Καταργήστε τις παρελάσεις, επιτέλους!

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το λέμε για να εκτονωθούμε. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να συμβεί αυτό. Αντίθετα, υπάρχει διακομματική συναίνεση στην πραγματοποίηση παρελάσεων ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας.

Είναι μια παράδοση άκρως δαπανηρή, αναχρονιστική, παιδαγωγικά απαράδεκτη γιατί εκπαιδεύει τους μαθητές στη στρατιωτική κουλτούρα, συχνά πρόσφορη για εθνικιστικά ξεσπάσματα και, παρόλα αυτά, νομιμοποιημένη ηθικά από όλο το πολιτικό σύστημα.

Ούτε καν τώρα δεν γίνεται συζήτηση για τη ματαίωσή τους. Μπορεί οι ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα να φτάνουν στο όριο της πληρότητας, μπορεί να περιμένουμε έναν βαρύ υγειονομικά χειμώνα, αλλά η απαγόρευση των παρελάσεων είναι ταμπού και δεν αγγίζεται.

Όλοι θυμόμαστε τι έγινε πέρυσι στην Θεσσαλονίκη με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Αν και τεκμηριώθηκε επιστημονικά πόσο καταστροφικός ήταν ο συνωστισμός εκείνων των ημερών, προγραμματίζεται η επανάληψή του.

Η κυβέρνηση δεν ενοχλεί την Εκκλησία και τους ενστόλους. Είναι τόσο απλό και τόσο δραματικό. Ούτε υποχρεωτικός εμβολιασμός για ιερείς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς ούτε περιορισμοί στη δραστηριότητά τους, ακόμη και όταν πρόκειται για εκδηλώσεις που θα μπορούσαν εύκολα να ακυρωθούν.

Ακόμη και η Αριστερά διστάζει να σταθεί απέναντι για να μην δυσαρεστήσει την κοινωνική πλειοψηφία που θέλει παρελάσεις. Για τα ΜΜΕ ούτε λόγος να γίνεται, τα περισσότερα ρίχνουν νερό στο μύλο της οπισθοδρόμησης και του υπερσυντηρητισμού.

Η εξέδρα των επισήμων, τα γαλανόλευκα σημαιάκια, οι στολές, ο στρατιωτικός βηματισμός – όλα κανονικά ενώ τίποτα δεν είναι κανονικό: Διψήφιος αριθμός ανθρώπων πεθαίνουν κάθε μέρα από Covid-19, άλλοι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους γιατί το σύστημα υγείας έχει γίνει μονοθεματικό και δεν τους χωράει, πάνω από 15.000 οικογένειες πενθούν, ο ρυθμός εμβολιασμού έχει υποχωρήσει δραματικά.

Η ρουτίνα των παρελάσεων όμως αποδεικνύεται πανίσχυρη. Από τίποτα δεν κινδυνεύει. Ούτε από την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας ούτε από την πρόοδο.

Εν-δυο, εν-δυο, εν-δυο, κλίνατε επί δεεεξιά!

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Διονύσης Τεμπονέρας: Ωράρια Κίνας – Μισθοί Βουλγαρίας – Τιμές Ελβετίας

Τα στοιχεία δείχνουν ότι επανέρχονται όλες οι παθογένειες της...

ΗΠΑ: Εισβολή και αστυνομική καταστολή στο Columbia – Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών

Με εισβολή της αστυνομίας σε δεκάδες πανεπιστήμια της χώρας...

Εργατική Πρωτομαγιά: Μέρα απεργίας, όχι μεταφερόμενης αργίας – Συγκεντρώσεις και ώρες χωρίς ΜΜΜ

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τιμώντας...

Εργατική Πρωτομαγιά: «Κύριοι δικαστές……»

*Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος - Τίποτα δεν χαρίστηκε. Το...
Διαφήμιση