δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σήμα κινδύνου για τις εφημερίες-εφιάλτη με γεμάτες ΜΕΘ και ελάχιστο προσωπικό • «Τέταρτο κύμα, τέταρτη ήττα με ευθύνη της κυβέρνησης» λένε οι γιατροί.

Σήμα κινδύνου από τη Λάρισα

Την ώρα που τα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, στη Λάρισα η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου, με τους γιατρούς να εκφράζουν φόβους πως, εξαιτίας της κατάρρευσης, θα υπάρξει κίνδυνος παροχής σωστών ιατρικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ τα κρεβάτια συνεχώς γεμίζουν παρά το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες να μπουν όλο και περισσότερες κλινικές στη μάχη, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο ένας γιατρός με έναν ειδικευόμενο καλούνται να δουν όλα τα περιστατικά της βάρδιας, δηλαδή και εκείνα που σχετίζονται με τον κορονοϊό και όλα τα υπόλοιπα.

Χαρακτηριστικά γιατροί ανέφεραν: δεν αντέχουμε, δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις απαιτούμενες υπηρεσίες λόγω των συνθηκών, του μεγάλου αριθμού περιστατικών και του μικρού αριθμού γιατρών και προσωπικού.

Χθες, εξάλλου, μόνο η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας κατέγραψε 489 νέα κρούσματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα νοσοκομεία της πόλη εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών από τη Θεσσαλία γενικά. 

Μόλις πριν από τέσσερις ημέρες, άλλωστε, διευθυντής Παθολογικής κλινικής Covid του νοσοκομείου Λάρισας λύγισε από την κούραση την ώρα που έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας της πόλης. 

Βέλη κατά της κυβέρνησης

Σήμερα γιατροί της Λάρισας, μέλη της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Νίκος Νταφούλης, προχώρησε σε βαρύτατες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για το «τέταρτο κύμα και την τέταρτη ήττα».

Όπως μεταδίδει το larissanet.gr, ο κ. Νταφούλης μίλησε για δύο αντιφάσεις:

  • Πρώτον:  Δύο χιλιάδες ιδιωτικές κλίνες, στρατιωτικό νοσοκομείο χωρίς οξυγόνο, εγκαταλελειμμένα σύγχρονα κτήρια όπως η Αρωγή, 1300 γιατροί στο Νομό, με πάνω από 200 σε ειδικότητες πρώτης γραμμής και η μάχη δίνεται σε ένα κτήριο που κυριολεκτικά είναι ακατάλληλο με ελάχιστους γιατρούς που έχουν εξαντληθεί.
  • Δεύτερον: Στο 4ο κύμα της πανδημίας ο υπουργός ανακοινώνει ότι θα επιτάξει ιδιώτες γιατρούς γιατί κανείς δεν έρχεται με την αμοιβή των 4.500 ευρώ τον μήνα. Στο ΕΣΥ οι γιατροί εργάζονται με λιγότερο από τα μισά σε άθλιες συνθήκες ενώ αποδεικνύεται το ψέμα των υποτιθέμενων προσλήψεων.

Έδωσε, μάλιστα, και αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση εγκατάλειψης που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Η συγκλονιστική περιγραφή ενός νοσηλευτή της ΜΕΘ 

Είχαν προηγηθεί δραματικές δηλώσεις του νοσηλευτή της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστα Νιανιόπουλου στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο»: Η ΜΕΘ Covid του Πανεπιστημιακού τον τελευταίο 1,5 μήνα είναι μονίμως στο 100%. Τώρα αν αδειάζει ένα κρεβάτι αν θα γεμίσει σε μισή ώρα, σε μια ώρα ή σε τρεις ώρες δεν έχει σημασία, αλλά μονίμως δεν έχουμε κρεβάτια. Εγώ είμαι 21 χρόνια στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού, είμαι από την αρχή της ΜΕΘ Covid εδώ και δύο χρόνια σχεδόν. Το χαρακτηριστικότερο όλων, αυτό που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κι ελπίζω να μην το ξαναδούμε είναι ότι ξεκληρίζονται οικογένειες, ο ένας δίπλα από τον άλλον. Είχες τροχαία μαζικά και πάλι δεν υπήρχε αυτό το πράγμα. Είναι απογοητευτικό ο κόσμος πεθαίνει ο ένας δίπλα από τον άλλο, ανδρόγυνα, γονείς με παιδιά… πραγματικά πιάνεται η ψυχή σου. Δεν μπορείς να το περιγράψεις, δεν περιγράφεται».

