Κοινοβουλευτική εκτροπή στη Βουλή – Λογόκριναν τον Πολάκη επειδή μιλούσε για τη Novartis (βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο Χ. Αθανασίου αφαίρεσε τον λόγο από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ • Η συνεδρίαση διακόπηκε • Για πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη εκτροπή, μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη δικαιολογία ότι ο Παύλος Πολάκης ήταν «εκτός θέματος», ο προεδρεύων της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου έκλεισε το μικρόφωνο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όταν ο τελευταίος έκανε παρέμβαση για το σκάνδαλο Novartis, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για τον αναπτυξιακό νόμο.

Λέγοντας «εφαρμόζω τον κανονισμό», ο κ. Αθανασίου αφαίρεσε τον λόγο από τον κ. Πολάκη. Στη συνέχεια η συνεδρίαση διακόπηκε και ο κ. Αθανασίου αποχώρησε από το προεδρείο, αναμένοντας να έρθει ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας για να ανακοινώσει την απόφασή του.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε ξανά μόνο και μόνο για να ανακοινώσει ο προεδρεύων Αθανάσιος Μπούρας ότι ο κ. Τασούλας αποφάσισε να διακοπεί για σήμερα η συνεδρίαση, ενώ έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Πολάκης δεν θα μεταβάλλει το κοινοβούλιο σε χώρο φτηνού ακτιβισμού και κατάληψης. Όσοι τον καλύπτουν έχουν τεράστιες ευθύνες», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πάντως πως πριν από τον Πολάκη είχε μιλήσει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (ο Βασίλης Υψηλάντης) για τη Novartis, χωρίς ωστόσο ο κ. Αθανασίου να δείξει ανάλογη «ευαισθησία».

Τι προηγήθηκε

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να απαντήσει στον Άδωνη Γεωργιάδη, για όσα είπε ο τελευταίος για το σκάνδαλο Novartis κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης αξίωσε να του ζητήσουν «συγγνώμη» οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η υπόθεσή του αρχειοθετήθηκε.

«Δεν θα σας ζητήσουμε συγγνώμη, είναι σεβαστές αλλά κρίνονται οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης», είπε με νόημα ο Πολάκης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, 49 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επίσημο αίτημά τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ζήτησαν την πράξη αρχειοθέτησης των δικογραφιών που αφορούν τον υπουργό Ανάπτυξης και τον πρώην επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι βουλευτές επικαλούνται την ανάγκη διαφάνειας του πολιτικού βίου της χώρας και το δικαιολογημένο ενδιαφέρον πλήρους ενημέρωσης των πολιτών για το σκάνδαλο Novartis.

Ο «διάλογος» Πολάκη – Αθανασίου

«Κάντε επίκαιρη ερώτηση να έρθει να σας απαντήσει αναλυτικά ο υπουργός», σχολίασε ο κ. Αθανασίου. «Ό,τι και να κάνετε εγώ θα τα πω», αντέτεινε ο κ. Πολάκης.

Ο κ. Αθανασίου ζήτησε να μην καταγράφεται τίποτα στα πρακτικά κλείνοντας του το μικρόφωνο. «Σας ανακαλώ στη τάξη. Θα επιβάλω πειθαρχική ποινή αν δεν συμμορφωθείτε θα εφαρμόσω τον κανονισμό της βουλής. Θα καλέσω τον πρόεδρο της Βουλής να σας υποβάλει, αν κρίνει, πρόταση μομφής», είπε και έκλεισε τα μικρόφωνα. Ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για «εξευτελισμό της Βουλής».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαδίζει πλέον σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μονοπάτια. Πριν από λίγο είχαμε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη εκτροπή εις βάρος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από την Ν.Δ.

Ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου σε διατεταγμένη υπηρεσία δεν δίστασε να κλείσει τα μικρόφωνα στον Παύλο Πολάκη, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να μιλάει για το σκάνδαλο Novartis με την δικαιολογία ότι μιλάει για άσχετο θέμα. Κάτι όμως που είχε κάνει ελάχιστα λεπτά πριν βουλευτής της ΝΔ, χωρίς να τον διακόψει κάνεις, αφού επαναλάμβανε τα κυβερνητικά ψεύδη για το σκάνδαλο.

Το σύστημα Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι δεν είναι ούτε Νέα, ούτε Δημοκρατία.

Είναι ένα καθεστώς επικίνδυνο για την Δημοκρατία.​

Αντιδράσεις από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα του ήθους και της ευπρέπειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Πολάκη, επιδιώκει την απαξίωση του πολιτεύματος, τον διχασμό και την ευτέλεια της πολιτικής ζωής. Δεν θα τους παρακολουθήσουμε, γιατί ούτε είμαστε και ούτε θα γίνουμε όμοιοί τους. Οι κανόνες της δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου θα δίνουν κάθε φορά, με θεσμικό τρόπο, τις κατάλληλες απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσής τους», ήταν το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για όσα έγιναν, επιρρίπτοντας κάθε ευθύνη για το συμβάν στον Π. Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής, συνεχίζοντας στη λογική των ίσων αποστάσεων, ανέφερε: «Η αποψινή θλιβερή εικόνα στο Ελληνικό κοινοβούλιο επιβεβαιώνει ότι κάποιοι συνειδητά επιδιώκουν τον ολοένα και βαθύτερο ευτελισμό των θεσμών. Η χουλιγκανικού χαρακτήρα σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε πρωτοφανείς καταστάσεις και μετατρέπει τη Βουλή των Ελλήνων σε Βουλή μιας τριτοκοσμικής χώρας. Μαζί δημιουργούν και συντηρούν τοξικό κλίμα που ενισχύει την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών για την πολιτική και υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Αυτές οι εικόνες και αυτές οι συμπεριφορές δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό».

► Στην ανακοίνωση της Ν.Δ. απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που άρχει ο λαός. Και ο λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα των πολλών, της πλειοψηφίας, όχι των ολιγαρχών, των εταιρειών, των μεσαζόντων και των λογοκριτών. Ο Λουδοβίκος ο 16ος το κατανόησε καθυστερημένα στη Γαλλική Επανάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης αρκεί να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές».

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τα χάλια τους

Υποκλοπές, επαναπροωθήσεις, καταγγελίες, αναρίθμητα ρεπορτάζ και στοιχεία. Κι όμως...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...

Μια ιδιωτική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα της Ι.Χ. εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του...

Αλέξης Χαρίτσης: Στοίχημα παραγωγής πραγματικής πολιτικής και όχι θεάματος

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Στο πρόσωπο του Αλέξη Χαρίτση κρίνεται...
Διαφήμιση