Κορονοϊός: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ομολογεί την αποτυχία της με σανίδα σωτηρίας τον Τσιόδρα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια αδιαμφισβήτητα προστατεύουν από θάνατο, ΜΕΘ και post Covid.

Την ώρα που η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα έχει πιάσει ταβάνι και η κυβέρνηση μοιάζει ανίκανη να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν -αλλά και να διαχειριστεί συνολικά την πανδημία- το Μαξίμου επιστράτευσε τον Σωτήρη Τσιόδρα μετά από μήνες απουσίας από τις δημόσιες εμφανίσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεμφάνισε τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας σε μια ύστατη προσπάθεια να… ξεκολλήσουν οι εμβολιαστικοί δείκτες.

Το… υπερατού που επιχείρησε να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός αναδεικνύει τον πανικό στον οποίο βρίσκεται το Μαξίμου μπροστά στην αναποτελεσματικότητα των πολιτικών της κυβέρνησης, ενώ αποτελεί παραδοχή ήττας, την ώρα που η ίδια επικοινώνησε τη λήξη της πανδημίας.

Η αναφορά δε του Σωτήρη Τσιόδρα στις συνέπειες που είχε το προηγούμενο διάστημα η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη είναι ενδεικτική για τις επιλογές της κυβέρνησης. «Εάν είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού μας μέχρι τα μέσα Ιουλίου, θα είχαμε σήμερα 1.200 λιγότερους θανάτους» δήλωσε ο καθηγητής. Η αποτυχία της κυβέρνησης να πιάσει τον στόχο που η ίδια είχε θέσει -να έχουμε τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι- έχει τραγικά αποτελέσματα σε ανθρώπινες απώλειες.

Στροφή σε θετική καμπάνια κατόπιν εορτής

Η αναποτελεσματικότητα της τακτικής του μαστίγιου και του καρότου δεν απέδωσε και αυτό φαίνεται να γίνεται -έστω και τώρα- κατανοητό από την κυβέρνηση. Οι ανακοινώσεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο αλλαγής καμπάνιας από το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δήλωσε ότι η νέα καμπάνια «θα βγει τις επόμενες ημέρες και θα δίνει έμφαση και στα θετικά στοιχεία, πώς θα ξανακερδίσουμε τη ζωή μας». Για παράδειγμα ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε χθες ότι με τον εμβολιασμό έχουμε γλιτώσει 8.413 επιπλέον θανάτους και 5.561 νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Από το σιωπητήριο στην επιστράτευση

Ήταν κοινό μυστικό στους κύκλους του υπ. Υγείας ότι ο καθηγητής είχε αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας καθώς διαφώνησε σε μια σειρά από γαλάζιους χειρισμούς, αλλά και στο «καπέλωμα» της επιτροπής εμπειρογνωμόνων από το δίδυμο Γεραπετρίτη – Σκέρτσου. Η τακτική, όμως, του Μαξίμου και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ώθησαν το Μαξίμου να καλέσει ξανά τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Ωστόσο με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι ήταν λάθος που δεν άκουσε τους ειδικούς, αφού δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο στα σχολεία, τα ΜΜΜ και τους υπόλοιπους μαζικούς χώρους. Παράλληλα ο διαχωρισμός των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους δεν οδήγησε στην ουσιαστική άνοδο των εμβολιαστικών ροών.

Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες ημέρες -λίγο πριν από τη νέα έξαρση- οι εμβολιασμοί κινούνται με ρυθμούς χελώνας, καθώς πραγματοποιούνται μόλις 7.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης.

Λινού: Ασαφή τα δεδομένα Τσιόδρα

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια αδιαμφισβήτητα προστατεύουν από θάνατο, ΜΕΘ και post Covid, με νέες μελέτες να το αποδεικνύουν συνεχώς.

Ωστόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας «παρουσίασε μια ανάλυση δεδομένων που έχει πολύ ορθά στοιχεία, αλλά δεν έχει τη διεθνή κρίση, ενώ δεν μας είπε τίποτα για τη μεθοδολογία» εξήγησε η Α. Λινού και συμπλήρωσε: «Όταν λέει ότι θα γλιτώναμε κάποιους θανάτους, θα τους γλιτώναμε από την αρχή της πανδημίας; Με τη σημερινή ροή εμβολιασμών; Δεν έδωσε πλήρη δεδομένα για το πώς έγιναν οι υπολογισμοί».

Επίσης η καθηγήτρια υπογράμμισε ότι ο Σ. Τσιόδρας δεν έδωσε στοιχεία για το τι θα γινόταν αν είχαμε πάρει μέτρα. «Αν δηλαδή εφαρμόζαμε όσα είχαμε στην αρχή της πανδημίας. Μπορεί να είχαμε γλιτώσει περισσότερους θανάτους». Παράλληλα ως προς την προστασία και τη σύγκριση εμβολίων τονίζει ότι δεν συμφωνούν οι διεθνείς έρευνες.

Η Α. Λινού επέκρινε τον Σ. Τσιόδρα καθώς παρουσιάστηκε ως μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων, η οποία δεν έχει σχέση με το υπουργείο Υγείας, δεν είναι αρμόδια και δεν έχει την επιστημοσύνη των αριθμών. «Δεν είπε ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη και των αναλύσεων» σχολίασε δηκτικά.

Τέλος, η καθηγήτρια αναφέρθηκε στην έλλειψη διευκρίνισης στον τόπο και τον χρόνο σύγκρισης. «Στην αρχή δεν υπήρχε καμία θεραπεία. Από πού προκύπτουν οι 8.400 θάνατοι; Συγκρίνει περιοχές που είχαν lockdown με περιοχές που δεν είχαν; Δεν δίνει δεδομένα και δεν έχει υποβληθεί κάπου αυτό το άρθρο για να το κρίνουν κι άλλοι επιστήμονες» καταλήγει.

Μετά τις πιέσεις Τσίπρα θυμήθηκαν τους επιστήμονες

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μέσω πηγών με αφορμή την επιστράτευση του καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σωτήρη Τσιόδρα.

Η Κουμουνδούρου σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο τη στάση της κυβέρνησης στην πανδημία και στον εμβολιασμό, συμπληρώνοντας ότι η επανεμφάνιση του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων επιβεβαιώνει ότι το Μαξίμου ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία.

Συγκεκριμένα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι «μετά την πίεση του Αλέξη Τσίπρα ότι πέταξαν λευκή πετσέτα στην πανδημία, που βαίνει και πάλι εκτός ελέγχου με 300 νεκρούς κάθε εβδομάδα, και στον εμβολιασμό, που έχει βαλτώσει στα χαμηλότερα επίπεδα της Ε.Ε., ο Κ. Μητσοτάκης ξαναθυμήθηκε ότι υπάρχουν ο Σ. Τσιόδρας και οι επιστήμονες, τους οποίους αγνοεί εδώ και καιρό, σφυρίζοντας μόνος του τη λήξη της πανδημίας».

Καταλήγοντας, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός «για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει ότι τον ενδιαφέρει -ακόμα και στην πανδημία- η επικοινωνία και όχι η ουσία, όπως ο ίδιος εξάλλου είχε ομολογήσει».

* Ρεπορτάζ του Αντώνη Ραυτόπουλου στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Πού θα κυμανθεί το...

Ο Μητσοτάκης αγοράζει ακριβότερα τα F-35 που είναι και αχρείαστα – Περίεργη η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας αγοράζει τα ακριβότερα κι...

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...

ΠΑΣΟΚ: Όλοι οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή (19/4) και οι τελευταίοι οκτώ υποψήφιοι...
Διαφήμιση