Η Θεσσαλονίκη σε “ασφυξία”

Η παθολόγος – εντατικολόγος στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Χριστίνα Κυδώνα μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί λίγα λεπτά μετά τη λήξη της εφημερίας, το πρωί της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου. Μια εφημερία που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με εκτόξευση εισαγωγών. “Ζούμε deja vu” δηλώνει στην εφημερίδα “ΑΥΓΗ” η Χρ. Κυδώνα, καθώς οι συνθήκες είναι ίδιες και χειρότερες από πέρσι.

Μάλιστα, είναι τέτοια η κατάσταση, που το φαινόμενο με γιατρούς να καταρρέουν τείνει να γίνει συνήθεια.  Άλλωστε, νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την κατάρρευση του διευθυντή της Α’ Κλινικής Covid του Γ.Ν. Λάρισας Γιάννη Γκαμπράνη. Αντίστοιχο περιστατικό συνέβη και στο «Ιπποκράτειο», όπως αποκαλύπτει η Χρ. Κυδώνα.

Το βράδυ της Τετάρτης η υπεύθυνη νοσηλεύτρια βάρδιας λίγο πριν σχολάσει, στις 11, λύγισε και είχε προλυποθυμικό επεισόδιο.  Όταν συνήλθε, έκλαιγε απαρηγόρητη, γιατί δεν μπορούσε να αντέξει την κατάσταση. Πρόκειται για μια έμπειρη και καλή νοσηλεύτρια, που ήταν παρούσα σε όλα τα προηγούμενα κύματα. “Χθες κατέρρευσε γιατί πλέον από το αδιέξοδό της δεν μπορούσε να διαχειριστεί το εξής: είχαμε δύο τραυματιοφορείς που ταυτόχρονα έπρεπε να οδηγήσουν προς την έξοδο κάποια καθυστερημένα εξιτήρια, να παραλάβουν τους καινούργιους που έρχονταν με ρυθμούς τρένου και -επειδή δεν έφταναν τα κρεβάτια- να μεταφέρουμε ασθενείς δύο ορόφους πάνω, ανοίγοντας νέα πτέρυγα αιφνιδίως. Αυτή πρέπει να πάει στον ασθενή και να του πει ‘σε στέλνω αλλού’. Τι ακούει… Δεν γίνεται όμως διαφορετικά. Επειδή δεν υπήρχαν οι αντίστοιχοι τραυματιοφορείς, οι ασθενείς στοιβάζονταν στον διάδρομο με φιάλες οξυγόνου περιμένοντας. Με αυτή την απόγνωση κατέρρευσε η γυναίκα κλαίγοντας. Είπε ‘δεν μπορώ να το διαχειριστώ’” καταθέτει η γιατρός. Εκεί όμως δεν υπήρχαν κάμερες για να καταγράψουν την απόγνωση. Το περιστατικό στη Λάρισα καταγράφηκε, στο “Ιπποκράτειο” επίσης μέσα από τις σελίδες της ΑΥΓΗΣ. Πόσα άλλα όμως έχουν συμβεί και δεν τα θα μάθουμε ποτέ…

Ιστορίες πίσω από τις πόρτες του νοσοκομείου “Σωτηρία”

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ασθενείς που νοσηλεύονται -και κυρίως όσοι μπαίνουν σε ΜΕΘ- είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, “οι ανεμβολίαστοι έχουν σίγουρα πολύ περισσότερα συμπτώματα. Οι πνευμονίες των εμβολιασμένων δεν είναι τόσο εκτεταμένες, δεν έχουν βαριά συμπτώματα, γι’ αυτό και διασωληνώνονται λιγότερο διευκρινίζει η πνευμονολόγος στο “Σωτηρία” Μερόπη Μανταίου, η οποία μαζί με τη Χριστίνα Κυδώνα μεταφέρουν στην ΑΥΓΗ ότι ο κοινός παρονομαστής είναι ο φόβος απέναντι στο εμβόλιο και η κακή ενημέρωση.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι που μεταφέρει με ανεμβολίαστους ασθενείς η Χρ. Κυδώνα. Η γιατρός ρώτησε έναν ασθενή 75 χρόνων με πρόσφατη κακοήθεια και σάκχαρο γιατί δεν εμβολιάστηκε. Η απάντηση ήταν ότι φοβόταν. “Είναι μία περίπτωση που δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός. Εσένα να ρωτήσω αν είναι επικίνδυνο αυτός να νοσήσει από κορωνοϊό όταν έχει σακχαρώδη διαβήτη και υποκείμενη κακοήθεια, θα μου πεις ναι”. Επίσης μία παχύσαρκη γυναίκα, 60 χρόνων, με πίεση και λιπίδια, το κλασικό target group της Covid-19. Η απάντηση ίδια: ο φόβος. Ακόμα μία περίπτωση, μια 80χρονη γυναίκα, παχύσαρκη και υπερτασική.

– Γιατί δεν εμβολιάστηκες;

– Γιατί δεν βγαίνω από το σπίτι.

–  Έχεις άλλους ανθρώπους;

–  Έχω παιδιά, έχω εγγόνια.

– Αυτοί οι άνθρωποι δεν ζούνε έξω στην κοινωνία;

– Ζουν.

–  Άρα δεν ήταν λογικό να μεταφερθεί ο ιός σπίτι;

–  Όντως, μου το έφερε ο εγγονός μου.

– Τότε γιατί δεν εμβολιάστηκες;

– Γιατί εμένα δεν θα με νικήσει ο κορωνοϊός…

Αυτή ακριβώς η απάντηση κρύβει τον μηχανισμό άμυνας που έχουν πολλοί ασθενείς. “Υπάρχει το παντοδυναμικό.  Ότι εμένα δεν θα με πιάσει. Ο άλλος κινδυνεύει γιατί ο άλλος είναι ευπαθής – όχι εγώ. Αυτό είναι άρνηση της πραγματικότητας”. Η συγκεκριμένη 80χρονη τώρα είναι σε δυναμική πορεία εξέλιξης κακής Covid και είναι πολύ πιθανό να πληρώσει την… παντοδυναμία της. “Ξέρεις τι είναι δυο μέρες μετά να μας κοιτάνε έντρομοι και να μας λένε ‘φοβάμαι. Είμαι σοβαρά;’ και να τους λέμε ‘ναι, είστε σοβαρά και υπάρχει περίπτωση να διασωληνωθείτε’. Τι τρόμος υπάρχει στα μάτια τους μπροστά στο άγνωστο!”.

Η Μ. Μανταίου θυμάται μια οικογένεια που διασωληνώθηκε σχεδόν ολόκληρη. “Διασωληνώσαμε την κόρη μπροστά στη μητέρα. Η κόρη είχε ένα σοβαρό πρόβλημα, έμεινε τουλάχιστον τρεις μήνες στη ΜΕΘ. Η μητέρα ήταν δίπλα και τη φρόντιζε. Παράλληλα, διασωληνώθηκε και η ίδια.  Ήταν διασωληνωμένος και ο πατέρας, ο οποίος πέθανε. Η μητέρα βγήκε και την ξανανοσηλεύσαμε.  Ήρθε η άλλη κόρη, που δεν είχε νοσηλευτεί, και έλεγε ότι δεν μπορεί να πει στη μητέρα της ότι πέθανε ο πατέρας και της το είπαν οι γείτονες στο τηλέφωνο”…

Η γιατρός του “Σωτηρία” μεταφέρει την ιστορία και ακόμα ενός ασθενή, 52 ετών, ο οποίος “τράβηξε τα πάθη”. Χρειάστηκε να μπει στη ΜΕΘ και τώρα έχει long Covid. “Δεν μπορούσε να περπατήσει στην αρχή. Του έλεγα ‘σήκω και σήκω’.  Όταν κατάφερε να περπατήσει, ήρθε και στήθηκε μπροστά μου στο παράθυρο και μου είπε ‘κοίτα, γιατρέ’”. Όλοι τους ήταν ανεμβολίαστοι, καθώς τα περιστατικά έγιναν πριν την έναρξη των εμβολιασμών. “Τώρα με τους εμβολιασμούς μας έφυγε μία κυρία εμβολιασμένη, η οποία αγωνίστηκε. Δεν διασωληνώθηκε, πάλεψε και δεν τα κατάφερε κι αυτό μας κόστισε” λέει η Μ. Μανταίου.

Οργισμένοι υγειονομικοί για τη στάση της κυβέρνησης

«Δεν είναι πενήντα άτομα σήμερα και πενήντα αύριο. Έχουν ονοματεπώνυμο, ο κορωνοϊός έχει θερίσει οικογένειες»

Με τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία, οι υγειονομικοί νιώθουν ακάλυπτοι από την κυβέρνηση. «Αυτή η οργή ότι θα ξαναζήσουμε τα ίδια, με την πολιτική ατζέντα ότι “όλα είναι πολύ καλά”, μας εξοργίζει. Μαζί με αυτό και το φορτίο που σηκώνουμε από τις τραγωδίες που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας» υπογραμμίζει η Χριστίνα Κυδώνα και εξηγεί ότι το περσινό κύμα ήταν πρωτοφανές, ενώ φέτος υπήρχε η αίσθηση ότι πολλά πράγματα θα έπρεπε να είχαν λυθεί. Προσθέτει δε ότι φέτος δεν υπάρχουν τα χέρια για τις δουλειές που χρειάζονται, απαντώντας ουσιαστικά στην τελευταία συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη που είπε ότι ενισχύθηκε το σύστημα Υγείας. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο Θάνος Πλεύρης τόσο κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων την Τρίτη όσο και στη Βουλή και σε συνεντεύξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι το γεγονός ότι στο «Ιπποκράτειο» οκτώ τραυματιοφορείς είναι εκτός εργασίας λόγω αναστολών και δύο μήνες μετά δεν έχουν αντικατασταθεί.

Παράλληλα, η Μερόπη Μανταίου διευκρινίζει ότι οι γιατροί προσλήφθηκαν «στο ποδάρι», χωρίς εμπειρία σε ΜΕΘ, και είναι εξουθενωμένοι αφού κάνουν δέκα εφημερίες. «Είμαστε αναλώσιμοι γι’ αυτούς που κυβερνάνε. Στο ‘Σωτηρία’ έχουμε καλές μονάδες, αλλά στην περιφέρεια, π.χ. στο Αγρίνιο και στη Χαλκίδα, όπου έχουμε μεγάλη θνητότητα, φταίει η έλλειψη προσωπικού και εμπειρίας. Χωρίς προσωπικό με εμπειρία δεν βγαίνουν τα περιστατικά».

* Πληροφορίες από efsyn.gr και από την εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ” (ρεπορτάζ Αντώνη Ραυτόπουλου)

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Την ώρα που σε αρκετά...

Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Πού θα κυμανθεί το...

Ο Μητσοτάκης αγοράζει ακριβότερα τα F-35 που είναι και αχρείαστα – Περίεργη η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας αγοράζει τα ακριβότερα κι...

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...
Διαφήμιση